19.02.06
12:43
Здравейте, атлети!
Нов съм във форума ви, но смятатм че точно тук, сред хората които се занимават с вдигане на тежести, мога да получа някои отговори на въпросите ми!
Като за начало, трябва да отбележа, че аз не съм билдър, а вдигам отреме навреме и то само за да поддържам формата(предвид това, че съм ектоморф, 65кг и много трудно качвам килограми), а не за да правя маса или релеф.По принцип се занимавам с планинско колоездене.В началото на месеца навърших 18 и онзи ден бях на “гола” военна комисия.Всичките ми резултати бяха ОК, но срещата с хирурга остави малко озадачение у мен.Слад като ме прегледа, каза да внимавам да не си направя херния, тъй като стената, коята ми придържала вътрешностите на място била неустойчива отляво.И действително, при стягане на коремните мускули, при кашляне или повишаване на налягането в корема ми(Както го описват по сайтовете посветени на хернията) отляво в слабините над малкия Джо :wink: , се появява една малко подутина, която впоследствие, при сваляне на напрежението се скрива.Досега, да чукам на дърво, не съм имал болки или дискомфорт/тежест на въпросното място, но кой знае...Думите на хирурга обаче определено ме накараха да се замисля.А и това което чета в български и англииски сайтове из интернет описва точно подобна на моята подутина.И като се върна малко назад във времето, не си спомням да съм пренасял нещо много тежко - туби с вода от по 40л или макс кофа, тежаща не повече от 50кг(Примерно с дърва за печката, тъй като живеем в къща с локално парно на дърва)!Та не знам от какво може да съм предизвикал подутината.Въпросът ми към вас е, дали това непременно ще се задълбочи и един ден ще трябва да го оперирам задължително или все пак противно на написаното из интернет, има и неоперативен начин за превенция от херния?Дали не трябва да ходя на по обстойни прегледи на въпросната подутина??(защото ако не беше тази военна комисия, въобще нямаше да си имам и идея, че имам потенциален проблем с вдигането на тежко)И дали правенето на коремни преси заздравява въпроната коремна стена, предвид, че моята подутина не е при пъпа, а по-надолу, в слабините?Мога ли да продължа с вдигането на тежести и да започвам ли въобще да ходя на фитнес или това само би задълбочило положението ми?Дали въобще това е херния и ако да, бих ли могъл да вдигам тежко и след евентуална операция?Благодаря на всеки, който може да даде компетентно мнение по въпроса!Всички съвети са добре дошли!
Добре дошъл.Тва твойто си е сериозен проблем.Отиди на доктор и го питай,щото при най тежките серии почти винаги се натоварва и коремната стена.И задължително носи колан,който да ти е по мярка и го стягай хубаво.
Колана Size Пък изобщо няма да помогне в случая. Най добре се консултирай с лекар, без оперативна намеса няма да се мине
09.03.06
22:08
Отиваш във Военна болница,в спешното и там ше помолиш някой хирург да те прегледа,аз така направих и ми казаха да живея спокойно,иначе и Аз се бях наплашил,нищо че нямам подутина!Стегнатата преса намалява риска от херния,но ако имаш такава,няма да ти помогнат пресите!
аз имах същата подутина отляво долу в слабините и миналата година ме оперираха.Моето мнение е че от самосебе си това няма да ти мине,отивай на хирург и се оперирай докато е време,защото по-лошо ще става.Докато лежах в болницата докараха едно момче по спешност със адски болки-прещипана херния.Колани не помагат,аз бях с колан и от упражнение за гръб-гребане със щанга към корем, усетих болка и не след дълго забелязах подутината.Сега отново започнах тренировки-това е добрата новина,може да се тренира пак.Успех и късмет
14.03.06
01:08
99.99% е херния.Няма каво да е друго.По симптомите ,които описваш е това.
Здравейте :)
Имам следното въпросче към хората оперирани от херния най-долу при “малкия Джо” :)
Преди 1 година и няколко месеца ме оперираха именно от такава херния в лявата област ниско долу. Обаче забелязвам понякога като се стегна и то не винаги че ми се подува леко над хернията (става въпрос малко по-нагоре преди щкембето пак отляво) И то не винаги някак си трябва да се стягам бая за да се издуе и пак не се издува много :) Какво мислите че е това. Ако има някой с такава операция да каже забелязва ли се нещо такова и при него и дали се е обръщал към лекар (което ще направя и аз :)) Защото аз си мисля че това поради шева и там не е толкова еластично и напрежението пада отгоре и за това се подува малко ма знам ли? Мерси предварително :)