14.02.18
13:03
Здравейте, на 19 съм, наскоро ми откриха високо кръвно(контролен преглед, 90/150) съответно лекарката ми назначи лечение(хапчета диротон 2,5) и при въпроса докога ще трябва да ги пия, тя ми отговори с цял живот, което ме накара да се почувствам супер тъпо...
Аз съответно си купих лекарствата, но не смея да пия от тях, тъй като по принцип се чувствам добре - нямам главоболие и т.н.
И понеже не ми е ок да пия лекарства цял живот, а и в нета навсякъде пише, че когато ти открият кръвно налягане първото нещо което се прави е 6 месеца стрикто пазене на диета(махане на всички фактори които вдигат кръвното - цигари, алкохол, намаляване на подк.мазнини, сол, стрес) и ако не се повлияе тогава се изсписват лекарства, реших първо да пробвам така (к’во толкова може да ми стане за половин година с високо кръвно) и ако не се нормализира - с подвита опашка при лекарката.
Таа въпроса ми е има ли упражнения, които да ми помогнат с нормализирането на кръвното?
Аз ппц от около 7 месеця посещавям фитнеса редовно, правя базовите (лежанка, военна преса, набирания с тежести, мъртва тяга, полуклек, barbel curls и scullcrushers, като за всички ползвам изпитаното 3х8 - вдигам с 2,5кг((зя тягата и полукл. с 5)), догато пак не ги направя 3х8), висок съм 180, тежа 103кг и никога не съм правил сериозно кардио.
Поздрави,
Ангел!
Ако не си някакъв яко здрав тип...то тези килограми лично тегло са доста на тези години,па и за кои да е .Като начало посвали 10тина...
Иначе за 6месеца могат да станат много неща по принцип с високо кръвно...още повече при толкова млади хора.
Мери го сутрин веднага като станеш...ако го поддържаш такова седмица,то ще е добре да следваш наставленията на доктора.
Иначе с лекарствата за цял живот ..има и така ,и така...
Мнението беше редактирано от nervak на 14.02.18 13:27.
14.02.18
14:07
Решението на проблема е НВД и всичко ще се оправи. Не пий нищо от хапчетата! Свали няколко кг и тово е. Пиша от опит)). Ракия може 🙂
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 14.02.18 14:08.
14.02.18
15:51
Carbohydrate радвам се, че получавам съвети от някой, който успешно си е нормализирал кръвното без лекарства, наистина много ме успокои. Вярвам, че и при мен ще се получи.
От утре започвам периодично гладуване с НВД(днес закусих), надявам се да се нагодя бързо към промените.
Аа да те питам - на теб колко ти беше кръвното и за колко време го нормализира?
Nervak днеска си купих апарат за кръвно(обикновен), още му свиквам ама...също така си взех едно календарче на което ще си пиша теглото и кръвното, а иначе съм относително здрав и пухкав, не съм някой шишак, дали кг са доста - познавам хора с които сме горе долу на един ръст, по-леки от мен и на външен вид са доста по пълни, само не разбрах к’фо па толкова може да ми се случи за 6 месеца - инфаркт ли ш получа ддз 🙂 .
Да допълня, че преди малко говорих с един приятел - учи в нса. Та той ми каза, че трябва да спра тежестите и да започна да тичам, да се разстягам и също, че и медитацията помагала, carbohydrate - ти спирал ли си тежестите когато си бил с високо кръвно или?
100 кила пухкавост...ако нямаш мин 140лег,240 тяга и около 180клек си бая пухкав.Аз съм 90кг на 183 и имам не малко излишно...въпреки,че съм покривал горните тежести.
Карбото, не знам как е ,но аз почнах от 150/90+ сутрин и до 160+ през деня...
Пиех медикаменти,които лека полека в рамките на 4-5 месеца намалих и спрях,но тогава бях на 40г. и е друга картината,както и при Карбото-освен ако не е имал този проблем на 18-20г..Ти си млад и постоянно високо кръвно носи сериозни рискове,не само сърдечни,но и съдови,бъбречни и др.
Отслабването ти е приоритет,а свалянето на тези показания на кръвното няма ,какво да се коментират.
14.02.18
17:15
Не съм спирал с физически натоварвания, даже мисля, че трябва да се правят. Аз имах кръвно до 32 годишна възраст, когата всъщност разбрах от какво имам по 3 дена главоболие....После прочетох една книга на Ковальков за отслабването, която я качих тук преведена (от 3 негови книги обединени в една) и след 4 мес бях космонавт)).....естествено, това трябва да е начин на живот вече...пия алкохол, ям пици и тренирам сега ииии всичко е наред. Успех!
П.П личната беше ми предписала берлиприл да пия до края на живота си, но така и не ги почнах 🙂
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 14.02.18 17:16.
казано от Ангел Ангелов на 14.02.18, 15:51:
а иначе съм относително здрав и пухкав, не съм някой шишак, дали кг са доста - познавам хора с които сме горе долу на един ръст, по-леки от мен и на външен вид са доста по пълни, само не разбрах к’фо па толкова може да ми се случи за 6 месеца - инфаркт ли ш получа ддз 🙂 .
Да допълня, че преди малко говорих с един приятел - учи в нса. Та той ми каза, че трябва да спра тежестите и да започна да тичам, ...
Трябва обезателно да си измериш холестерола. Двете неща много често вървят заедно. Ако ти е завишен, трябва и него да коригираш. И всъщност освен от кръвното, до голяма степен зависи и от холестерола дали ще получиш инфаркт и инсулт. Той запушва кръвоносните съдове. И най-добре както те е посъветвал приятеля от НСА, да замениш силовите тренировки с аеробни, тичане, велоергометър, бягаща пътека и прочее. На първо време докато се нормализират нещата.
А лекарствата поне в минимална доза трябва да вземаш според мен. Високото кръвно уврежда сърцето и бъбреците. А един познат получи от високо кръвно спукване на кръвоносни съдове в окото и сега има влошено зрение. Тоест може да се увреди и зрението.
15.02.18
00:01
Да си променя начина на живот(здравословно хранене а.к.а отслабване) ми е приоритет вече.
Nervak миналата сряда ми беше последната тренировка
1.лег- 8 с 97,5 ; 6 с 97,5 ; 2 с 97,5
2.воен.п - 8 с 62,5 ; 2х7 с 62,5
3. набирания - 8 с17,5 ; 7 с17,5 ; 3 с 17,5
4. мъртва тяга - 8 с165 ; 2х6 с165
5. полуклек - 8 с 115 ; 7 с 115 ; 5 с 115
6. barbel curls - 2х8 с 42,5 ;7с 42,5
7. scullcrushers - 8 с 30; 2х7 с 30
По принцип в семейството ми всички сме ня’кви здрави и да почти всички са с кръвно, но баща ми примерно(52г.) го вдигна на 48 и от тогава всяка сутрин и всяка вечер си пие хапчетата, другото което е, на него като му се повиши кръвното го боли супер много главата, а мен главата не ме боли.
Carbohydrate как мога да видя книгата на Ковальков?
Миро забравих да спомена, че ми пускаха изследвания - всичко е добре само добрия холестерол е леко завишен.
15.02.18
01:23
carbohydrate намерих я! 🙂
15.02.18
08:22
Спри всичко тестяно и сладко. Това е достатъчно, ако злоупотребяваш с тях. Примерно, аз можеш и го правех, да изям бурканче 400 гр сладко на един път)). Прочети книгата, ще ти стане ясно.
15.02.18
09:56
При сутрешнато измерване на кръвното установих, че на лявата ми ръка кръвното е около140/90, а на дястата ми е около 115/75, това нормално ли е?
Да...и не е добре.Гледат се високите показания.
Що не вземеш малко да се информираш за нещата?
Освен това и подозирам ,че не го мериш правилно...едни кръстосани или изнесени крака под или пред стола ,на който седиш -оказват влияние.Също важно е и положението на горната част на тялото...маркуча на уреда...как го поставяш,дали го стягаш достатъчно и на правилното място..
Мнението беше редактирано от nervak на 15.02.18 10:13.
20.02.18
19:58
Здрасти хора, да ви се похваля - днес цял ден кръвното ми е в рамките на нормалното (сутрин 128/82; вечер130/79, баща ми ми показа как да го меря, също така и вече ползвам като неговия апарат-омро) и съм супер щастлив, че кръвното ми се нормализира и че не се налага цял живот да пия някфи лекарства.
Искам да изкажа специални благодарности на carbohydrate и на всички които писаха по темата - живи и здрави да сте!
Ето какво правя през изминалите дни:
1. Храня се както е описано в първият етап в книгата на Ковальков(с леки изменения)
2. Спрях тежестите
3. Всяка сутрин и вечер тичам с много бавно темпо около 20-30 минути
4. Почти постоянно слушам музика
5. Около 1 час преди да си легна спирам да ползвам телефона, лаптопа и т.н
6. Преди да си легна медитирам 10 минути като ползвам техниката с дишането.
В момента съм 97,2кг супер щастлив съм и мисля да продължавам в същия дух, на много места пише, че най-вероятно ще загубя доста мускулна маса и ще увисна, но не ми пука - никога не съм се чувствал по-добре.
Евалата на създателя на bb team и на хората в него!