27.06.18
09:27
Начинаеща съм, имам високо кръвно и наднормено тегло. Лекар ми каза да правя по 10000 крачки на ден. Пътеката във фитнеса не измерва крачки, така че колко да ходя на пътечката, с каква скорост/трудност/ниво и може ли да се замени с велоергометър (имам го у дома) и колко време да карам колелото и с какви настройки (степени/нива)?
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 27.06.18 09:30.
Е, не се страхувай да се минеш и да направиш повече крачки. Започни с 10-15 Мин дневно с темпо като за разходка 5-6км/ч. Следи дишането, да не се накъсва, за да не се изморяваш. В мисъл, следи на колко крачки вдишваш спокойно и после се старай да издишваш за същото време. Щом имаш здравословни проблеми, не бързай да вдигащ темпото даже. Можеш да си регулираш времето -на всяка тренировка да ходиш по 2-5 Мин повече. Варианти за напредък много. Ама няма да ти е противопоказано, ако вместо 10 направиш 11 000 крачки,а даже напротив -натам трябва да се стремиш.
Да. И за 20 мин на пътека със скорост 5 по никакъв начин няма да ги направи. Ама смятам, че ако се добави и ежедневната активност, все някак ще ги върже. А и ако е супер застояла, дори и 2-3км увеличаване на движението, ще даде разлика.
27.06.18
12:47
Зависи от дължината на крачката , моята е по- къса и 10000 крачки са ок. 6 км
Можеш да си инсталираш приложение за смартфона - например Pacer или LifeLog - мерят крачки и работят и на пътечката и ще ти брои крачките както на пътеката, така и на разходка в парка и през целия ден където и да ходиш.
Грубо казано 10000 крачки са час и нещо ходене с нормално темпо, не да се влачиш. Според това колко се натоварваш за час и половина ходене например, виж си какви настройки на велоергометъра ти наподобява това усилие и ги ползвай.
Мнението беше редактирано от Димо на 27.06.18 12:54.
27.06.18
15:23
Измери 100 метра, върви от единия край до другия и си преброй крачките. След това раздели 10000 на броя крачки, които са ти нужни да извървиш тези 100 метра. Получената стойност раздели на 10 и ще получиш километрите, които изминаваш за 10000 крачки. След това спокойно можеш да се качиш на пътеката и да извървиш получените километри.
Мнението беше редактирано от Стойко Колев на 27.06.18 15:24.
27.06.18
15:37
Не знам моята програма колко е достоверна, ама си мери и изминатото разстояние освен крачките. 1072 мои крачки ми ги дава 890 метра, т.е. 10 000 крачки ще са ми близо 9 км. А за дамите както горе дадоха пример, около 6-7 км. Т.е. явно вярно си мери.
Мнението беше редактирано от Деян на 27.06.18 15:38.
27.06.18
15:45
Деян, а ти задал ли си колко см да ти е крачката? Защото приложението мери по зададена крачка. (ако не е някакъв GPS )
Моето беше зададено на 65-70 см примерно, но аз съм си мерила и знам , че крача доста по ситно. Освен ако крачката ти не е 90 см, няма как да навъртиш 9 км.
27.06.18
15:55
Не знам колко ми е крачката, Кобре, но явно отделно си мери разстоянието, защото ми е включено местоположението. Едва ли програмата е задала някакъв размер на крачката, който да е равен на еди колко си см, метра, километра. Мисля, че си е отделно, съдейки по това, че с жена ми бяхме ходили по един и същ маршрут и тя бе направила повече крачки-има същата програма като моята, а разстоянието, което е изминато, програмата на моя и нейният телефон показваше, че е еднакво. В крайна сметка са важни километрите според мен.
Мнението беше редактирано от Деян на 27.06.18 15:57.