Болка в кръста след "неправилна мъртва тяга"

31.05.12
15:48

Най-напред се извинявам за това,че пускам тема която е пускана вече многократно! Имам по мое мнение сериозен проблем.Днес “правих” мъртва тяга за пръв път и тъй като няма инструктор който да ме напътства съм на 90% сигурен,че не я направих правилно+ това,че като за първи път направих 5 серии с доста килограми.Час след като се прибрах ме закова болка в долната част на гръбнака или така да се каже КРЪСТА ми се подпали от болка.Като стоя на стол пак усещам дисконфорт.Сигурен съм,че нямам шип или тем подобни тай като през целия ми 22 годишен живот не съм чувствал болка там.Прочетох всички теми за болки в кръста които са в сайта и си направих някои изводи.Въпреки това искам да се посаветвам още веднъж с вас какво да правя.Ако е мускулна треска... смятам ,че щеше да се появи утре ,а не час след тренировка,затова се притеснявам.Смятате ли ,че веднага трябва да потърся лекар-невролог или да изчакам ден два за да видя дали ще има промяна.Намазах се с фастум гел и си направих масаж колкото можах на медиусите.Моля кажете какво да правя ,тъй като аз представа си нямам?

31.05.12
19:58

Иди на невролог. Да правиш тяга за пръв път без инструктор и с големи тежести, граничи с безумие. Моли се да си се отървал леко, защото може да се осакатиш като нищо.

Мнението беше редактирано от Anthony на 31.05.12 20:00.

31.05.12
20:29

Аз ходих,човека ми вика нищо ти няма! Се едно вика да си строител и да дигнеш 20 30 кофи с цимент.Много ясно вика че ще заболи кръста ама чак да ти има нещо кои знае квооо... ще ти мине до няколко дена и ще забравиш.Мажи са с фастун-а и недеи са притеснява.Направо ей така като селянин ми говори.
Е на тва се вика професионалист ! Че и 1О лева ми зе , пууууу да ти...

Мнението беше редактирано от NiKolay на 31.05.12 20:30.

31.05.12
20:35

Мускулна треска имаш по-вероятно

31.05.12
20:39

СТРАХ ме е да не стане така че да спра да тренирам за дълаг период!

От психиката ти идва всичко,не от физиката.Спри да мислиш за това и си тренирай.

31.05.12
21:13

казано от NiKolay на 31.05.12, 20:29:

......
Е на тва се вика професионалист ! Че и 1О лева ми зе , пууууу да ти...

Тънко си минал. Мануалните терапевти и особено лекарите-остеопати взимат доста по-солено. Много хора имат лабилни или хипер-мобилни сарко-илачни стави, които понякога могат да доведат до притискане на лумбални и ишиални нерви, което води до остър спазъм в областта на кръста. Помисли и над това

01.06.12
09:19

Според мен това е мускулна треска.Аз като не правя дълго време мъртва тяга я получавам няколко часа след тренировка.
Може би си се натоварил малко повече от необходимото като за 1ви път.Предполагам,че утре ще започне да отшумява.
И все пак упражнението си заслужава време за заучаване с по малки тежести и ако може някой по-опитен да те наблюдава и напътства.

01.06.12
10:02

То и аз така смятам , днеска сам леко по-зле от вчера като станах ама го усещам като треска,защото като съм неподвижен не ме боли , а само докато се навеждам.Въпреки това смятам да отида и да си направя рамото днеска. Пправих правилно тягата до 3-ТАТА серия с 20 25 30 КГ после се правих на олимпиец .... креща в залата щото некви лапета викат ” гледай го тоя звяр” и аз ... надъхан /Безумна работа бях/ .И забравих за техника за дишане ЗА ВСИЧКО .Ако до вторник не се махне болката отивам при невролог/НОВ/. Все пак ще си дам достатъчно време и смятам че 4 дена са достатъчни за каквато и да е треска да премине .

01.06.12
10:14

Как точно ще сбъркаш мускулна треска с нещо друго? Ако е болка от притиснат нерв ще е доста по-различно и ще ти се мре при всяко усещане. За следващата тяга си вземи някой опитен да те гледа и трябва да си ОК.

01.06.12
10:21

Май няма да има следващ път.Поуплаших се доста иии не знам дали ще повторя.Иначе тва упражнение го чувствам,много е добро!

01.06.12
10:24

казано от NiKolay на 01.06.12, 10:02:

Пправих правилно тягата до 3-ТАТА серия с 20 25 30 КГ после се правих на олимпиец .... креща в залата щото некви лапета викат ” гледай го тоя звяр” и аз ... надъхан /Безумна работа бях/

Това ли са многото кг който си сложил сигурно доста зор си видял....то с 30 кг тяга да правиш незнам колко грешно трябва да я правиш , че да се контузиш.

Мнението беше редактирано от Pavel на 01.06.12 10:25.

01.06.12
10:33

НЕ брато , не четеш правилно . Това е до 3 тата серия после сложех 50 и накрая 80 ! Като за първи път мислиш ли още че са малко?

01.06.12
10:44

Контузил си се защото си се лигавил, не от друго

01.06.12
10:49

казано от NiKolay на 01.06.12, 10:33:

НЕ брато , не четеш правилно . Това е до 3 тата серия после сложех 50 и накрая 80 ! Като за първи път мислиш ли още че са малко?

Баш правилно чете...80 кила са женски килограми за тяга, па да се контузиш на тях дори и да си начинаещ, става само от лиготия ;)

01.06.12
10:55

Първо - дано да не е сериозно , да не е голяма контузия и да е само треска
Второ - да, от лиготия съм така !
Трето - 50кг не са малко за такова упражнение което изисква пълна концентрация и координация , а камоли 8О!
Един бърз въпрос : Ти с 3ОО кг ли направи първата си мъртва тяга ?

01.06.12
10:55

Абе кви криваци гледам в залата направо се фащам за главата, никва мисъл, никва логика. Нищо не ме очудва.
“Тягата е най-опасното движение” твае мотото напоследък, което чувам и ме гледат като изкопаемо като им кажа, че имам дискова протрузия и така си лекувам кръста :D

01.06.12
11:08

Имаш мускулна треска - стига се коси ...
Другия път - концентрирано без да викаш като звяр.

ПП. И аз така правя - с розовите дъмбели сгъвам и крещя такъв ... (то верно е ден на детето, ама тая тема изби рибата)

Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 01.06.12 11:09.

01.06.12
11:15

казано от NiKolay на 01.06.12, 10:55:

Със 120кг за 6-7 повторения, бях на 17 години ;)
Не ревах като звяр, срам ме беше от смешните кила, които вдигам на тяга :)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 01.06.12 11:31.

01.06.12
17:26

Не мисля,че най-логично е да се присмиваме на постиженията на момчето.Всеки си вдига колкото може.
Щом е хванал такава треска,значи килограмите са му достатъчни.Ама аз колко вдигах,ама ти.Еми и от тебе има 2 пъти по-здрави.Равнявай се с тях.
Такива думи могат само да накарат по-лабилен характер да се изхвърли на по-големи тежести от колкото са възможностите и от там на татък не ми се мисли.А иначе давам пример от тази година.Познат които е правил тяга с 180 се контузи 60.Човека уж си е загрявал но са го заговорили и е погледнал на страни и смешните за него 60кг го докараха до невролог и 1 месец почивка.Пак малкия дявол.

04.06.12
11:49

казано от Plamen Popov на 01.06.12, 17:26:

Не мисля,че най-логично е да се присмиваме на постиженията на момчето.Всеки си вдига колкото може.
Щом е хванал такава треска,значи килограмите са му достатъчни.Ама аз колко вдигах,ама ти.Еми и от тебе има 2 пъти по-здрави.Равнявай се с тях.

Напротив, за смях е и глупостта и самоувреността ;)
Инак да, с “тях” се равнявам, не се коси :)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 04.06.12 11:49.

05.06.12
19:18

James Hinks
Не си напълно прав според мене.За глупост,да има я в известна степен,най-вече в изхвърлянето на момчето в очите на околните.
Самоувереността полезно качество.Без самоувереност си нула и няма прогрес.А за равняването,маняк даваш някакво сравнение,защото си вдигал 120 на 17г.Иначе моите уважения за порядъчната тежест,дано не се хвърлят много хлапаци на високите тежести без нужните умения опит за да не се умножават темите от този характер.

ВЖ

05.06.12
21:08

казано от NiKolay на 01.06.12, 10:55:

Първо - дано да не е сериозно , да не е голяма контузия и да е само треска
Второ - да, от лиготия съм така !
Трето - 50кг не са малко за такова упражнение което изисква пълна концентрация и координация , а камоли 8О!

Приятел, аз съм на 16 години и правя с 50 загрявка, втора серия с 80 и нататък до 100 - останалите серии. Занимавам се едва от 3 месеца и нито треска, нито болки и контузии съм имал! Нито пъшкам и викам, нито се лигавя!

Ама и ти си олимпиец направо “.... креща в залата щото некви лапета викат ” гледай го тоя звяр” и аз ... надъхан /Безумна работа бях/ “. Няма лошо да правиш само с щангата, ако си ученичка в 4-ти клас. :D Ама слагай от време на време по някой диск!

06.06.12
09:28

казано от Plamen Popov на 05.06.12, 19:18:

Самоувереността полезно качество.Без самоувереност си нула и няма прогрес.

Верно ?
Особено без покритие е най-полезното качество...те така стават най-лошите травми - когато има самоувереност без покритие ;)

казано от Plamen Popov на 05.06.12, 19:18:

А за равняването,маняк даваш някакво сравнение,защото си вдигал 120 на 17г.Иначе моите уважения за порядъчната тежест,дано не се хвърлят много хлапаци на високите тежести без нужните умения опит за да не се умножават темите от този характер.

Тая тема как ме хвана мускулна треска с женски кила...да, дано не се умножават такива теми :D

06.06.12
18:12

казано от James Hinks на 06.06.12, 09:28:

Тая тема как ме хвана мускулна треска с женски кила...да, дано не се умножават такива теми :D

Женски кила, дрън дрън ...моля не ни обиждайте :D

ВЖ

07.06.12
21:08

Е, малко се изхвърлихме - женски кила да не са. По-скоро детски! XD

15.06.12
20:07

Сгрешил си техниката още при дишането.Какви викове,какви пет лева,преди започване на повторение си взимаш въздух,стягаш коремни мускули,анус,всичко над  и под кръста и изпускаш едва когато щангата е отново на земята.Мисля,че тая лиготия ти е издънила кръста.

08.02.19
20:47

Днеска  правих 3 пов с максимална тежест и след 10 часа ме заболя кръста така че как мога да разбера дали е мускулна(тренирам от 1 год тяга и мисля че я правя абсолютно правилно)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1