18.11.17
14:22
Здравейте. Повечето хора, които познавам, трениращи или не, или ядат прекалено много храни, богати на въгшехидрати и сладко, или много обичат, но се контролират. Затова може да се стори странно, но от сравнително малък аз нито обичам да ям много сладко, което не мисля, че е лошо, нито много обичам такива храни, което не е хубаво, защото тренирам за маса в момента. Много бързо ме засищат от сравнително малко и като цяло обичамповече друг вид храни. Например без проблем сядам и изяждам половин кило месо наскара със салата или 6-7 яйца със сирене и домати, плато сирена и меса, даже питам за още. Само че едно парче тутманик 200 300 грама или обикновена порция ориз или картофи ми се опират. И понеже гледам да качвам и да ям повече такива неща, се тъпча и някой път с мъка си изяждам яденето, освен ако не е примерно боб или леща, които обичам доста. Та има ли начин да почна да имам повече мерак за въглехидрати, да ми е по-готино като седна да ям, или по-добре да ги приемам под формата на някаква хранителна добавка? За протокола, почти съм на 25, 180см, 79кг. Смятал съм, че предвид нативарването ми във фитнеса, трябва на ден да ям около 3000ккал.
Темата беше редактирана от Александър Петров на 18.11.17 14:26.
21.11.17
19:23
Здравей!
Ами съвсем не е нужно да се тъпчеш с въглехидрати, за да качваш маса. 🙂
След като очевидно нито ти е приятно да ги ядеш, нито пък можеш да го правиш в големи количества, моят съвет е да не се насилваш. Яж ги в минималното количество, набавяйки ги от храните, които обичаш.
Ако не ти стигат необходимите калории за качване, лесно може да ги увеличиш с добавяне на повече полезни мазнини към месото, яйцата и салатите.
22.11.17
10:09
Благодаря за отговора! Мислил съм си да ям повече калории като ям примерно повече пържоли, сметани и така нататък, но не съм много сигурен дали това е ОК здравословно, а и дали няма да доведе до омазняване основно. Мислил съм си за гейнери, но чувам не особено позитивни мнения за тях, а и финансово не са изгодни (пия протеин сутрин и вечер/след тренировка, бцаа по време на тренировка и ZMA вечер, мисля, че гейнер не ми е необходим към този момент). По какъв начин е най - подходящо да набавям калории по начин, че да не се тъпча с много мазно и да трупам холестерол и да имам енергия за тренировки и по принцип?
Мнението беше редактирано от Александър Петров на 22.11.17 10:10.
22.11.17
10:23
казано от Александър Петров на 22.11.17, 10:09:
По какъв начин е най - подходящо да набавям калории по начин, че да не се тъпча с много мазно и да трупам холестерол и да имам енергия за тренировки и по принцип?
За да увеличиш мускулната си маса съвсем не е наложително да увеличаваш драстично количеството на въглехидратите. Ако правилно си преценил количеството на храната като цяло - няма да имаш проблем с постигането на целта. По-голям дял на мазнините в храната определено не значи покачване на телесните мазнини, нито пък задравословни проблеми. Гейнер не препоръчвам, няма нужда със сигурност. Протеинът на прах също спокойно може да бъде спестен щом като нямаш грижи да хапваш достатъчно мръвки и яйца.
Казано с други думи - ако с досегашното си хранене се чувстваш комфортно и си преценил добре количеството - не променяй нищо. Няма нужда от захар и тестени храни. Тренирай здраво и правилно, възстановявай адекватно - нещата ще станат.
22.11.17
10:39
Благодаря за отговорите, радвам се, че не се налага да набивам яко въглен и май ще преосмисля ВВД, която се мъча да спазвам 🙂
22.11.17
10:48
Определено ВВД не е панацеята за качване на мускулна маса. В някои отношения за мен тя дори е непрактична и не особено здравословна, но това са условности. Безгрижно нещата могат да се получат и с РБД, и с НВД.