17.10.18
12:28
Следейки резултатите на нашите атлети на младежката олимпиада в Буенос Айрес до момента, ми изниква един фундаментален въпрос - каква е причината да имаме много добри постижения в спорта за младежи, а елитните ни атлети от световна класа да се броят на пръстите на едната ръка?
Отгоре на това, ако забелязвате малкото БГ атлети, които са в елита на своя спорт, тренират и живеят в чужбина - и Мирела Демирева, и Ивет Лалова и Григор Димитров.
Нека заформим дискусия.
Защото ги контузват, докато са млади, или ги изтощават докато стигнат 23… и после се почват почупвания, контузии и т.н.
А защо тренират в чужбина, е ясно - условията за 300 пъти по-добри 🙂
17.10.18
13:36
Много са факторите, които водят до това...
Има и сериозна разлика между младежкия спорт и спорта за възрастни (най-малкото заради условията на конкуренция). Крачката от едното към другото е доста голяма и не всички младежи успяват да я направят.
В мнението на Блага има голяма истина.
Аз също съм на мнението на Блажка, което можем да го обобщим - качеството на треньорите в БГ не е за елитен спорт. Без да обиждам никого - не се образоват, не следят новости, не налагат методи, действат на изуст по стари програми или по учебници от 70-те и 80-те години.
И големия въпрос е как се допусна такъв крах - защото тези проблеми не се наблюдават в други бивши соц. страни - Русия, Украйна, Беларус, Полша, Унгария не допуснаха подобен крах и в общи линии запазиха позиции в спортовете в които са силни.
Това е като образованието, липсва реформа, много е просто. За някои спортове има нужда от субсидия и не могат да се самоиздържат. Вземи за пример ирландците, там всичко е на доброволни начала. Няма как да направиш силна борба, ако държавата не плаща.
17.10.18
13:57
казано от ND1452 на 17.10.18, 13:49:
качеството на треньорите в БГ не е за елитен спорт.
Категорично не си прав. Не знам колко от елитните треньори по Лека Атлетика познаваш лично и на каква база наблюдения го заключи това нещо. В щангите е същата работата...И в Бокса и в Борбата...
И големия въпрос е как се допусна такъв крах - защото тези проблеми не се наблюдават в други бивши соц. страни - Русия, Украйна, Беларус, Полша, Унгария не допуснаха подобен крах и в общи линии запазиха позиции в спортовете в които са силни.
Въпрос на държавна политика и съответно на пари. Един елитен състезател излиза десетки хиляди на месец.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 17.10.18 13:58.
17.10.18
14:06
казано от kaloyan на 17.10.18, 13:56:
Това е като образованието, липсва реформа, много е просто. За някои спортове има нужда от субсидия и не могат да се самоиздържат. Вземи за пример ирландците, там всичко е на доброволни начала. Няма как да направиш силна борба, ако държавата не плаща.
Аз веднъж писах за КФ залата в Дъблин и тогава ми се посмяхте.
Таекуондо заниманията на дребния, ако щех и лего клуба, който посещава и тренировките за координация, които посещава има една кутия, в която пускаш колкото ти е на сърце( разбира се, знае се колко слагат всичкии се придържат към безгласно определената сума) и всичко отива за черити и издръжка на ползваното съоражение.
Местната лига по гейлик( ирландски футбол) е абсолютно не платена, нито играчи, нито треньори, билетите за вход са отново само необходимата сума за издръжка на съоръженията.
В школата на Еди Ървайн, която е интерес за мен и синът ми е БЕЗПЛАТНА.
Заплащат се саме разходи по поддръжка на картове и каквото друго карат до 15 годишна възраст, разбира се минава се някакъв тест за усвояемост от децата.
Това гарантира отдаденост на треньори и бъдещи състезатели според мен.
Нищо не се предлага на тези деца,след някаква възраст...за това и се ориентират навън.
Последния пример е Антъни Иванов...
За Боянка Костова знаете..
И все ще е така.
казано от James Hinks на 17.10.18, 13:57:
Категорично не си прав. Не знам колко от елитните треньори по Лека Атлетика познаваш лично и на каква база наблюдения го заключи това нещо. В щангите е същата работата...И в Бокса и в Борбата...
Въпрос на държавна политика и съответно на пари. Един елитен състезател излиза десетки хиляди на месец.
Веднага те контрирам - и Мирела Демирева и Ивет Лалова имат нужното финансиране, намерили са пари по един или друг начин, но и двете предпочитат да се готвят с чужди треньори. И това им носи резултати, за разлика от лекоатлетите, които се готвят с БГ треньори.
17.10.18
14:15
Тук ще има ре- контра.
😉
казано от ND1452 на 17.10.18, 14:12:
казано от James Hinks на 17.10.18, 13:57:
Веднага те контрирам - и Мирела Демирева и Ивет Лалова имат нужното финансиране, намерили са пари по един или друг начин, но и двете предпочитат да се готвят с чужди треньори. И това им носи резултати, за разлика от лекоатлетите, които се готвят с БГ треньори.
Тая контра нещо не важи. Причините са съвсем други. Първо са базите, реализацията, заплатите които взимат към клубове, това къде живеят. Там условията са в пъти по добре, отделно Ивет е омъжена за италианец 🙂
Мнението беше редактирано от kaloyan на 17.10.18 14:20.
казано от ND1452 на 17.10.18, 14:22:
Е той и е треньора 🙂 Пък и айде сега и съпрузите намесихте 🙂
Ами и ти пишеш колкото да се намираш на приказка. Все едно да питаме защо българите ходят в Щатите или Англия. Същата работа 🙂
17.10.18
14:28
Не бързай да ме контрираш 😄
Ивет я изгради като състезател Константин Миланов, тя тогава имаше и най-силните си постижения. След него отиде да бяга за клуба на Шарък Тара - ЕНКА, там обаче сериозни треньори няма, въпреки че е милиардер и мечтата му е някой от неговите атлети да спечели Олимпийски златен медал. Да, пара бол, но нито Ивет е в разцвета на силите си, че да надгражда, нито пък има магьосници в методиката и химията, че да направят чудо с вече изграден състезател.
При Мирела проблема е в избора на треньор. Ако я беше подхванал Николай Петров щеше да е друго...
Та специално за атлетиката все още имаме няколко треньори, които при идеални условия биха извадили много с малко. Но идеалните условия липсват. Пак казвам - един елитен състезател струва десетки хиляди лева на месец и като ги събереш в два олимпийски цикъла, нещата придобиват съвсем различно измерение. Да не говорим за бази, масов спорт и други такива, които също са много важни, защото тия елитни състезатели не излизат на 18 години на стадиона готови за чудеса, ами се търсят и подбират с години от съвсем ранна възраст...
Мнението беше редактирано от James Hinks на 17.10.18 14:29.
17.10.18
14:57
Аз не знам европейска държава, особено в страните от ЕС, включително бившите соц. страни, които са в ЕС, а и не само те......на която официалният ѝ стадион да е в стил 60-те години на миналия век. Пълна излагация и срам. То само това като погледнеш, ти става ясно къде сме като бази и влагане на пари в спорта като цяло. Е, измъкват се с аргумента: “Абе старичък е НСт. Васил Левски , ама пък ние влагаме много повече по места и други спортни съоражения и затова така” ;-)
Та на фона на горното, представянето на нашите в много спортове е меко казано за адмирации. Апропо във всички отрасли сме така-много кадърни хора имаме къде ли не, ама нямат условията, за да се развият. Даже е чудно, че в редица неща пак сме около върха, което говори или за супер кадърност на някой, който да подготви кадрите, или супер ген на определения спортист, учен и т.н. или и двете.
Аз също съм на мнението на Блажка, което можем да го обобщим - качеството на треньорите в БГ не е за елитен спорт. Без да обиждам никого - не се образоват, не следят новости, не налагат методи, действат на изуст по стари програми или по учебници от 70-те и 80-те години.
Не мисля, че специално руснаците използват нови методики, те имат достатъчно пари, за да използват старите методи при спортистите си, просто политическите дразги на Америка и Русия повлияха на това сега руснаците да са извън играта.
На американците им писна да са все последни в 80% от спортовете, а все пак Америка е “страната на неограничените възможности”, как може!
А методите са ясни - ОГРОМНА конкуренция, ОГРОМНА мотивация, целогодишни тренировъчни лагери, изключително богато меню откъм храна (само на обяд има 4 вида супи, за да си избираш какво да ядеш) + основно и т.н. + адекватни тренировки + адекватно възстановяване.
Говоря за вдигане на тежести, защото за това съм се интересувал доста.
Само за справка, понеже съм тренирал тук на лагер ( без да съм била чат от националния отбор,просто тренирах с тях, нарочно го казвам, да не каже пак някой, че си измислям), закуска - 50гр сирене, 2 филии хляб - пандишпан, варен кремвирш, масло, сладко, кремче
Обяд - супа ( шкембе, пилешка), ориз или картофи с пилешко бутче ( най-долното качество), кремче от прахче
Вечеря - салата ( един домат, една краставица), пържола, пържени картофи
Мнението беше редактирано от Блажка на 17.10.18 15:05.
17.10.18
15:05
Само с треньор не ставя, те май нямат магически пръчици, трябва и състезател.
Смятам, че огромен процент от постигналите успех в детска и юношеска възраст спират да са отдадени, потънали в самодоволство от моментния успех.
Вообще няма смисъл да се обсъжда убиващата мотивацията, абсолютна безпереспективност от професионален спорт у дома.
17.10.18
15:13
казано от Блажка на 17.10.18, 14:59:
защото за това съм се интересувал доста.
Само за справка, понеже съм тренирал тук на лагер ( без да съм била чат от националния отбор,просто тренирах с тях, нарочно го казвам, да не каже пак някой, че си измислям),
Ей, травестит! 😄
казано от James Hinks на 17.10.18, 15:13:
защото за това съм се интересувал доста.
Само за справка, понеже съм тренирал тук на лагер ( без да съм била чат от националния отбор,просто тренирах с тях, нарочно го казвам, да не каже пак някой, че си измислям),
Ей, травестит! 😄
Не си първият, който ми го казва, но пиша от тИлИфона, съжалявам 😄
Мнението беше редактирано от Блажка на 17.10.18 15:15.
17.10.18
15:19
То едно време, разбирайте 80-те години и много повече хора се привличаха за спортисти. Още бях в основното училище, когато бях в 5-ти или 6-ти клас дойдоха някакви треньори ли бяха какви бяха, да привличат и агитират, кой иска да учи в спортното. Та сумати хора само от нашия набор в нашето училище отидоха в спортното. Даже изначално явно ги подбирали който за където преценят че става, пък после ги местели по видове спорт и т.н. -това са ми разказвали приятелите. Казали му, че не става за лека атлетика и бум да го пробват за борец или джудист :-) То някои по якички още в началото са си ги пратили за силовите и бойни спортове. За храненето какво да кажем тогава - олл-инклузив в 5 звезден хотел, както се казва.
Та идеята е, че при такава масовост, наличието на бази, влагане на средства, “генът български” и т.н. и т.н., подкрепено и с добри треньори, нямаше как да не вадим шампиони. На лятната олимпиада 1988 г., сме на 7 мо място в света, като пред нас са само СССР, ГДР, САЩ, Южна Корея, които са домакини, ФРГ и Унгария, отчитайки факта, че Унгария ни минава заради 1 повече златен медал, но общо на медали техните са 23 срещу 35 наши. Южна Корея пък е с 2 златни повече и 33 общо, т.е. пак по-малко от нас по общи медали. Всичко друго от “западните цивилизации” е под нас, а Китай е с наполовина златни от нашите и с по-малко общо по видове медали.
На фона на икономиката ни тогава /ГДР и Унгария бяха доста пред нас и витрината на Източна Европа/, постижението ни направо е свръх, хипер, мега и т.н.
Мнението беше редактирано от Деян на 17.10.18 15:23.
17.10.18
15:33
Без да съм навътре в спорта е видно, че България не е Китай или Русия. Не е и Америка, тоест няма NBA, NFL, NHL и прочие професионални турнири, няма конкурентна среда, която да развива таланти. Тук и да имаш талант, няма кой да те забележи и евентуално да подпише договор за реклама и финансиране за 7 цифрена сума. Не на последно място, липсват и фармацевтични лаборатории от типа на Balco (лош пример, защото ги хванаха) и предполагам не се суплементира на ниво.
Историята я имаме, то е ясно, но е страшно неприятно и едновременно с това странно да имаме отлични резултати при младежите и да сме тотални дупки в елита. И всичко това при положение, че държавите в сходно положение си запазиха позициите там където са силни.
Сърбия не би следвало да има възможности и да отделя повече средства от България, нито Армения, нито Грузия. Ирландия, където Барт спомена, че спорта изцяло е на самоиздръжка също е по - напред в класирането от БГ по медали в Рио.
Само за справка, понеже съм тренирал тук на лагер ( без да съм била чат от националния отбор,просто тренирах с тях, нарочно го казвам, да не каже пак някой, че си измислям), закуска - 50гр сирене, 2 филии хляб - пандишпан, варен кремвирш, масло, сладко, кремче
Обяд - супа ( шкембе, пилешка), ориз или картофи с пилешко бутче ( най-долното качество), кремче от прахче
Вечеря - салата ( един домат, една краставица), пържола, пържени картофиЩо бе, на Белмекен хранеха добре, поне аз имам хубави впечатления за храната от там? Ядеш каквото има за съответното хранене, не можеш да избираш, но е ОК и откъм количество и откъм качество и разнообразяват всеки ден.
Мнението беше редактирано от ND1452 на 17.10.18 15:51.
казано от ND1452 на 17.10.18, 15:47:
нито Армения, нито Грузия.
Тях не ги намесвай...там пари за спорт винаги е имало.
казано от ND1452 на 17.10.18, 15:51:
Вечеря - салата ( един домат, една краставица), пържола, пържени картофиЩо бе, на Белмекен хранеха добре, поне аз имам хубави впечатления за храната от там? Ядеш каквото има за съответното хранене, не можеш да избираш, но е ОК и откъм количество и откъм качество и разнообразяват всеки ден.
Не всяка федерация има пари за лагери на Белмекен, щангите не са ходили на Белмекен от около 5 години ( ако не са и повече). Борбата имат пари - ходят. БФВТ затънаха яко в тея допинг скандали и правителството им оряза всички пари.
В момента Белмекен се ползва повече от шлеглинг-спортисти, отколкото от професионални.
Почти всеки кросфит-клуб прави Буууууткем или кво го наричаха там на Белмекен.
Който не знае какво е шлеглинг, справка:
17.10.18
15:58
Без да съм добър анализатор, мисля и върху следното. Да, като цяло спорта се занемари у нас, но не се влагат пари и във видовете спортове, където традиционно бяхме най-силни и от където идваха най-многото медали. Поне там да се влагаше както трябва - най вече във вдигането на тежести, класическа и свободна борба, определени лекоатлетически дисциплини, спортна гимнастика, гребане, кану-каяк и някои други. Само в художествената гимнастика нещата мисля са на по-добро ниво, сравнено с изброените спортове. Не, че и там сигурно няма какво още да се желае.
Мнението беше редактирано от Деян на 17.10.18 16:03.
17.10.18
16:08
Храната на Белмекен е такава, каквато си я поискаш (съответно - платиш). Можеш да се храниш както за 20 лева на ден, така и за 50-60 (или повече) лева дневно.
Истина е, че тази база напоследък интензивно се ползва от шлеглинг-бууткамписти.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 17.10.18 16:09.
17.10.18
16:08
Историята я имаме, то е ясно, но е страшно неприятно и едновременно с това странно да имаме отлични резултати при младежите и да сме тотални дупки в елита. И всичко това при положение, че държавите в сходно положение си запазиха позициите там където са силни.
Тая тема сме я дъвкали тук и преди години, ама айде пак:
1. Колкото повече израства един състезател, толкова по-големи изисквания към база, възстановяване, периодизация, суплементи и прочие. Тоест в десетки, понякога и в хиляди пъти се увеличава нужната инвестиция като финансови средства в него.
2. В същото време конкуренцията пропорционално се увеличава както в количествено, така и качествено отношение.
3. Базата в България е меко казано слаба. По-точно е трагична. С каквото и желание да подходиш, няма как да се организира 100%-ова целогодишна подготовка на елитен професионалист, без да зависиш от много условни фактори, като тук се почва от най-дребните неща и се стига до фундаментални проблеми.
4. Намесва се и политиката - къде на ниво клубове, къде на ниво федерации, къде на ниво международни организации, къде на ниво държави.
Е сега събери тия точки и картинката сама ще се изясни.
Сърбия не би следвало да има възможности и да отделя повече средства от България, нито Армения, нито Грузия. Ирландия, където Барт спомена, че спорта изцяло е на самоиздръжка също е по - напред в класирането от БГ по медали в Рио.
Швейцария на Балканите ли сме, че другите не би следвало да имат възможности? Не сме, напротив, последна дупка на кавала сме. И въпреки това пак вадим някакви състезатели в големите първенства. Пак ще ти дам пример с ЕНКА и мечата на Шарък Тара за Олимпийски шампион. Човекът наливаше толкова пари в един клуб, колкото сигурно Министерството на спорта във всички федерации в България, а най-вероятно и повече, базата му е от-до, включително с частно училище, пълен пансион и стадион и пак не можа да постигне това, за което мечтаеше, лека му пръст на човека, че почина това лято. Тоест никой от факторите, които са намесени в достигането на върха в спорта не може да бъде компенсиран при липса, независимо колко са силни останалите.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 17.10.18 16:17.
казано от Кольо Пияндето на 17.10.18, 16:08:
Храната на Белмекен е такава, каквато си я поискаш (съответно - платиш). Можеш да се храниш както за 20 лева на ден, така и за 50-60 (или повече) лева дневно.
Истина е, че тази база напоследък интензивно се ползва от шлеглинг-бууткамписти.
Много си прав, хубавото е, че готвачите на Белмекен са наистина много добри и от нищо могат да направят нещо. В момента за един състезател на лагер се отделят, доколкото знам 100лв на ден, което включва храна + спане в двойна стая + възстановяване ( добавки). Със 100лв на ден това е възможно само в комплекс Диана 3. За Белмекен знам, че е 170. Поне преди е било така.
Пак като цитираш младежките олимпийски игри потвърждаваш същият факт. Докато са деца и юноши почти не са им необходими пари, всичко идва от природата и желанието както се казва. С времето като израстват и виждат че няма перспектива просто се преориентират, драма няма. Акробатиката сме я имали от 100 години и медали винаги сме имали там, обаче всичко приключва с края на училището, там има и други причини де. За жълти стотинки никой няма да седи и да се мъчи да тренира и да си скапва здравето. Професионалния спорт е професия и по възможност никой няма да стои на мизерията, при риск от толкова контузии.
17.10.18
16:51
Малко се отнасяме като че ли...
Защо младите ни състезатели не намират място в световния елит след излизане от младежките формации?
Да, вярно е, че нещата опират до финансиране и материална база. Няма как да стане без тях. Bart Simpson спомена, обаче, нещо много характерно - манталитет (недостиг на амбиции и мотивация). Когато вече не си младеж конкуренцията в спорта се променя драстично. До вчера си се състезавал със свои връстници, но от утре влизаш при “големите”, които не са настроени да ти отстъпват нито за момент. Много от българчетата нямат нагласата да се борят за мястото си под слънцето. Предпочитат да са “цар на село” - хем лесничко, хем удобно.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 17.10.18 16:56.
17.10.18
16:54
Абе не са баш на самоиздръжка.
56 милиона
Вярно, че са от данъци тези пари.
Но това е един сериозен бюджет.
Като се има предвид, че гейлик( ирландски футбол) е следен само на местно ниво и не носи почти никакви дивиденти, в смисъл няма международна сцена, пак е спорта с най- голям бюджет.
Абе лесно е да мислиш за спорт като не ти пука колко плащаш за ток.
Няма как да ти се доходи на опера като нямаш пари за хляб.
Само да се поправя-23 милиона не само за гейлик, а за местните- ирландски спортове, което обаче не променя факта, че те са следени само на местно ниво и дивидентите от тях клонят към нула.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 17.10.18 17:09.
17.10.18
17:11
казано от Кольо Пияндето на 17.10.18, 16:51:
Малко се отнасяме като че ли...
Защо младите ни състезатели не намират място в световния елит след излизане от младежките формации?
Да, вярно е, че нещата опират до финансиране и материална база. Няма как да стане без тях. Bart Simpson спомена, обаче, нещо много характерно - манталитет (недостиг на амбиции и мотивация). Когато вече не си младеж конкуренцията в спорта се променя драстично. До вчера си се състезавал със свои връстници, но от утре влизаш при “големите”, които не са настроени да ти отстъпват нито за момент. Много от българчетата нямат нагласата да се борят за мястото си под слънцето. Предпочитат да са “цар на село” - хем лесничко, хем удобно.
Аз съм добър пример за това.
Когато ме взеха на 16 или 17 в мъжкия отбор по ръгби се метнах в краката на един утвърден играч да го блокирам.
Още помня размера наколяното, което се вряза в лицето ми и това беше края за мен.
Малко мотивация, треньорска грешка, да ме пусне не- готов при мъжете ли беше, не знам но с това приключих с ръгби.
Всъщност като се замисля малко още играх и то в БГ, в отбора на Костадин Димитров в НСА, тогава беше прецедател на БГ- ръгби федерацията един мазняк, който го хванаха господарите в хотелска стая да урежда оценки на една мацка или поне да се опитва.
Играхме с Партизан Белград и после с някакви американци, спомням си и валяците от Перник, май още са най- добри в БГ.
Та след мачовете ни водеха някъде по кръчмите из студ. град, абе някаква тотална порнография.
Вярно, че замесвам нетипичен за БГ спорт със съмнително съществиване, но това е личния опит, който мога да споделя от про или полупро спорта у дома.
Едит:
Ха какви спомени наизлизаха.
С един от.американчетата се залафихме и се оказа, че има корени там където аз бях израстнал та след няколко месеца ми прати по пощата много яка ръгби топка с американския флаг.
Един ден опитах да прехвърля арката на НСА на входа с пас( който не съществува в ръгби, а в АФ) и тя остана горе.
Така и никой не успя да я свали.
След няколко месеца разбрах, че на другия ден Коцето- треньора ни е намерил достатъчно висока стълба и я свалил и си я държи у дома.
Хахахахах, как да те мотивира такъв треньор.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 17.10.18 17:26.
Хора, понеже ми стана интересно реших да проверя бюджета на Сърбия за спорт - 57 млн. долара за 2018, което е грубо около 97 млн. лева. Нашият е 75 млн. лева, което наистина е осезаемо по - малко - с 25% повече дава сръбската държава за спорт.
Сега, много не ми е ясно как стоят въпросите в двете държави с приходите от тотализатора, но ако наистина Сърбия, с около 30% по - ниско БВП на глава от населението от България дава 25% повече пари за спорт - еми ясно е защо елитния спорт ни е на това дередже.
Иначе да - впечатленията са ми точно от бууткамп - шледдинг ала - бала сбирки. Няма лошо повече хора да се докоснат до спорта, но явно остават с погрешни впечатления. Спомените са ми, че жулех едно уникално телешко със спанак и при тренировки по 3 пъти на ден бях качил 3 кила като слязохме 🙂
Мнението беше редактирано от ND1452 на 17.10.18 18:14.
Вярно се отплеснахме. Реформа и закриване на доста дисциплини и университети. Това включва разни такива дисциплини като ръгби и американски футбол, кърлинг и подобни за които дори няма играчи, а камо ли база да тренират. Ти каква дисциплина ръгби ще имаш, като нямаш играчи и студенти да направиш 2 отбора да играят един срещу друг
Мнението беше редактирано от kaloyan на 18.10.18 00:11.
18.10.18
00:53
Има ръгби в БГ.
Има и бейзбол.
И издръжката не е кой знае каква.
Като влезеш в НСА след пункта на охраната в дясно има( имаше) едно ръгби игрище на изкуствена трева, под него още едно на кал.
Ръгбито в БГ не е чак толкова малка работа. Въпреки че е пародия, съществува.
Нищо, което кара млади хора да бягат и спортуват не трябва да се закрива.
Напротив.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 18.10.18 02:11.
Те ръгбито и кърлинга получаваха по нещо от сорта на 30 000 от бюджета. Нищо няма да се спести дори и да отрежат финансирането на 10 подобни спорта. Освен това напълно споделям мнението на Барт - не бива да се секват пари за аматьорски спорт, за да се финансира елитния. Настрани от тази дискусия - за мен основната задача на държавата трябва да е масовия и аматьорски спорт - той повишава качеството на живот и подобрява здравето на хората. Дори не бих имал против от държавна политика в стил тя финансира само и единствено масов спорт (но качествено), а елитния спорт е бизнес проект и който иска да налива пари в него. Това обаче е съвсем друга дискусия.
Яко се набиват на очи са алпийските ски - дават им 1,5 млн. финансиране (за сравнение - най-финансирания спорт в БГ - борбата взима 3 млн., втори е волейбола с 2,2, художествената гимнастика е с 1,6 млн.). Не знам къде потъват тези пари при положение, че децата всичко си плащат или им го осигуряват големите курорти, а за националния отбор Цеко се тупа в гърдите, че всичко покрива. А и в ските знаете колко сме силни на международно ниво...
Та мисълта ми е, може поне тези 1,5 млн. се налеят допълнително в щангите или борбата (но в едно от двете) и на Христо Христов или на други момчета с талант да им се осигури качествена подготовка.
Накратко - младежкия спорт е любителски. Като станеш на 20 и видиш, че със спорт ще мизерстваш до 30-35 и после си безработен и неквалифициран и те чака бъдеще на шофьор на такси...
Иначе и в Германия доста състезатели се оплакват, че живеят доста скромно. Много са на синекурни длъжности в армията и взимат някакви пари, но без спонсори е много трудно.
Та какво липсва: пари, от там база, без бази пада интереса, децата не им се тренира в порутени студени зали.
Иначе според мен в момента най-добрата политика спрямо масов спорт и възможност да съчетаваш работа с профи спорт е Исландия.
И това са хора тръгнали от държавата с най-висок процент употреба на алкохол и наркотици при младежите през 70-те...
казано от CarnalK на 18.10.18, 09:46:
Накратко - младежкия спорт е любителски.
Баш...още като се почне от спортното училище.
Мога много да пиша,като родител на спортист с постижения в своя спорт,но ще кажа само две неща:
1.Нула култура на хранене...никой никъде не ти казва ,аджеба за конкретния спорт,какво трябва да е храненето,какво да е в в различните етапи от подготовката,конкретно преди състезание...
2.Нула ОФП...