11.08.18
17:55
Здравейте, аз отдавна съм във форума, тук има много интелигентни хора и вярвам, че ще разберат проблема ми. За мен, на 26 години съм, от 2014 съм диагностициран след престой във психиатрична клиника с диагноза, параноидна шизофрения, приемам медикаментите си редовно, но въпреки всичко понякога получавам кризи съпроводени със задух, сърцебиене, напрежение, вцепеняване на крайниците, висок пулс и кръвно и дори по някога халюцинации. Никога не съм употребявал наркотици, в училище бях тормозен и предполагам стреса е ключовия фактор за заболяването ми. Проблема ми е че пуша цигари, мразя се за това, ненавиждам се! В поне десет статии четох, как шизофренията и никотина вървят ръка за ръка, лекарите също го потвърдиха, дори психично болните в клиниката която лежах се тъкаляха, плачеха и крещяха за една цигара. Мразя се за това, пробвах да ги спра за месец, постоянно имах задух и сърцебиене, бях като парцал, бях разсеян, не можех да работя, дори спрях да си оправям леглото и да си измивам зъбите, всякаш всичко беше загубило смисъл, кризите протичаха все по зле и по зле. Мразя се, в депресия съм че пуша, спортувам, храня се здравословно, работя колкото ми стигат силите, защото от медикаментите се чувствам като парцал и въпреки всичко ги вземам редовно, опитвам се по всякакъв начин да се приспособят към обществото. Но пуша, бих искал да се отърва от тях за винаги!
12.08.18
01:13
Въпреки силното желание да ти помогнем, едва ли има хора тук с подобна квалификация.
Най-добре е да обсъдиш това с лекуващия си психиатър. Може да го попиташ и за надежден психотерапевт в комбинация с медикаментите. Психотерапията обаче е скъпо занимание, не се покрива от НЗОК и в България има трима отлични психотерапевти и тримата са в софия.
От кой град си? Може да ми дойде нещо наум като терапевт евентуално.
Може да попиташ в тези два форума:
http://www.puls.bg/forum/viewforum.php?f=21&sid=5959bb2028bd8e1096176feb3704e6db
Това е темата по психиатрия и по-конкретно за шизофрения в Пулс.бг. Има лекари, специалисти.
Другият добър форум за такъв тип по-висококвалифицирани запитвания е фрамар.
https://forum.framar.bg/forum-f110.html Във Фрамар няма категория психиатрия, затова пишете или в Други здравни специалисти или в неврология.
И в двата форума има по-квалифицирани лица от нас.
Важно е обаче преди да предприемеш мерки все пак да се консултираш с лекуващия си психиатър. 🙂 🙂 🙂
Дано да съм помогнал!
Поздрави,
Весел и усмихнат ден! Стискам палци, всичко ще се оправи.
Мнението беше редактирано от Митко Георгиев на 12.08.18 01:38.