21.07.04
22:59
Здравейте:)
значи, посъветваха ме за горната част на корема да правя по няколко серии от т.нар. крънч преси всеки ден - там дето си вдигаш краката на ъгъл 90 градуса и т.н.
всичко е много хубаво и за мен тези преси са си много ефективни, обаче получавам много неприятни болки отзад в кръста. дали аз нещо не ги правя както трябва? също дали знаете някои други упражнения, които биха могли да заменят тези преси със същия ефект? :P
Крьнча наистина е много ефективен,но щом те боли крьста,значи не го правиш правилно.Цялата философия е да сгьваш торса кьм коленете ,а не врата и повьзможност да не опираш раменете в пода.Абе трябва да го усетиш
Не знам дали това ще ти свърши работа, но щом те боли кръста, можеш да го опиташ. Това упражнение е по-скоро от каланетиката. Аз го правя на всяка тренировка и си го харесвам. Не знам как се казва, но ще се пробвам да го обясня.
... я, по-добре да го нарисувам:
http://bg7.net/tranzit/presa.png
Значи, повдига се само главата и раменете, не правиш махове с цялото тяло. Всъщност, основно правиш напъни, движението е много късо, раменете едва се отлепват. Кръстът е прилепен към опората, която може и да е под малък обратен наклон, но не е задължително. Коремът е под напрежение непрекъснато. Сериите са по 40-50.
Ефект - основно върху горната част на корема. След всяка серия от 40-50 повторения трябва да се усеща парене в мускулите. За мен, това е едно от най-ефективните упражнения за корем. Дано съм го описал разбираемо - хубаво е да се види на живо...
Пробвай да положиш нещо под себе си, върху което да легнеш.
Аз дълго време имах болки във врата при изпълнението. А всъщност mile го обясни правилно - трябва да сгъваш торса, а не врата. Налагай си да го правиш точно както е показано на рисунката на Jinnie, но се старай в горната фаза, когато си повдигнат, главата да не променя положението от долната - т.е. лицето и погледа сочат тавана.
Като напреднеш малко, ако искаш да вдигнеш степента на трудност - изпъни ръцете зад врата и хвани дланите - аз лично така усещам наистина как работят коремните мускули.
Един съвет - концентрирай се във всяка фаза от упражнението. Разсееш ли се дори за миг, много лесно ще започнеш да го правиш погрешно и просто машинално, а от това полза няма. По-добре направи 5 повторения правилно, отколкото 15 погрешно. Научените погрешно упражнения, трудно се заменят с правилно изпълнение, ако не си съсредоточен в тях, а мислиш за странични неща.
13.09.04
12:17
Ами това си е чист kрънч на рисунката, ама ходилата ги вдигнете на пети под 45%, по добре е , и не слагайте ръцете зад врата защото автоматично започвате да дърпате с ръцете и боли врат и се губи ефекта на упражнението, слагайте си ръцете на слепоочята.
А кто те боли кръст, гледай само да си плътно легнала на земята без да си вадиш кръста
гърбат ти трябва да допира земята по цялата си дължина
Стан
21.10.07
14:43
Някой би ли ми обяснил как се правят крънч пресите? Или да ми дадете да прочета от някъде където е написано разбираемо?
26.11.07
19:34
Някой би ли ми обяснил как се правят крънч пресите? Или да ми дадете да прочета от някъде където е написано разбираемо?
Значи крънчовете може да се изпълняват по два начина:1-ви начин е на уред т.е. така http://www.comfortchannel.com/images/acm-190_hero.jpg
2-ри начин е на земята т.е. така http://images1.comstock.com/Imagewarehouse/IT/SITECS/NLWMCompingVersions/cds180/itf180s193.jpg
Надявам се да съм бил полезен :)
И според мен са доста ефективни.
Идеята просто е бедрата да са на 90 градуса спряло тялото, а подбедрицата/прасците/ да са хоризонтални. Най-лесно е да ги качите на някоя по-ниска пейка, а вие да сте легнали на замята и сгъвате трупа към краката.
Ако получаваш болки в кръста, значи има нещо нередно в техниката ти. Тази поза е призната от ортопедична гледна точка като сваляща напрежението в кръста.
и самите сгъвания, трябва да са “частични”, а не с пълна амплитуда. Колкото по-малка е амплитудата, толкова по-ефективно е за пресата, иначе талията расте ;)
30.11.07
10:05
diavolo_vam прави крънч пресите ако не искаш да сваляш от талията а просто да направиш добре оформени коремни мускули .Прави ги ежедневно по 2 серии с толкова повторения , че да не можеш да направиш повече в края на серията . Примерно три серии до умора .
http://www2.gsu.edu/~wwwfit/abcrunch.html
Поздрави
Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 30.11.07 11:03.
30.11.07
10:33
Последният въпрос по темата е от 21 Октомври, 2007 16:43.
Писано е в темата с цел, да не се създава нова по подобен въпрос. Останал съм с впечатление, че одобрявате подобна практика?(!)
Не ми е ясно само с какво коментарът Ви ще допринесе за дискусията, освен да ме изкушава да модерирам. Моля, редактирайте го с мнението си по темата!
Благодаря!