Живот без протеини

Bart Simpson

13.02.18
23:41

Днес след почти две десетилетия опит в професионалните кулинарни среди на три континента се сблъсках с нещо непознато за мен.
Имах клиентка със синът си, който не може да консумира протеини.
Обяснението и бе, че е животозастрашаващо за синът и.
Обади ни се и попита дали можем да изготвим меню за него, справихме се и всички бяха доволни, но недоумявам как може да съществува човешко същество по подобен начин и някому има ли известно заболяване с подобни изяви?

Сис

14.02.18
00:48

казано от Bart Simpson на 13.02.18, 23:41:

Днес след почти две десетилетия опит в професионалните кулинарни среди на три континента се сблъсках с нещо непознато за мен.
Имах клиентка със синът си, който не може да консумира протеини.
Обяснението и бе, че е животозастрашаващо за синът и.
Обади ни се и попита дали можем да изготвим меню за него, справихме се и всички бяха доволни, но недоумявам как може да съществува човешко същество по подобен начин и някому има ли известно заболяване с подобни изяви?

Сещам се за хора,които са с бъбречна недостатъчност и имат високи нива на креатинин.. Но дори и това да е, протеинът си е нужен на организма- най-малкото за пластични нужди - това е трудно за обяснение на някои хора и праволинейното им мислене е проблемът.

Bart Simpson

14.02.18
00:59

Краткото обяснение на майката беше, че има опасност от мозъчен отток и вероятна смърт.
Пуснах темата за да разбера дали съществува подобно заболяване или е психясала майка( която аз разбирам, защото ако нещо дори и теоритечно застрашава здравето и щастието на синът ми,  аз също бих бил нащрек).
Жената проведе разговори с мен, със собственика, с главния, за да придобие спокойствие, че ще бъде обърнато внимабие на казусът им, та смятам че не са шега работите там.

Има много неприятни наследствени, генетични заболявания. Повечето звучат наистина невероятно, но за съжаление са истина.

В горния случай, може би става дума за фенилкетонурия. Организмът няма възможност да обработва аминокиселината фенилаланин и ако тя се натрупа в тръвде големи количества, може да доведе до мозъчни увреждания.

14.02.18
07:51

От една страна - може да е просто вманиачена майка. Имам една такава колежка, дето е решила, че няма да дава млечни продукти на децата си(но и не иска никой друг да им дава) затова отишла до личния лекар и настоявала(може би и е платила) да се издаде фалшив документ, който забранява на лелките от детската градина да дават мляко на детето. ТО няма лактозна непоносимост или някакъв друг проблем свързан с млякото, просто ТЯ така е решила. Да не говорим, че по закон децата м/у 3-7 годишна възраст трябва да консумират 300-400гр. мляко на ден.

От друга страна - протеинът подхранва клетките и наистина може би има такава болест, в която това подхранване трябва да се изключи. Честно казано и аз за пръв път чувам за режим, напълно изключващ белтъка.

П.С. Какво точно работиш?

Bart Simpson

14.02.18
12:37

Както писах по-горе, готвя.
Явно, е че заболяването съществува, почетох за него, но мисълта ми е как, тялото функционира вообще с толкова занижен прием на протеин?
На мен лично ми звучи непонятно.
Това е като да.......... знам ли, да не можеш да пиеш вода.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 14.02.18 12:38.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1