11.06.18
11:52
Здрвейте,един ден след тежка тренировка за ръце ходих да ми вземат кръв и видях,че креатин киназата ми е 2000,два дни по-късно отидох и ми беше 1500.Пия протеин и CGT Blast(около 10 г креатин) в тренировъчни дни и 5 в почивни.Според вас нормално ли е това покачване и има ли връзка приема на креатин с покачването на този ензим.
11.06.18
13:54
Няма от какво да се притесняваш. Приемът на креатин рядко има връзка с нивата на креатин киназа, но тренировките с тежести - определено имат.
В изследването на Machado и екип са тествали точно това.
Нивата на креатин до определена стойност не са оказали влияние върху стойността на креатин киназа, но тренировката с тежести е предизвикала увеличение с 140% и 200% (при жени и мъже съответно) над нормалните стойности.
Самото изследване на креатин киназа служи именно за подобни цели - откриване на нарушаване целостта на различни тъкани, а тренировките с тежести знаем, че предизвикват немалко нарушаване в целостта на мускулите.
казано от Тихомир Велев на 11.06.18, 13:54:
Няма от какво да се притесняваш. Приемът на креатин рядко има връзка с нивата на креатин киназа, но тренировките с тежести - определено имат.
В изследването на Machado и екип са тествали точно това.
Нивата на креатин до определена стойност не са оказали влияние върху стойността на креатин киназа, но тренировката с тежести е предизвикала увеличение с 140% и 200% (при жени и мъже съответно) над нормалните стойности.
Самото изследване на креатин киназа служи именно за подобни цели - откриване на нарушаване целостта на различни тъкани, а тренировките с тежести знаем, че предизвикват немалко нарушаване в целостта на мускулите.
. Трябвя ли да спра с тренировките след толко високи нива на ЦПК.Тренировката ми беше в четвъртък и тази сутрин се изследвах и ми беше 1500,тоест е паднал с 500 за три дни?
11.06.18
14:14
Ако искаш, спри ги за 10-тина дни, увери се, че си набавяш достатъчно протеин чрез храната (~1.6 г/кг) и се тествай пак. Тогава ще знаеш по-добре.
Но както написах, напълно нормално е. Няма как да тренираш и да избегнеш повишаването на креатин киназа, а и повишаването му не води до проблем, само служи като възможна индикация за такъв.
казано от Тихомир Велев на 11.06.18, 14:14:
Ако искаш, спри ги за 10-тина дни, увери се, че си набавяш достатъчно протеин чрез храната (~1.6 г/кг) и се тествай пак. Тогава ще знаеш по-добре.
Но както написах, напълно нормално е. Няма как да тренираш и да избегнеш повишаването на креатин киназа, а и повишаването му не води до проблем, само служи като възможна индикация за такъв.
Мисля,че приемам нужното количество протеин.А добавки като БЦАА и ЗМБ биха ли помогнали за по-бързотоо възстановяване и понижаване на стойностите му?
Мнението беше редактирано от Шах Мат на 11.06.18 14:19.
11.06.18
14:21
ZMA… по-скоро не, не и пряко, но БЦАА - на теория да. Колкото по-бързо се възстановят мускулите и пораженията по тях, на теория толкова по-бързо ще спадне и ензимът.
казано от Тихомир Велев на 11.06.18, 14:21:
ZMA… по-скоро не, не и пряко, но БЦАА - на теория да. Колкото по-бързо се възстановят мускулите и пораженията по тях, на теория толкова по-бързо ще спадне и ензимът.
Много благодаря за изчерпателната информация . 🙂
11.06.18
17:10
Може да пробваш и в друга лаборатория за всеки случай, понякога стават грешки в изследванията. Рядко, ама стават. 😄
казано от Митко Георгиев на 11.06.18, 17:10:
Може да пробваш и в друга лаборатория за всеки случай, понякога стават грешки в изследванията. Рядко, ама стават. 😄
Първото което го правих един ден след тренировката и беше 2000 е в лаборатория Рамос,а второто три дни след нея което е 1500 в Цибалаб.
Също така преди 5 години страдах от рабдомиолиза когато имах над 40 000 CPK.Лекарите така и не бяха сигурни от какво се е получила предположиха,че е от въздействието на противогрипна ваксина която ми бяха правили 2 седмици по-рано и тежка тренировка.
Мнението беше редактирано от Шах Мат на 11.06.18 18:37.
11.06.18
18:55
Виж това за рабдомиолизата трябваше да го споменеш още в началото, понеже променя нещата.
Щом си имал предишни проблеми от този сорт, по-добре спри тренировките, изчакай около седмица да се възстановят хубаво мускулите и повтори теста. Ако пак са повишени нивата, се обърни към лекар.
11.06.18
21:03
Да, трябвало е да споменеш че си имал заболяване преди време. Консултирай се с медицинско лице- лекар. 🙂
казано от Миро на 11.06.18, 21:05:
Една статийка по тази тема: http://www.puls.bg/health/hot-news/news_5763.html
Ясно ми е какво е рабдомиолиза,аз нямам такъв проблем.Тя се проява при доста по-високо стойности на цпк и отделяне на кръв в урината,а аз си пуснах изследване и нямам.Също така попринцип при такъв проблем цпк-то се покачва,а при мен се понижава поне на този етап.Ще изчакам няколко дни да видим дали ще се нормализира.Благодаря за отговорите и ще напиша какви са резултатите ми ако някой друг се сблъска с този проблем.
Принципно преди изследване СРК се препоръчва 3 дни без физическа активност. На мен също октомври след доста тежки кондиционни тренировки СРК ми беше 280 при референтни стойности до 170. Бях тренирала последно до 23ч вечерта и сутринта си пуснах изследванията, като теб се бях притеснила докато видях, че е трябвало да почивам поне 3 дни. Преди месец ми беше около 80. Нямам си идея в коя лаборатория си ходил и колко си над референтните стойности, така спрямо мойте изглеждат ужасно високи дори да си се разбил от тренировки. Както Тихомир спомена до 200% е нормално, ако си тренирал предния ден. Ако е доста над 200% бих отишла на лекар веднага, защото не е шега. При увреждане на сърцето се покачват стойностите.