Здравословно меню

AG

17.10.17
21:44

Здравейте!
Споделете най общо казано, какви храни е добре да ядем?
В момента ми е казано да направя строга диета до края на едно лечение - значи да не ям пържени храни, също стака  храни с високо съдържание на мазнини, ядки, сладки, солени продукти и др.
Трябва да ям зеленчуци, плодове и предимно варени храни, а от видовете месо да ям само пилешко.
Общо взето това ми е казано, но чувствам че нещо липсва.
Чувствам или поне ми е известно, че ако човек иска да се храни и живее здравословно, то не трябва да яде определени храни за определен срок, а по скоро да поддържа здравословото хранене като начин на живот.
Ще ви споделя  моят режим/меню което използвам в момента:
Сутрин - понеже се събуждам към 10:00 и смятам, че няма нужда от много храна храна затова предпочитам да ям по избор кисело мляко, прясно мляко или чай или нещо подобно за лек режим.
Обяд - основно ястие (готвена храна), обикновено това е зеленчукова супа, боб, леща и др. все типични народни храни. За салата ям зелева салага с копър, сол, оцет и олио или доматена салата без подправки, освен малко сол отгоре. За пиене, пия предимно само чиста вода тоест не от чешмата.
Следобедна закуска - понеже не е полезно да се ядат сладки храни, зотова  гледам да ям предимно плодове като ябълки и круши.
Вечеря - почти същото като на обяда тоест вместо готвена храна ям нещо варено, обикн. това са варени картофи. Някаква салата и нещо допълнително, като пилешки кренвирш или пушено месо.
Късна закуска - задължително салати от най-различни плодове.

Общо взето това е моето меню в момента като се има в предвид, че премахнах само някои храни от нормалния ми режим на хранене - например премахнах изцяло сладки храни, изключих напълно пържените картофи, колбаси и т.н. все храни и напитки считащи се за вредни. Очевидно е, че мога да измисля много по-разнообразни и здравослови храни, но понеже нямам нужните знания и опит няма как да знам кой храни са полезни или вредни.

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 18.10.17 11:30.

18.10.17
00:24

Няма полезна и вредна храна, има лоши количества.
Разделянето на храната на такава каквато се яде и не се яде, предразполага за лоша връзка с нея, чисто психологически.

Както и да е...защо си решила да не ядеш ядки? Това веднага ми изникна като питанка, четейки ти поста. Ядките, стига да са сурови, са много хубав източник на ненаситени мазнини. Бих те посъветвала да им намериш място в менюто си.

Също така, според мен добави повече белтъчини в яденето си - месо, риба, извара, яйца.
А кренвиршите са нещо, което ще е добре да ограничиш до мининмум.

18.10.17
09:52

Аз в тази описана храна виждам само целулоза , фруктоза и нишесте. Нищо здравословно и полезно няма в това да се храниш само със зеле, ябълки и картофи. По никакъв начин няма да помогне за възстановяването ти от каквото и да е заболяване, освен да стигнеш до сериозен имунен дефицит и изтощение на организма.
Помисли малко върху дългосрочните ефекти върху здравето си.
Понеже търсиш съвет, бих те насочила към пълнозърнестите продукти като основа на храненето - пълнозърнест хляб, паста, печива, овес, ечемик, елда, амарант, киноа и пр.  , варива -  всякакви видове леща, боб, грах, кореноплоди - ряпа, цвекло, сладки картофи, , пресни зеленчуци, зехтин и други масла - ленено. тиквено, сусамово, гроздово, ядки, семена - слънчоглед, лен, коноп, тиквени и пр. , извара, зряло сирене и кашкавал, всички видове риба и разбира се- всякакви видове прясно месо, а не колбаси.

Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 18.10.17 09:56.

Carbohydrate

18.10.17
11:25

Строга диета до края на едно лечение!!!! Какво не ви е ясно! Щом лекарите са ти казали, то спазвай до края на лечението си...

AG

18.10.17
19:44

Само да ви поправя, че става дума за мъж на 24 години.
Мислех, че никнейма ми говори за мъжки род 😄

AG

18.10.17
20:02

казано от Petya на 18.10.17, 00:24:

Разделянето на храната на такава каквато се яде и не се яде, предразполага за лоша връзка с нея, чисто психологически.

Както и да е...защо си решил да не ядеш ядки? Това веднага ми изникна като питанка, четейки ти поста. Ядките, стига да са сурови, са много хубав източник на ненаситени мазнини. Бих те посъветвала да им намериш място в менюто си.

Също така, според мен добави повече белтъчини в яденето си - месо, риба, извара, яйца.

Точно това си мисля и аз и особено за ядките, но понеже със специалисти не може да се спори в крайна сметка премахнах от менюто любимите ми ядки - бадемите, фъстъците, шамфъстъците, все ядки за които ми е известно, че са доста полезни за общото здравословно състояние, особено бадемите.
За кренвиршите  и аз като теб мисля, че е хубавото да се сведят до минимум, но в семейството често купуваме този тип продукти като наденици, шпекове, луканки, подкови и още и сякаш няма други храни и впоследствие, стана ясно, че ако ще ям месо то да е “пилешко”.

18.10.17
20:50

казано от Ara Gorn на 18.10.17, 20:02:

Както и да е...защо си решил да не ядеш ядки? Това веднага ми изникна като питанка, четейки ти поста. Ядките, стига да са сурови, са много хубав източник на ненаситени мазнини. Бих те посъветвала да им намериш място в менюто си.

Точно това си мисля и аз и особено за ядките, но понеже със специалисти не може да се спори в крайна сметка премахнах от менюто любимите ми ядки - бадемите, фъстъците, шамфъстъците, все ядки за които ми е известно, че са доста полезни за общото здравословно състояние, особено бадемите.
За кренвиршите  и аз като теб мисля, че е хубавото да се сведят до минимум, но в семейството често купуваме този тип продукти като наденици, шпекове, луканки, подкови и още и сякаш няма други храни и впоследствие, стана ясно, че ако ще ям месо то да е “пилешко”.

Сигурен ли си, че не са ти казали да ядеш ядки, тъй като в голямата си част, тези които се продават са или печени със сол и мазнина или направо пържени? Т.е. не съм лекар, но ми е чудно, че са задраскали и суровите ядки.
За колбасите и особено кренвиршите няма какво да се обсъжда, никаква работа нямат в едно здравословно меню. За колбасите говорим освен ако не са домашни, естествено.

AG

28.10.17
22:11

казано от Petya на 18.10.17, 20:50:

казано от Ara Gorn на 18.10.17, 20:02:

Сигурен ли си, че не са ти казали да ядеш ядки, тъй като в голямата си част, тези които се продават са или печени със сол и мазнина или направо пържени? Т.е. не съм лекар, но ми е чудно, че са задраскали и суровите ядки.
За колбасите и особено кренвиршите няма какво да се обсъжда, никаква работа нямат в едно здравословно меню. За колбасите говорим освен ако не са домашни, естествено.

Дерматолога обясни, че кожата на лицето ми е много мазна в резултат на което се запушват порите на кожата и вероятно заради този факт получавам пъпки по главата и лицето.
Мазната кожа се получава предимно от храната или от липсата на някои витамини.
Изглежда няма нужда да направя диета в истински смисъл, а по-скоро да изключвам определени храни от менюто си или да ги сведа до минимум.
Обаче нямам идея кой храни и витамини са полезни срещу “мазна кожа”.

Мнението беше редактирано от Ara Gorn на 28.10.17 22:18.

08.01.18
20:40

Пробвай да махнеш млечните ,олиото и други мазнини.
Какво друго ядеш?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1