13.02.18
23:41
Днес след почти две десетилетия опит в професионалните кулинарни среди на три континента се сблъсках с нещо непознато за мен.
Имах клиентка със синът си, който не може да консумира протеини.
Обяснението и бе, че е животозастрашаващо за синът и.
Обади ни се и попита дали можем да изготвим меню за него, справихме се и всички бяха доволни, но недоумявам как може да съществува човешко същество по подобен начин и някому има ли известно заболяване с подобни изяви?
14.02.18
00:48
казано от Bart Simpson на 13.02.18, 23:41:
Днес след почти две десетилетия опит в професионалните кулинарни среди на три континента се сблъсках с нещо непознато за мен.
Имах клиентка със синът си, който не може да консумира протеини.
Обяснението и бе, че е животозастрашаващо за синът и.
Обади ни се и попита дали можем да изготвим меню за него, справихме се и всички бяха доволни, но недоумявам как може да съществува човешко същество по подобен начин и някому има ли известно заболяване с подобни изяви?
Сещам се за хора,които са с бъбречна недостатъчност и имат високи нива на креатинин.. Но дори и това да е, протеинът си е нужен на организма- най-малкото за пластични нужди - това е трудно за обяснение на някои хора и праволинейното им мислене е проблемът.
14.02.18
00:59
Краткото обяснение на майката беше, че има опасност от мозъчен отток и вероятна смърт.
Пуснах темата за да разбера дали съществува подобно заболяване или е психясала майка( която аз разбирам, защото ако нещо дори и теоритечно застрашава здравето и щастието на синът ми, аз също бих бил нащрек).
Жената проведе разговори с мен, със собственика, с главния, за да придобие спокойствие, че ще бъде обърнато внимабие на казусът им, та смятам че не са шега работите там.
14.02.18
07:11
Има много неприятни наследствени, генетични заболявания. Повечето звучат наистина невероятно, но за съжаление са истина.
В горния случай, може би става дума за фенилкетонурия. Организмът няма възможност да обработва аминокиселината фенилаланин и ако тя се натрупа в тръвде големи количества, може да доведе до мозъчни увреждания.
От една страна - може да е просто вманиачена майка. Имам една такава колежка, дето е решила, че няма да дава млечни продукти на децата си(но и не иска никой друг да им дава) затова отишла до личния лекар и настоявала(може би и е платила) да се издаде фалшив документ, който забранява на лелките от детската градина да дават мляко на детето. ТО няма лактозна непоносимост или някакъв друг проблем свързан с млякото, просто ТЯ така е решила. Да не говорим, че по закон децата м/у 3-7 годишна възраст трябва да консумират 300-400гр. мляко на ден.
От друга страна - протеинът подхранва клетките и наистина може би има такава болест, в която това подхранване трябва да се изключи. Честно казано и аз за пръв път чувам за режим, напълно изключващ белтъка.
П.С. Какво точно работиш?
14.02.18
12:37
Както писах по-горе, готвя.
Явно, е че заболяването съществува, почетох за него, но мисълта ми е как, тялото функционира вообще с толкова занижен прием на протеин?
На мен лично ми звучи непонятно.
Това е като да.......... знам ли, да не можеш да пиеш вода.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 14.02.18 12:38.