20.12.17
16:39
Здравейте!
Понеже рибата не ми е от най-любимите храни и ме интересува дали е възможно да се набавя витамин Д от свинско и яйца в достатъчни количества.Имате ли някакви наблюдения в производството на свинско и яйца у нас?
21.12.17
09:28
#1
Много трудно можеш да си набавиш достатъчно витамин Д от източници различни от рибата, които не са изкуствено обогатени с допълнително от витамина.
Едно яйце съдържа около 30 IU.
В 1 кг свинско се съдържат около 900 IU, но други меса като агнешко и телешко съдържат малко повече.
В 1 литър мляко се съдържат някъде около 40 IU, обогатените са с около 400 IU на литър.
Natural Vitamin D Content in Animal Products
С други думи, ако смяташ да ядеш поне 5 яйца дневно, 500 г месо и 500 мл мляко - вероятно ще успееш.
Ако смяташ, че няма да успяваш да приемаш такова количество всеки ден, една хранителна добавка ти решава проблема много лесно.
Например по 1 драже от 5000 IU през ден от продукта на NOW Foods.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 21.12.17 09:31.
Няма по-качествен витамин Д от този, който тялото само синтезира под въздействието на УВ лъчи. Компромисното решение е добавка.
Иначе, витамин Д синтезират и някои гъби когато малко след събирането им се оставят за няколко часа на слънце. Кладницата е такава.
А става ли 1 път седмично скумрия по 500 грама т.е към 5000 IU?
Някъде бях чел, че свинската мас имала по 500 IU витамин Д за чаена лъжичка(става дума за свободно отглеждани прасета).
А пък свинската кръв имала по 4000 IU на чаша?
Мнението беше редактирано от Петьо на 21.12.17 11:25.
21.12.17
11:37
#4
В днешно време 1000 IU на ден е абсолютен минимум, според мен недостатъчен.
Моят съвет е да се целиш в поне 2-3000 IU на ден или към 15-20000 IU на седмица.
Нямам информация съдържанието в свинската мас или кръв.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 21.12.17 11:38.