04.12.17
07:40
Това ако е вярно, с каква цел се прави?!?!
Не го знам него конкретно как спи (дали го будят през 90 минути и после пак да се мъчи да заспива 😄) и защо, но най- новото научно схващане за съня е че е разделен на 90-минутни цикли. Според тая теория е по- добре да спиш 7 часа и 30 минути ( 5 цикъла по 90 минути) отколкото 8 часа (5 цикъла и прекъснат шести).
Полифазният сън съвсем не е ново откритие. Направете справка с Леонардо Да Винчи, Тесла и др. Това е за хора, които могат да си го позволят и чийто стрес е достатъчно нисък за да могат по средата на работния си ден да заспят.
Нужния сън за 24 часа не е 7.30 за всички, варира между 5 и 9 часа.
04.12.17
10:36
казано от Margi на 04.12.17, 10:28:
Нужния сън за 24 часа не е 7.30 за всички, варира между 5 и 9 часа.
Аз например години наред вече спя не повече от 6 часа. Даже понякога и толкова няма. По-рано от 24.00 ч. не лягам, просто защото не ми се спи. Телефонът звъни в 06.30 ч., но аз сам си се събуждам половин час поне преди да звънне, като се въргалям и дремя, докато реша да стана. Рядко спя следобеден сън, но мога да кажа, че по време на работа понякога, ако не съм зает ми се доспива.
Мнението беше редактирано от Деян на 04.12.17 10:37.
Интересно е... Не знаех, че спортистите си имали - sleep coach! Ще пробвам и монофазен и полифазен, макар че за констатиране на конкретен ефект, е нужно да се премине адаптивната фаза от 2 седмици. Хубаво е че има и приложения за телефон.