16.11.18
16:08
Здравейте,
Чудя се как да оптимизирам разходите си за храна, т.е. да ги намаля или поне да подобря начина си на хранене в рамките на същия бюджет.
Работещо момиче съм и живея сама. В момента се храня само навън/доставка до вкъщи. На ден харча около 25-30 лв, което са колосални суми на месечна база, имайки предвид че ям само на обяд и вечеря + следобедно десертче. Не мисля, че менюто ми е нездравословно, но пък е еднообразно - салата + пиле/риба, ориз, картофи, ядки и някакви веган/здравословни десертчета - обикновено в една и съща форма, а и храните по заведенията не са от най-качествените.
Не умея да готвя и малкото пъти, в които съм пробвала - все нещо се е обърквало и не е ставало за ядене. Имам желание да се науча, но нямам представа до каква степен приготвянето на храната вкъщи ще намали разходите и колко време ще отнема седмично, което е най-големият фактор.
Какви са вашите разходи за храна месечно?
Предимно вкъщи ли приготвяте храната или поръчвате/храните се навън?
Колко часа седмично отделяте за приготвяне на храна?
Поздрави,
Дени
казано от Денислава Шентова на 16.11.18, 16:08:
Не умея да готвя и малкото пъти, в които съм пробвала - все нещо се е обърквало и не е ставало за ядене. Имам желание да се науча, но нямам представа до каква степен приготвянето на храната вкъщи ще намали разходите и колко време ще отнема седмично, което е най-големият фактор.
Ако почнеш да си готвиш сама, ще можеш да намалиш разходите двойно, да не кажа тройно.
На мен яденето ми излиза около 10-12лв на ден, готвя 1-2-3 пъти в седмицата по час-два, а все си мисля, че ям доста повече от теб (4-5-6 яденета), та ще можеш с едно готвене да изкараш повече време. Ям главно домашна храна, случва се да има макс 10 яденета в месеца навън.
Научи се да готвиш. Почни с прости рецепти - картофи, ориз, печено месо и с времето ще се научиш.
Здравей, Дени,
Ако си готвиш, можеш да се вместиш и в половината на тези 25-30 лв/ден.
Това, което те притеснява повече е времето за готвене. Аз не ям по ресторанти по-често от веднъж в месеца. Готвя всеки божи ден и ми отнема може би час - час и половина на ден общо за закуска, обяд и вечеря + миенето на чиниите. Някои неща могат да се приготвят предварително - например печеш си 2 порции риба тази вечер и си имаш и за утре на обяд. Въпрос на навик е.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Елена на 16.11.18 16:36.
16.11.18
16:37
А какво значи “не мога да готвя”? Достатъчно е да включиш котлон и да свариш 2-3 кила нарязани зеленчуци в тенджерата + 2 кила мръвка , печени в тава и си готова за седмицата. Ако не ти се занимава да белиш, режеш и пр. има великолепни готови миксове замразени зеленчуци, които са и доста по-качествени от пресните
Колко време ще ти отнеме зависи от оборудването на кухнята ти. Един вграден плот може да сготви 4 ястия едновременно + 1 във фурната, така че повече от 2-3 часа едва ли.Разходите ми за храна са между 150 и 200 лв на месец, като определено ям доста и сметката нараства заради тахани, ядки и семена, които също се старая да намеря на цени на едро или акции. Аз готвя максимум 2 пъти седмично, единият път е през уикенда, когато си правя храна за следващите 5 дни. НЕ се храня навън изобщо (може би 4-5 пъти в годината, защото искам да знам какво слагам в чинията си- примерно не слагам мазнина при готвене или пък сол. А за нещастие знам какво се слага в заведенията.
Има ли желание, има начин!
20-30 лв за човек са си доста за съмнителна храна.
Аз лично готвя на семейството, ограничила съм пакетирани неща до млечни, бира и някои неизбежни. В офиса и на път си нося кутии и няма нищо срамно да знаеш какво ядеш. Разбира се няколко пъти в месеца сядам да хапна в заведение с приятели и не се вманиачавам. Но за всеки ден купена готова храна е най-малкото нездравословно.
17.11.18
14:50
Благодаря на всички за мотивиращите отговори!
Явно ще се готви вкъщи. ☺
По повод “не мога да готвя” - при мен си е талант да съсипвам храна:
пилешка пържола на тиган - препречена отвън, сурова отвътре;
варен ориз - трябваше да се изхвърли заедно с тенджерата;
сьомга котлет - на въглен от едната страна, макар че следих до секунда инструкциите от рецептата.
Пожелайте ми успех и, ако се сещате за нещо, което ще е чисто предизвикателство да успея да съсипя, дайте рецептата насам! ☺
Варени пилешки гърди! 😄
Напълваш тенджерата с вода, слагаш в нея месото, слагаш на котлона, включваш котлона и като заври водата, след 30 мин. имаш сварено месо. 🙂)))
А явно включваш котлона/фурната на прекалено силна степен, щом ти изгаря храната. Все пак тая храна трябва да се и проверява от време на време. 🙂)
За котлон - на средна степен обикновено върши работа за повечето неща.
За фурна - 180 градуса ти е safe като цяло. 🙂
Успех и да се похвалиш, когато сготвиш нещо успешно! 🙂
17.11.18
15:04
112
Ей така да си го имаш.
Каква е цената на здравословното хранене?
А знаете ли каква е цената на лечението на болести в следствие на долнопробно хранене?
ПП: Запиши се на някакъв готварски курс щом като си толкова зле. Никой не трябва да е толкова безпомощен в кухнята, че да не може да свари един ориз...
Мнението беше редактирано от Margi на 17.11.18 15:31.