Застой

30.01.19
23:12

Здравейте, имам за сваляне около 5 кг. след раждане, какъв режим бихте ми препоръчали? Около 3 месеца спазвах режим и свалих няколко килограма. Спрях режима и си задържах теглото. Сега отново започнах режима, но не мога да сваля повече, а и се чувствам ужасно гладна. Тренирам 3 пъти седмично.
Благодаря

Аз бих препоръчал да посмяташ малко... като начална отправна точка.

Виж какво приемаш като енергия и как е балансирана храната.
След това виж колко трябва да приемаш за постигането на целта.

Информацията, която си дала, е екстремно недостатъчна за по-полезен отговор.

30.01.19
23:56

Като цяло режима ми има две основния хранения. Около 125гр пуешко за вечеря 100гр скумрия плюс 150гр печени картофи. Другите хранения са 150гр ципура 150гр нахут вечеря 100гр сьомга киноа и броколи. И един ден свинска пържола, а за вечеря пъстърва. Сутрин след фитнес си правя протеин, а когато не ходя или не успявам да закуся или хапна един банан на бързо. Как мога да си пресметна калориите най-точно

02.02.19
18:27

Според мен има поне 3 основни грешки:

1) Закуската- закуската трябва да е обилна и добре балансирана и е основата и най важното при едно здравословно хранене. Никога не пропускайте закуска. Яжте протеини( омлет с по малко жълтък,пуешко чисто филе), бавни въглехидрати( овесена каша, пълнозърнест хляб)
мазнини( авокадо, яйчен жълтък, извара). Започнете от тук.
2) Две хранения на ден- храненията би трябвало да са поне 5 (3 основни и две междинни закуски). Колкото по рядко се храните, толкова повече предразполагате организма за трупане на мазнини.
3) Прекалено голямо количество въглехидрати на вечеря- вечерята би трябвало да е най чистото хранене за деня. Яжте пилешко филе или риба с много зеленчуци и салата.

Както е писал по горе колегата, сметнете си калориите, почетете малко по темата и най вече се въоръжете с търпение. Успех!

Относно калориите- тук  http://www.zdravoslovno.com/calculators-calorie-counter
можете да ги пресметнете. Отдолу можете да сметнете и калорийните си нужди за деня.
Стремете се да сте около -500 калории, т.е. ако имате нужда от 2000 калории, консумирайте 1500, но не по малко, защото това води до забавяне на метаболизма и разграждане на мускулна тъкан вместо мазнини.

Мнението беше редактирано от Plamen Petrov на 02.02.19 18:39.

08.02.19
15:37

Благодаря много за пълноценния отговор

08.02.19
15:42

казано от Plamen Petrov на 02.02.19, 18:27:

1) Закуската- закуската трябва да е обилна и добре балансирана и е основата и най важното при едно здравословно хранене. Никога не пропускайте закуска. Яжте протеини( омлет с по малко жълтък,пуешко чисто филе), бавни въглехидрати( овесена каша, пълнозърнест хляб)

ГЛУПОСТИ!
Сигурно милиони години наред нашите предци са ставали сутрин рано и първата им работа е била да си направят едни бъркани яйца и овесена каша...

2) Две хранения на ден- храненията би трябвало да са поне 5 (3 основни и две междинни закуски). Колкото по рядко се храните, толкова повече предразполагате организма за трупане на мазнини.

Отново ГЛУПОСТИ! Повече хранения - повече инсулинови пикове. Чудесен начин за изгаряне на мазнини с редуване на вкарване на нова захар в кръвта и последваш инсулинов пик.

3) Прекалено голямо количество въглехидрати на вечеря- вечерята би трябвало да е най чистото хранене за деня. Яжте пилешко филе или риба с много зеленчуци и салата.

Отново ГЛУПОСТИ! Няма абсолютно никакво значение кога се ядът въглехидратите през деня, даже най-доброто време за тях е е именно вечерята.

Carbohydrate

08.02.19
15:46

казано от Shushi Shu на 30.01.19, 23:12:

Здравейте, имам за сваляне около 5 кг. след раждане, какъв режим бихте ми препоръчали? Около 3 месеца спазвах режим и свалих няколко килограма. Спрях режима и си задържах теглото. Сега отново започнах режима, но не мога да сваля повече, а и се чувствам ужасно гладна. Тренирам 3 пъти седмично.
Благодаря

Сваляне - ако си на над 18% мазнина някъде
Чистене - ако си под тези % и е много по трудно, от свалянето.

10.02.19
13:24

казано от Alexander Krastev на 08.02.19, 15:42:

ГЛУПОСТИ!
Сигурно милиони години наред нашите предци са ставали сутрин рано и първата им работа е била да си направят едни бъркани яйца и овесена каша...

Отново ГЛУПОСТИ! Повече хранения - повече инсулинови пикове. Чудесен начин за изгаряне на мазнини с редуване на вкарване на нова захар в кръвта и последваш инсулинов пик.

Отново ГЛУПОСТИ! Няма абсолютно никакво значение кога се ядът въглехидратите през деня, даже най-доброто време за тях е е именно вечерята.

Добре, само глупости са, признавам си..по тази причина ще си коригирам мнението:

1) Като станете сутрин НЕ ЗАКУСВАЙТЕ! Никой, никога не е казвал/писал, че закуската е най важното хранене за деня, особено в режим на отслабване. Също така не консумирайте бавни въглехидрати (пълнозърнест хляб,овесени ядки) , те са излишни и вредни и ще ви накарат да надебелеете. За сметка на това наблегнете на по-бързо усвоимите въглехидрати като бял ориз и картофи в големи количества и САМО на вечеря. Все пак човек докато спи има нужда от много енергия.
2) Яжте 1, най много 2 пъти на ден, по възможност късно след обяд и вечер, като основното ядене да е на вечеря. Все пак поемането на около 1000 ккал. на ядене запазва нивата на инсулин стабилни и предпазва от исулинови пикове.
3)Яжте неограничено количество въглехидрати ( без значение от какъв тип) и САМО на вечеря. Научно доказано е, че въглехидратите погълнати на вечеря спомагат за по-добър сън и не се преобразуват в мазнини. Според последни изследвания всички диети, които препоръчват консумацията на немазни меса, зеленчуци и салати на вечеря са абсолютно грешни и при тях се получава обратния ефект- бързо натрупване на мазнини.

Надявам се, че така е по-добре!

Carbohydrate

10.02.19
13:41

И двамата пропускате нещо много важно. Имате началото и края, но нямате важната среда. Защо става така, защо трябва това или онова? Не обеснявате!
Я го знам и ще пиша после 🙂

10.02.19
15:04

Пропускаме това, че всеки има различни цели. Госпожата изрично е споменала, че иска да свали тегло/изгори излишни мазнини, а не да бълква или да прави “големи ръки“, което е много модерно в БГ... затова от позицията си на любител и въз основа на хилядите прочетени страници и препоръчах едно балансирано хранене. Не казвам, че мнението ми е меродавно, но е на базата на много прочетени материали написани от хора, които все нещо знаят по темата. Мога с две думи да обясня защо  се препоръчва хранене от около 5 пъти на ден, в равни интервали и малки количества. Причината е, че по този начин се запазва едно постоянно ниво на инсулина в кръвта и липсват спадове и пикове, които се получават от период глад (спад на инсулина) и последвало обилно хранене (пик на инсулина). Поради тази причина се препоръчва едно балансирано хранене, равномерно разпределено във времето, а не да се тъпчем като кофа за боклук с неограничени количества храна, без значение с какъв състав, по всяко време в денонощието. Разбира се с уговорката, че не искаме да качим “маса“..Разни хора, разни идеали- нека всеки почете малко (материал бол в интернет) и си вземе сам за себе си решение кое е добро за него самия!

Carbohydrate

10.02.19
15:11

Пак изпускаш най важното, което сигурно не го пише из между хилидите прочетени страници, а може и да пише, но не го споменаваш. Какво ли е?!)).....

10.02.19
15:32

Не знам, честно..Нутрициологията си е цяла една отделна наука, като физиката и химията.
Има толкова много фактори, елементи, аспекти в нея, че и два форума няма да ни стигнат.
Не съм и чак толкова компетентен по темата, само знам, че при спорта, поддържането на оптимална физическа форма и здравословния начин на живот всичко започва и завършва с правилното и балансирано хранене..физическо натоварване, почивка, здравословни навици са също така важни, но храненето е  крайъгълния камък, светият граал така да се каже..
Може би бил така добър да споменеш това което съм пропуснал и е толкова важно.
Така може би бих научил нещо ново и полезно. Благодаря предварително!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1