Крънч преси

HE

21.07.04
22:59

Здравейте:)
значи, посъветваха ме за горната част на корема да правя по няколко серии от т.нар. крънч преси всеки ден - там дето си вдигаш краката на ъгъл 90 градуса и т.н.
всичко е много хубаво и за мен тези преси са си много ефективни, обаче получавам много неприятни болки отзад в кръста. дали аз нещо не ги правя както трябва? също дали знаете някои други упражнения, които биха могли да заменят тези преси със същия ефект?  :P

22.07.04
10:18

Крьнча наистина е много ефективен,но щом те боли крьста,значи не го правиш правилно.Цялата философия е да сгьваш торса кьм коленете ,а не врата и повьзможност да не опираш раменете в пода.Абе трябва да го усетиш

22.07.04
10:45

Не знам дали това ще ти свърши работа, но щом те боли кръста, можеш да го опиташ. Това упражнение е по-скоро от каланетиката. Аз го правя на всяка тренировка и си го харесвам. Не знам как се казва, но ще се пробвам да го обясня.
... я, по-добре да го нарисувам:

http://bg7.net/tranzit/presa.png

Значи, повдига се само главата и раменете, не правиш махове с цялото тяло. Всъщност, основно правиш напъни, движението е много късо, раменете едва се отлепват. Кръстът е прилепен към опората, която може и да е под малък обратен наклон, но не е задължително. Коремът е под напрежение непрекъснато. Сериите са по 40-50.

Ефект - основно върху горната част на корема. След всяка серия от 40-50 повторения трябва да се усеща парене в мускулите. За мен, това е едно от най-ефективните упражнения за корем. Дано съм го описал разбираемо - хубаво е да се види на живо...

23.08.04
20:52

Пробвай да положиш нещо под себе си, върху което да легнеш.
Аз дълго време имах болки във врата при изпълнението. А всъщност mile го обясни правилно - трябва да сгъваш торса, а не врата. Налагай си да го правиш точно както е показано на рисунката на Jinnie, но се старай в горната фаза, когато си повдигнат, главата да не променя положението от долната - т.е. лицето и погледа сочат тавана.

Като напреднеш малко, ако искаш да вдигнеш степента на трудност - изпъни ръцете зад врата и хвани дланите - аз лично така усещам наистина как работят коремните мускули.

Един съвет - концентрирай се във всяка фаза от упражнението. Разсееш ли се дори за миг, много лесно ще започнеш да го правиш погрешно и просто машинално, а от това полза няма. По-добре направи 5 повторения правилно, отколкото 15 погрешно. Научените погрешно упражнения, трудно се заменят с правилно изпълнение, ако не си съсредоточен в тях, а мислиш за странични неща.

DM

13.09.04
12:17

Ами това си е чист kрънч на рисунката, ама ходилата ги вдигнете на пети под 45%, по добре е , и не слагайте ръцете зад врата защото автоматично започвате да дърпате с ръцете и боли врат и се губи ефекта на упражнението, слагайте си ръцете на слепоочята.
А кто те боли кръст, гледай само да си плътно легнала на земята без да си вадиш кръста
гърбат ти трябва да допира земята по цялата си дължина
Стан

DI

21.10.07
14:43

Някой би ли ми обяснил как се правят крънч пресите? Или да ми дадете да прочета от някъде където е написано разбираемо?

26.11.07
19:34

казано от diavolo_vam на 21.10.07, 14:43:

Някой би ли ми обяснил как се правят крънч пресите? Или да ми дадете да прочета от някъде където е написано разбираемо?

Значи крънчовете може да се изпълняват по два начина:1-ви начин е на уред т.е. така http://www.comfortchannel.com/images/acm-190_hero.jpg

2-ри начин е на земята т.е. така  http://images1.comstock.com/Imagewarehouse/IT/SITECS/NLWMCompingVersions/cds180/itf180s193.jpg
Надявам се да съм бил полезен :)

29.11.07
20:14

И според мен са доста ефективни.

Идеята просто е бедрата да са на 90 градуса спряло тялото, а подбедрицата/прасците/ да са хоризонтални. Най-лесно е да ги качите на някоя по-ниска пейка, а вие да сте легнали на замята и сгъвате трупа към краката.

Ако получаваш болки в кръста, значи има нещо нередно в техниката ти. Тази поза е призната от ортопедична гледна точка като сваляща напрежението в кръста.

30.11.07
08:56

и самите сгъвания, трябва да са “частични”, а не с пълна амплитуда. Колкото по-малка е амплитудата, толкова по-ефективно е за пресата, иначе талията расте ;)

FZ

30.11.07
10:05

diavolo_vam прави крънч пресите ако не искаш да сваляш от талията а просто да направиш добре оформени коремни мускули .Прави ги ежедневно по 2 серии с толкова повторения , че да не можеш да направиш повече в края на серията . Примерно три серии до умора .
http://www2.gsu.edu/~wwwfit/abcrunch.html

Поздрави

Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 30.11.07 11:03.

ВН

30.11.07
10:33

Последният въпрос по темата е от 21 Октомври, 2007 16:43.
Писано е в темата с цел, да не се създава нова по подобен въпрос. Останал съм с впечатление, че одобрявате подобна практика?(!)

Не ми е ясно само с какво коментарът Ви ще допринесе за дискусията, освен да ме изкушава да модерирам. Моля, редактирайте го с мнението си по темата!
Благодаря!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1