Здравословно хранене

26.04.18
22:23

Извинявам се предварително, ако има друга подобна тема. Искам да попитам какво е отношението ви, към здравословното хранене. Аз лично подкрепям твърдението ‘’ Ние сме това, което ядем.’’ Внимателно подбирам храната си, старая се да е възможно най-чиста ( без консерванти,оцветители и други). Млечни продукти купувам от млекарница, месо от месарница...
А някой продукти (ориз, овесени ядки, мюсли и други) купувам от Био магазин (макар да не съм убедена, че са напълно органични) Бяла захар, бяло брашно и други не намират никакво място в ежедневието ми. Някой  може би ще си помислят, че прекалявам или нещо подобно, но за мен това е наистина важно. Малко се отклоних, но според вас как да подбираме храната си?
П.П. Извинявам се, ако съм допуснала някакви правописни грешки или темата е прекалено скучна. За пръв път пиша и не бях сигурна как точно да формулирам темата.

Здравей, Ала!

Представата за “здравословно хранене” за един човек може да се различава от тази на някого друг.
Начинът на хранене, което един човек е открил за себе си (чувства се добре, в добро здраве) пък може да не е подходящ за друг и т.н.
Така че е малко относително понятие и всеки го тълкува по различен начин. Много се и спекулира с него.

Но да кажем, че има групи храни/хранителни продукти, които е добре да заемат по-голяма част от менюто ни. Такива, които носят ценни хранителни вещества.

Други пък (“junk food”) е хубаво да бъдат ограничени, но това не означава, че трябва да се бяга като дявол от тамян в тях. Мисълта ми е, че “здравословно хранене” не е добре да те вманиачава и да те тласка в другата посока - “ако не е био-мио, брано от склонове в Тибет, не ми го ‘фали”.

Аз лично подбирам храната си според удобните за мен места за пазаруване. Имам такива, от които взимам месо и риба, яйцата са домашни.
Зеленчуци и плодове - както дойде, или от пазарчета, или от големи вериги, или от домашната градина. Просто се старая да са сезонни, макар на пример тази зима да не ми се получи.
От специализирани био магазини рядко пазарувам. Струва си за качествено кафе и чай, както и шоколад.

Старая се да избирам оптимално качество спрямо това, с което разполагам в даден момент, да избягвам некоректни манипулации.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1