21.12.18
13:02
Здравейте хора. Отдавна не съм писала тук, но днес реших да отворя тази тема, защото имам нужда от съвет. Искам да попитам какво мислите за пиенето на сурови яйца, какви са вредите и ползите от това и какви рискове крие то. Да кажа първо момиче на 22 години съм и от месец пия сурови купешки яйца не повече от 2 на ден. Работя 5 дни в седмицата 8 часа но има седмици в които работя и по 12 часа и се прибирам в 12 вечерта и съответно правя кардио след работа, след което изпивам 2 яйца и не вечерям друго. Доста по чист изглежда коремът ми, но не знам дали не си вредя по някакъв начин с тези яйца. Ще се радвам да получа добри съвети и ако нещо не съм уточнила ми кажете ще се поправя. Благодаря!☺
21.12.18
13:36
Суровите яйца имат 2 големи проблема:
- излишен хигиенен риск
- твърде ниска усвояемост
Говорили сме по този въпрос... а и за яйцата като цяло.
От къде изплуват тия средновековни митове за суровите яйца - не знам...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 21.12.18 13:38.
22.12.18
01:59
Благодаря. Всеки различно казва едни казват, че се усвоявали най - лесно, други пък казват, че не се усвояват на кого да вярвам.? 😀
22.12.18
07:13
казано от А. Маркина на 22.12.18, 01:59:
Благодаря. Всеки различно казва едни казват, че се усвоявали най - лесно, други пък казват, че не се усвояват на кого да вярвам.? 😀
Научно доказано е, че протеинът в суровите яйца се усвоява почти наполовина по-малко в сравнение с протеина в термично обрботени яйца.
Digestibility of Cooked and Raw Egg Protein in Humans as Assessed by Stable Isotope Techniques
Отделно рискуваш появата на дефицит на витамина биотин, тъй като в суровите яйца се съдържа протеин наречен авидин, който пречи на усвояването на биотина и има научни данни показващи развиване на биотинов дефицит при редовен прием на сурови яйца (състоянието се нарича също и egg white injury). При термична обработка авидинът се неутрализира.
Observations on the “egg white injury” in man and its cure with a biotin concentrate
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 22.12.18 07:39.
29.12.18
16:29
Благодаря ти. Ще те послушам и ще започна да ги консумирам само термично обработени. Явно много хора като мен са заблудени с тези сурови яйца.