Моля помогнете ми със съвети за хранене на човек в кома

12.05.18
00:35

Здравейте,

Приятеля ми е в болница, от един месец е в кома, с черепно-мозъчна травма, отслабнал е ужасно много, хранят го със сонда през носа. Попитах мога ли да му нося храна и му занесох от тази, но лекарите казаха, че тя имала разхлабващо действие и е по-добре да му нося домашно приготвена храна. Въпроса е че това ми се струва ужасно отговорна задача. На всичкото отгоре човека е диабетик и с ниско кръвно, и трябва много да внимавам как да я балансирам. А и повечето храни трудно се пасират до степен да преминават през марля, каквото е изискването. Вчера опитах да пасирам пилешко месо с бульона и малко моркови. Днес сварих телешко месо, киноа, морков и спанак, и накрая добавих малко зехтин. Проблема е, че повечето месо и киноа остават в марлята и предимно водата преминава. Можете ли да ми помогнете с идеи какво друго бих могла да приготвя? Трябва ли в храната да има въглехидрати, и от какъв източник да са? Мазнините какви трябва да бъдат, зехтин ли е по-добре, или да добавям по малко масло от сьомга? Протеините предполагам е най-добре да са от месото, въпроса ми е дали в бульона се съдържат част от тях, защото предимно той преминава през марлята?
Благодаря предварително на всички които ще ми отговорят.

Carbohydrate

12.05.18
06:40

Според мен, виж храненето на бебета, тяхната храна. Нямам опит в такова хранене, а просто, като идея ти споделям. Храната е добре балансирана и усвояема. Също така и млеката им са обогатени с минерали и витамини. А мускулите е нормално да отслабват, няма как....После ще навакса, не е нещо не поправимо....

12.05.18
08:47

Има специални храни за такова хранене, с балансирани формули ,с добавени омега 3, протеини и пр. Не си правете експерименти!!! Потърсете в интернет. От българските Нутрим прави такива формули.

12.05.18
09:49

Queen Cobra, и аз нямам никакво желание да си правя експерименти. Първото което направих беше да обиколя всички аптеки в района и да купя 30 бутилки от препоръчаната ми за най-добра за такива случаи храна Diben
https://apteka.framar.bg/30034037/диабен-разтвор-ванилия-200-мл-
Обаче и лекарите в спешното и лекуващия го неврохирург са скептични към готовите храни, твърдят че имали разхлабващо действие и казват, че домашната храна ще даде по-добри резултати.
Аз имам някакви бегли познания по хранене, но съвсем не мисля че са достатъчни, затова и питам тук. Опитвам се да измисля някакви рецепти, предполагам във всяка трябва да има някакъв вид месо и бульона от него (пилешко, телешко, мислех си и за риба сьомга, но не съм сигурна). Също така предполагам, че трябва да присъстват и зеленчуци, доколкото знам морковите, спанака и червеното цвекло са най-полезни, но сега пък прочетох че червеното цвекло понижава кръвното, и при положение че човека е на лекарства за вдигане на кръвното, едва ли е добра идея. За въглехидратите, киноата ми се струва най-добрия избор, първо защото прочетох, че съдържа всички незаменими аминокиселини, и второ защото човека е перуанец роден и живял в Андите, и това е една от естествените за него храни. Евентуално мисля да разнообразявам с пълнозърнести спагети и ориз. Човека е с по-лекия тип диабет и докато беше добре си ядеше въглехидрати, избягваше само сладките неща. За мазнините се чудя какви да са, студено пресован зехтин прибавен във вече изстиналата каша ми се струва най-безопасния вариант, но се чудя дали да не добавям и по малко масло от сьомга, например съдържанието на една капсула от това:
https://apteka.framar.bg/30036825/нау-фудс-масло-от-сьомга-драже-1000-мг-100
Другото, което знам за състоянието на човека, е че има нисък хемоглобин и нисък албумин.

Мнението беше редактирано от Jadi на 12.05.18 09:54.

12.05.18
11:07

Не съм лекар и не мога да коментирам защо са ви препоръчали това, но съм крайно скептична и ми се струва неприемливо рисковано да се опитвате да храните тежкоболен човек с домашни бульони. Първо- не може да му осигурите минималното необхдодимо количество протеин и няма никаква възможност да измерите хранителната стойност на получения продукт, особено щом като го прецеждате през марля. Без хомогенизацията, която осигуряват готовите формули, няма как да раздробите месото на достатъчно малки частици. В бульона влизат някакви протеини от клетъчната течност, но как ще успеете да му осигурите 40- 50 гр. белтъчини , не ми е ясно. Киноата и който и да е зърнен продукт съдържат до ок 15-16% протеин, буквално заключен в целулозата  на семето. Дори при храносмислане той трудно и непълноценно се усвоява и почти нищо няма да премине при прецеждането на киноата през марля. При този процес ще преминат само разтворимите нишестета от повърхността на зърното.
Друго, което да имате предвид,е че течната храна се усвоява доста по-бързо , следователно ще има значение за отделянето на инсулин.
Освен това не може да гарантирате стерилност на посудата, трябва да имате автоклав за стерилизация -както в болниците. Също така домашната храна също няма гаранции за микробиологиния й състав. Продуктите в магазина или аптеката като цяло гарантират степен на стерилизация и преминават редовен лабораторен контрол на качеството. Ако здравите хора лесно се справяме с малко ентеробактерии като неспецифични щамове салмонела или ешерихия или пък листерия, то за лежащо болен човек може да е фатално.
Според мен потърсете информация в по-специфични сайтове.
п.п. В никакъв случай НЕ ОТВАРЯЙТЕ капсула рибено масло.

12.05.18
19:05

И на мен ми се струва абсурдно да не ни пускат при болния, заради стерилността, а в същото време да искат да му забъркваме храни приготвени в къщи.. В друг форум прочетох, че и друг път се е случвало да искат от близките на хора в кома да носят домашно приготвени пасирани супички, така че явно това е нормална практика в българските болници..Не знам какво да правя, хем искам да помогна, хем ме е страх да не навредя.. Мия си ръцете и посудата постоянно, храната минава през топлинна обработка, надявам се това да е достатъчно. Днес купих по-мощен пасатор, 1000 вата, сега ще опитам с него какво ще се получи.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1