02.02.07
18:52
Всички знаем колко хубаво нещо е изварата, знаем и колко трудно се яде.Откакто веднъж се насилвах да ям ми стана противна и тва е.А иначе толкова я обичах.Ял съм домашна извара необезмаслена - това вече е деликатес, предпочитам го пред сиренето, ама пък пълномаслена е.Друг е въпроса че повечето на пазара са ментаци на които сипват вода.Знам разни рецепти - да се сложи кисело мляко,подправки, яйца, с домати, с краставици.Но все си е трудно.Има обаче една манджа която ям с удоволствие.Въпроса ми е доколко е удачна от гледна точка на спортното хранене.Става въпрос за каша от брашно, извара и едно-две яйца.Предполагам се сещате за какво става въпрос, някои правят кашата само с брашно, други слагат яйца и сирене, с извара също е чудесна.Брашното не е кой знае колко, яйцата са си нещо хубаво, олиото с тези тефлони не е проблем.Трябва и да не се прекалява с изварата де защото като прекалиш кашата става малко гадна.Върви с всякакви салати, аз съм ял с диня и също е хубаво.Като вкусови качества е много добре, но като качествени характеристики добра ли е бърканицата??
Опитай с овесено брашно, и характеристиките ще са по-добри. Аз в момента пробвам и един соев протеин за разни бъркотии в кухнята и не става толкова зле :wink:
02.02.07
19:05
Аз използвам 250 гр извара + 100 гр накиснати овесени ядки и 1 с.л. готов чеснов сос + 1/2 полуготова супичка от тези дето се разтварят в 200 мл вода. Става “убиец”.
Друг вариант е 300 гр замразени зеленчуци с 10% въглехидратна част 200 гр извара + 1 яйце и запичам на микровълновата.
Абе не сте ли си правили “родопска закуска”? Извара с червен пипер (доста да почервенее), чесън стабилно и зехтин /олио, евентулано малко черен пипер. Много добро. С маслини влиза перфектно. Ако е много суха изварата може да добавите малко майонеза, но не е задължително. Общо вземо има много рецепти как се прави. Може и на филия да се маже, ако я докарате какво трябва. Някой път и на крема сирене ми бие, ако е по-мазничка леко изварата.
Разтърсваш се из нета и си харесваш една рецепта.
03.02.07
20:09
Извара, настъргани кисели краставички, настърган кашкавал + малко доматено пюре или лютеница :wink:
Е като ще слагате 100 неща с мазнини и въглехидрати... по-добре не се мъчете, а си яжте сирене
В изварата може да се сложи малко червен пипер или лютеница, да се добави масло, ако е прекалено суха и после да се добавят нарязани на ситно кисели краставички. Поръсвате с магданоз.:)
20.04.07
19:13
Аз изварата я ям като заместител на суроватъчния протеин и няма голям смисъл да я смеся с мазнини и въглехидрати, които забавят усвояването й. Слагам 150-200 грама извара, сипвам вода в каната, пускам миксера и пия - не е най-вкусното нещо на света, но се свиква ;). А ако искате да е по-вкусно - вместо вода слагате кисело мляко.
казано от sideways на 20.04.07, 19:13:
Аз изварата я ям като заместител на суроватъчния протеин и няма голям смисъл да я смеся с мазнини и въглехидрати, които забавят усвояването й. Слагам 150-200 грама извара, сипвам вода в каната, пускам миксера и пия - не е най-вкусното нещо на света, но се свиква ;). А ако искате да е по-вкусно - вместо вода слагате кисело мляко.
Яж я като заместител на казеина, а не на суроватката. Не си мисли, че ще се усвои бързо както суроватка. Аз от време на време ям извара с кисело мляко и казеин. Става една каша (като се добави вода, разбира се), която си ям 1,5-2 часа преди лягане.
Тази вечер “открих” за себе си, че изварата става пефектна с домашна консерва домати с повечко сокче (без да става много водняво) и стана доста приятно + сол на вкус.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 03.05.07 21:49.
Сутрин я смесвам с 6 белтъка и 1 жълтък и я изпържвам в тефлонов тиган, а вечер преди да легна 300 мл прясно мляко 0,1% + 100 гр извара + една лъжица сурватъчен протеин , всичко това в шейкъра става добре.
04.06.07
15:11
Аз пък харесвам салата от домати и краставици с извара + малко олио/зехтин оцет и сол на вкус. Това като предястие за обяд или вечеря. И след това вече мръвката.
04.06.07
15:17
Можете да си я приготвяте във вид на класически огретен, само че вместо сирене слагате подсолена извара. Много е вкусно :)
Ако не - запушвате носа с пръсти и преглъщате набързо :-)
Току що ометох 300 грама извара, но наистина най-вкусната през живота ми. Рецептата: изварата, малко настърган кашкавал + кетчуп ХАЙНЦ!!!!! Уникален вкус, а като казвам кетчуп - съвсем малко се цръцва (за вкус и то какъв :-P ), също така подчертавам - кетчупа да е хайнц.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 04.06.07 22:41.
12.06.07
20:51
МОНСТАР тази рецепта ми изглежда читава и ще я пробвам утре.Сега да споделя един много бърз начин за преглъщане на изварата но не е много вкусен но пък ноже да се носи на всякаде.Просто един шеик но с извара.150гр извара,1 банан,30-40гр мед и мляко в зависи колко гъсто искате.Аз го правя с пасатор.Наряазвам първо банан-пасирам,слагам изварата меда и млакото и пак пасирам до хомогенна смес.Може би най-бързото ядене на извара :)
Мнението беше редактирано от Денислав Атанасов на 12.06.07 20:52.
Извара, вода и сол с пасатор става точно като айрян, вкусно е и се приготвя за минути :) Аз така си го нося на даскало в един шейкър и съм много доволен.
Аз си я правя така- 200 гр извара с 2 яйца ,1 лъжица лютеница чубрица и малко червен пипер после в тефлонов тиган за малко и ям, слагам и по малко изпечен лук понякога.Като ме мързи ям само извара :-)
Сега ще ви кажа ако имате малко повече време и ви се занимава още една доста вкусна рецепта,в която изварата точно си пасва на мястото.:)
То не е голямата рецепта де,но все пак.Става въпрос за тиквички,които стандартно се пържат.Да ама ако имате тефлонoв тиган може да не се пържат а само да се запичат до златисто,или ако държите може леко да намазвате тигана съз зехтин,но и без него става.После процедурата е ясна.Сос на основата на извара и добавено кисело мляко.За себе си установих,че на 200 гр извара половин кофичка кисело мляко е предостатъчно,добавя се 1 супена лъжица зехтин по желание към соса,сол (калиева би било по-добре),може и малко копър ако има.За другото май и сами се сещате.Enjoy. ;-)
Със салата от домати и краставици е на-добре! Не са удачни вариянтите с разни, лютеници, кашкавали... Но това е въпрос на вкус. Ям я само вечер и да си сложа разни мазнини или продукти които незнам какво има вътре е чисто проваляне на правилния режим на хранене. Лично мение, не ангажирам никой с него!
казано от M16 на 14.06.07, 10:35:
Със салата от домати и краставици е на-добре! Не са удачни вариянтите с разни, лютеници, кашкавали... Но това е въпрос на вкус. Ям я само вечер и да си сложа разни мазнини или продукти които незнам какво има вътре е чисто проваляне на правилния режим на хранене. Лично мение, не ангажирам никой с него!
То пък извара купена от магазина е със супер ясно съдържание.
Аз си направих извара с нарязани плодове и съвсем малко сок от компот след това я оставих да истине. Стана много вкусно и сладко като сладолед и не се прекалява с компота,че доста захар има наблъскана в него :) БОН АПЕТИ!
Аз пък я пасирам с вода и малко яйчен протеин изолат, слагам степче(череша,праскова,ягода) , слагам 2-3 бучки лед и дори ми е вкусна :)
08.10.07
19:22
Приготвяш си 2-3 чаши вода, изваждаш изварката и я мяташ. Краставичка или чушки в краен случай.. май крайните случаи при мен стават редовно.. :snake:
Явно не само аз си я разбивам в прясно мляко. Честно казано и така ми е гадно, но пък я поглъщам за миг :). Ако трябва да я ям натюр има да се лигавя половин час с тая гадост :) . Хубавото е и че не се засищам изобщо като я пия, тоест много скоро след тва си правя още 1 ядене.
08.11.07
20:20
yeah… Преди малко нямаше какво да правя и супер много ме застърга корема ( от глад не от друго ^^ ) и реших да експериментирам малко с изварата . И о чудо получи се нещо доста вкусно : ето резултатане обръщайте внимание на естетическия вид %-P
Ето как става цялата шашма
вземате 1 купа малко по-дълбока където ще се бърка буламача
вземате и извара / колкото ви се яде :)
вземате и сирене / пак на вкус в моя случай сложих 20-30 гр /
сега слагате изварата и сиренето в купата и с 1 вилица натрушавате сиренето /целта е да се смеси добре с изварата/
добавяте 1 чаена лъжица зехтин
разбърквате
добавяте подправки по избор / аз сложих мнооого чубрица и лют червен пипер /
пак разбърквате и добавяте 1 белтък от яйце / а дори и жълтък да има не му пречи /
пак разбърквате
сега взмате някава тава и слагате буламача в нея и пъхате във фурната на 250 градуса за 20-25 мин / несъм засичал гледах да се получи тая златна коричка /
Лошото е че се получава доста сухо ... Но ястието е още в алфа версия и е в процес на “ъпдейтване” ! Ако успея да измисля нещо ще пиша . Ще се радвам и ако вие давате идеи разбира се . Приятно нагъване ! :coolgrin:
Мнението беше редактирано от sorog на 08.11.07 20:27.
09.11.07
15:58
Извара 250 грама(цялата опаковка) със зехтинец и някоя друга подправчица на каша. Хем вкусно хем... полезно ;].
29.11.07
17:24
Просто най-невероятният вариант : слагате 250мл вода и 300гр извара в един шейкър,миксирате и пиете. Същото като айрян,пък не се наяждате и в период на трупане на ММ е особено лесно да се набавят нужните белтъчини, тъй като така може да го пиете по всяко време и ви коства само 5мин с пиенето :)
Мажа си я на филиика Бонус (хляб) и я сгъвам набързо.
П.П. Може д аопитам по горе вариантите.Мерси и поздрави
казано от MI5 на 29.11.07, 17:24:
Просто най-невероятният вариант : слагате 250мл вода и 300гр извара в един шейкър,миксирате и пиете. Същото като айрян,пък не се наяждате и в период на трупане на ММ е особено лесно да се набавят нужните белтъчини, тъй като така може да го пиете по всяко време и ви коства само 5мин с пиенето :)
е тва звучи яко...утре си купувам шейкър и почвам с бъркочите :)
С шейкър става по-”професионално”, но ако нямаш, пробвай с бутилка от сок от моркови 750мл, понеже е по-голяма, стъклена и с голям капак се слагат лесно съставките ;-P ;)
И аз трябва да хапвам повечко извара. Попринцип както някой преди мен беше казал, домашната си е направо деликатес, който обаче съдържа доста мазнини. Изварата (обезмаслена) не ми е толкова вкусна така и затова аз си я правя на десерт. Всичко е на око: извара, кисело мляко, овесени или пшенични трици (може и без тях) и Степ (разтворимата напитка). Това се бърка и става мн приятно, аз това си закусвам всяка сутрин. А също изварата си я правя на сос към различните видове меса. Например заешко бутче на скара, полято със сос от извара, който съдържа: извара, кисело мляко, чесън, сол(пожелание), магданоз и всякакви подправки, каквото харесвате. (става не само за заешко, а и за всички меса г/д) :)
26.10.08
09:02
на мен изварата ми е приятна на вкус . Незнам но все пак всеки има различен апетит
08.03.18
22:37
Аз кат почнах да я ям преди няколко месеца направо сега съм звяр 😄DD хахахха. Ама усети се как вдигнах маса. 270гр извара + колкото повече банани толкоз по-хубаво. Аз слагам 2. Втория начин по който я ям е с краставица и хляб. Пак е супер. Правя я и на омлет, направо протеинова бомба. Тва нагоре дето някой каза за соса с извара, чесън, зехтин и кисело мляко също съм сигурен че е перфе и него ще правя. На месце. И за салатите с домати краставица и извара съм сигурен че е супер. Абе, само лято да дойде и не 270гр ще ям ами 540. С динка и хлебче може би е супер..
19.05.18
10:57
Една супена лъжица сладко за диабетици и 5 супени лъжици извара. Добре смесено.Когато го направих разбрах какво съм ял под формата на чийзкейк дълго време. Нанасям тази смес върху овесена палачинка и се ядва що годе. Или миш-маш с яйца и извара вместо сирене, пак е оферта. В крайна сметка много зависи от изварата.
19.05.18
11:21
РЕЦЕПТА ЗА ДОМАШНА ИЗВАРА
Здравейте! След посещение на моя позната при диетолог, една от позволените ѝ храни беше извара, която да е домашно направена (по рецепта дадена от диетоложката). Реших да я пробвам, тъй като единствените ми спомени за вкуса на изварата са от детството в тестените закуски 😁 Получената извара бих могла да кажа, че е без вкус или ако се усеща той е по-скоро приятен. Лесно се съчетава с абсолютно всичко и е удоволствие да се хапва. Оставям ви рецептата, ще се радвам, ако опитате и останете доволни 😊
Прясно мляко 1 литър + кисело мляко половин буркан (ако е домашно) / кофичка (ако е купешко). След като заври прясното мляко се добавя киселото, за да се пресече. Може да се остави още 10 минутки на котлона. След това се прецежда и е готова за консумация. Суроватката може да се пие.
*Полученото количество е приблизително 250гр.
*Съобразете процента масленост на млеката в зависимост от вашата цел
Мнението беше редактирано от Ива Бънова на 19.05.18 11:23.