02.03.18
10:57
Вие пък се правите на ударени. Не за друго, а защото и аз се опитах да изтълкувам уж, какво може би е имал предвид.............ако наистина е това, т.е. за да не изглеждам смешно и аз.
Дали научно класификацията е такава -”дъвчащи” е отделен въпрос. Явно ставаше дума за животни, които сдъвкват храната преди да я погълнат-дали преживят е друго, т.е. имат освен резци и друг вид зъби за дъвчене...........и реално дъвчат. Маса хищници бозайници също дъвчат-лъвове, кучета. Други могат само да разкъсват и поглъщат-крокодили. Трети не разкъсват а директно поглъщат-змии. И т.н. и т.н. Сега ако някои са лакоми и бързат да гълтат, без много много да дъвчат, е друго. Да тръгнем от там, с какви зъби разполагат съответните животни и за какво са предназначени.
Мнението беше редактирано от Деян на 02.03.18 11:06.
02.03.18
11:06
Ами напиши им на лично и се разберете.....смятам, че вече имаш имунитет към случващите се неща тук и обидите и прочие, все пак дълго време си тук.....Както писах, да не ти пука....бори се със себе си и надграждай знанията си. Само така, като се сравняваш със себе си, а не с другите, ще постигнеш резултат и ще вървиш в правилна посока 🙂
02.03.18
11:28
Петък, 11 преди обяд. 38 мнения спам.
Лесно се разбира кои форумници са държавни/офисни служители. 🙂
казано от Queen Cobra на 02.03.18, 11:28:
Глупости....
02.03.18
11:34
казано от Queen Cobra на 02.03.18, 11:28:
Ами те сигурно 90 % са такива. Рядко ще са тези, които се включват често и същевременно работят на строеж и свиват арматура, измазват, леят бетон или пък са от тези дето правят изолацията по панелките. Висят си по въжетата хората, мажат си, лепят си и си пускат мнения у фОрумо :-) Или пък си работят от вкъщи, или просто не работят и си почиват.
Който е спамър, си е такъв винаги, а който не е-не е, независимо, дали условията предразполагат към това. Е, изкушава се понякога човек, та вземе да пусне нещо не на място, но като цяло доста от неспамърите се съобразяват, въпреки да са на бюро и пред компа целодневно кажи речи.
Ето, аз съм си донякъде спамър-признавам си, но не го правя умишлено, не е за хейта. Където мога, си налагам да се съобразявам и да не пиша. И се старая да не започвам първи със спама :-))))))))
Мнението беше редактирано от Деян на 02.03.18 11:37.
Впрочем, за да се върнем към първоначалната тема - единственото нещо върху, което някога съм се замислял по въпроса с яденето на месо е доколко релевантно би било количеството да се контролира на сезонен принцип. Ако погледнем модела на хранене през по-голямата част от човешката еволюция, то неща като сезонност и разнообразие на храни (поради дългият миграционно-фермерски период) биха били най-смислени ако говорим за еволюционна приспособеност (Само да проверя - всички знаем, че такова нещо като “палео диета” никога не е съществувало, yes? Ок.) Като енергийна консумация също звучи смислено, макар че със съвременният начин на живот нещата доста се изкривяват.
А, Оля попита за плюеща риба. Имаме всичко тука, няма да се притеснявате:
https://www.youtube.com/watch?v=fhBZ40jIo4Q
02.03.18
11:47
Владо, то още Марги в първото си мнение по темата задава въпроса, какво значи редовно. Авторката отговаря, че било всеки ден. Е да, ама всеки ден също е относително, в зависимост от количеството. Ами аз кажи речи цял живот ям месо всеки ден-може един резън салам да е, ама пак ще хапна нещо месно. Изключая 8-те ми години, през които през Великденските и Коледните пости изключвах месото и всичко от животно.
А и какво месо ядеш, е от голямо значение - едно е всеки ден или през ден да ядеш риба, друго е свинско, където си го подбираш да е ред месо, ред сланина. Или пък шкембе чорба! Няма да твърдя или излагам мнение, кое е вредно и кое полезно. Просто съм сигурен, че има разлика, която да наклони везните в едната или другата посока.
Мнението беше редактирано от Деян на 02.03.18 11:55.
02.03.18
12:11
Може би трябва да конкретизираме още малко въпросът - “Вредно ли е редовното ядене на месо за спортуващи хора”
Защото има добре проучена зависимост между усвояването на белтъчини и силовите тренировки. Тренировките с тежести правят хората по-ефективни в обработката на белтъчините. Т.е. можеш да правиш повече с по-малко 🙂
От друга страна, когато тренираш, можеш да си позволиш да ядеш повече белтъчини, защото се оптимизира работата на бъбреците
Хората, за разлика от повече гръбначни животни, изглежда са по-добре адаптирани за висок прием на белтъчини и това не увережда бъбреците (освен ако вече не са увредени).
Така че, силовите тренировки едновременно намалява потребностите от белтъчини и увеличава количеството белтъчини, което можем да обработим. Т.е. трениращите силово могат да ядат повече месо без рискове, но в същото време това не е толкова важно. По-напредалите и по-възрастните вече не могат образуват тъкани с такава скорост и количества като начинаещите, затова се смята че след една доста общо поставена граница от около 1.8 г./кг. само хабим материала (с уговорката, че когато човек мине на много ниски въглехидрати е логично да се увеличи белтъчния прием, за да не се стига до катаболизъм).
Ако не говорим за качеството на месото и начина на приготвяне - разумното количество не носи някакви кой знае какви рискове.
Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 02.03.18 12:12.
02.03.18
12:39
Ами има изследвания, че за старите хора и спортистите, напротив, трябва да се употребява повече белтъчини 🙂. Да, и за подрастващите!
казано от Carbohydrate на 02.03.18, 10:55:
казано от Оля Петрова на 02.03.18, 10:48:
Я кажи, в кой учебник е написано за дъвчещите крави?
А плюещите риби?....и за тях се интересувам!дай си пощата в лични, ще ти пратя доста учебници, книги и т.н. но на руски. Тази, от която писах, е събрана от чужди автори и преведена...в нея ще видиш, пише колко автора и кои са))
Нищо няма да можеш да докажеш!
Още в началото ти намекнах , че интерпретираш казаното от мен в друга тема Грешно.Дали се опитваш да ме иронизираш или просто си объркал при писането не е важно.Всъщност аз говорех там именно как месото е застъпено в хранителния режим на човека и даже се аргументирах чрез структурните особенности на зъбната постройка.
Но това с дъвчащите животни беше доста смешно.И за него ти намекнах съвсем приятелски , но ти започна някаква русофилска аргументация.
Ние сме българи и мнозинството от нас са учили в български училища , пишем тук на български и като такива никой от нас не е учил за дъвчащи животни.Визирайки кравите , те са тревопасни преживни животни.Може би Баце Дидко , в опита си да ме обори(изключително забавно) ти даде някакъв стимул да доказваване и затова стана такова мазало тук.Но няма лошо...в спора се ражда истината !
02.03.18
14:08
Никакъв стимул не съм давал, нито пък съм се опитвал да те оборвам :-) Макар да няма такава класификация, както и Нервака каза, просто се опитах да обясня, какво може би е искал да каже Карбо, дори да не е използвал точната дума.
Мнението беше редактирано от Деян на 02.03.18 14:08.
По Темата:
Редовното ядене на месо не е вредно!Прекаленото ядене на месо пък от друга страна е вредно!В месото има аминокиселини , необходими на организма , които не е възможно да си набавим по естествен път от растителните храни.Хората , които не консумират никакво месо за дълъг период от време се сблъскват с проблеми , свързани с отслабена имунна система , намалена трудоспособност и дори ментални промени могат и ще настъпят(лесна раздразнимост,липса на мотивация и желание за справяне с каквито и да е дейности, натрапчиви негативни усещания).От друга страна прекаленото консумиране на меса , води до повишено съдържание на токсини в организма и натоварва излишно органите отговорни за токсичния баланс.
казано от Deyan на 02.03.18, 14:08:
Никакъв стимул не съм давал, нито пък съм се опитвал да те оборвам :-) Макар да няма такава класификация, както и Нервака каза, просто се опитах да обясня, какво може би е искал да каже Карбо, дори да не е използвал точната дума.
...значи на Нервака вярваш , а на мене не...така ли....Баце Дидкооо хахаа...приятелска закачка...
02.03.18
14:36
казано от XXL на 02.03.18, 14:30:
...значи на Нервака вярваш , а на мене не...така ли....Баце Дидкооо хахаа...приятелска закачка...
То не е до това, на кого вярвам :-) Прав е, а и аз знам, че е така-просто го цитирам. Но понякога човек не знае точните понятия, въпреки да се опитва да обясни, какво има предвид.
Бая омазахме, ама гледам и авторът /ката/ никакъв го /я/ няма. В крайна сметка му /ѝ/ се отговори на въпроса, смятам подобаващо, за да си прави изводите.
Скоро четох отново някакви теории, за храненията според кръвната група. Едни я застъпват със съответните аргументи, други отхвърлят, като глупост. Иначе от това което там четох, доста от храните, които уж не трябва да ям, много ги обичам. Други пък, които ми се препоръчват, ама направо са ми гадни.
02.03.18
15:06
казано от Carbohydrate на 02.03.18, 12:39:
Ами има изследвания, че за старите хора и спортистите, напротив, трябва да се употребява повече белтъчини 🙂. Да, и за подрастващите!
Мисля, че и аз това казах по-горе, с уговорката, че възрастните хора имат повече ограничения. Медицинската литература приема 0.8 г. за RDA при хора над 60 г., което е явно недостатъчно; според изследванията 1.0-1.3 г белтъчини /кг лично тегло е минимумът за да се спре старческата атрофия и прогресиращата загуба на мускулна маса. И за здрави и за болни хора над 60-70 г. положителният азотен баланс е много важен, дори само на хормонално ниво. Така че, 160 г. червено месо на ден е достатъчно в този случай, като 220 е оптимално.
Ако някой се притеснява все пак, се правят измервания на нивата на феритин и се гледа как им се отразява приема на месо.