14.10.17
20:47
Здравейте , бих искала да ми дадете съвет и съответно предложение за нещо. Става дума за майка ми , която е на 73 години. От около две години остана без зъби и категорично отказва да ходи на зъболекар, още когато започнаха да падат и до сега не иска и да чуе за зъболекар или протези. Винаги е била слаба като телосложение но сега вече съвсем отслабна , няма сили и тонус, много е слаба. Поради това че няма зъби се храни само с меки пюрирани храни. Опитвам се да и правя поне малко по разнообразно и калорично меню но възможностите за това не са кой знае какви. А и тя отказва да се насилва дори и без зъби поне малко по меките храни да ги дъвче и яде. Здравословно е добре, в смисъл няма заболявания заради които да приема лекарства. Пие само аналгин ,но той е повече по навик, защото преди страдаше от главоболие , но сега не е така. Бих искала да попитам за тези добавки които са за качване на тегло и маса, подходящи ли са за нея, биха ли имали ефект и ако е така бихте ли ми предложили нещо добро. Благодаря ви предварително .
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 15.10.17 21:59.
16.10.17
12:20
Предполагам визираш гейнърите като хранителна добавка. На практика само те имат пряко отношение към теглото и имат възможността да влияят върху него, понеже за покачване на теглото на първо място трябват калории.
При възможност, разгледай блога Хранителни добавки за покачване на теглото.
В общия случай са напълно подходящи, като трябва да обърнеш внимание най-вече на високото съдържанието на въглехидрати, в случай че майка ти има проблеми с кръвната захар - проблеми с инсулиновата секреция и чувствителност. Подозирам, че няма такива проблеми предвид ниското и тегло, но все пак трябва да се спомене заради възрастта и.
Има обаче нещо друго. Този тип продукти не могат да служат като заместител на пълноценно хранене. Помагат, донякъде, но в храните има къде-къде повече хранителни вещества - витамини, минерали, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини и т.н., които също от съществено значение за оптималната работа на организма.
На теория, а и на практика, можеш към шейка да добавиш и витамино-минерален комплекс и омега-3 мастни киселини, но това не е оптимален вариант.
Ако приемем, че няма вариант майка ти да отиде на зъболекар и да оправи проблема със зъбите, то поне не трябва да се дърпа и да приема блендирани храни под формата на пюре. Сигурен съм, че сте и го обяснявали многократно, но все пак го споменавам.
16.10.17
19:57
Благодаря за отговора.
Да зная че най добре е да се храни и не съм си и помисляла с добавки да заместя храненето и, а да опитам поне малко да и помогна да качи тегло. Както казах и в първия си пост, опитвам да и правя възможно по питателно меню и да го пасирам до консистенция удобна да приема, но възможностите не са кой знае какви и затова попитах дали е възможно заедно с обичайното хранене да и давам и някакви допълнителни добавки с които да постигнем ефект ,защото усилията ми досега не дават резултат. А и сами може би знаете че в една определена възраст хората стават като малките деца и не чуват какво им се говори та дори и това да е за тяхно добро. Но заради отказа и да посетим зъболекар а още по малко да сложи протези, се лишава от разнообразни и нужни храни за организма. Ако е възможно ще съм благодарна ако ми препоръчате нещо .
17.10.17
09:28
В блога сме дали няколко препоръки, но от тях, специално за вашия случай бих препоръчал Optimum Nutrition Serious Mass.
Причината е, че съдържа прилични дози витамини и минерали, както и креатин монохидрат, макар и в ниска доза.
Ако бюджетът позволява, може да добавите и омега-3 в течен вариант - NOW Foods Omega 3 Liquid. Една чаена лъжичка (5 мл) на ден са напълно достатъчни. А може и под формата на дражета, в случай че майка ти няма проблем с преглъщането на дражета с големичък размер.
От комбинацията състава на Serious Mass и рибеното масло ще постъпят поне най-най-базовите и важни хранителни вещества, отделно калоричността на гейнъра ще помогне и за увеличаването на теглото.
Споменато е в блога, но за всеки случай ще го повторя и тук. Не бързайте с покачването на теглото. Колкото по-бавно, толкова по-добре. Не прекалявайте с дозата от гейнъра.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 17.10.17 09:33.
10.01.18
12:47
Здравейте, аз също искам да кача мускулна маса с помощта на хранителна добавка, но съм изключително недоверчив. Незнам защо, но повечето добавки на пазара не ми вдъхват никакво доверие. Как да се доверя на нещо, което ще влезе в организма ми, като на пазара вече има какви ли не боклуци. Какво бихте ме посъветвали?
11.01.18
10:10
Ако нямаш доверие на продуктите на пазара, не си купувай. Добавките съвсем не са задължителни, за да можеш да покачиш мускулната си маса. В определени случаи, определени продукти имат полза, но тя е малка на общия фон и в сравнение с това, с което помагат храненето, тренировките, сънят и т.н.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 11.01.18 10:15.