30.04.19
11:34
Здравейте! На 18 съм, висок съм 170 и тежа 115кг. Искам да отслабна. Целевото ми тегло е 70кг. Водя заседнал начин на живот. Храня се с каквото сготви мама, основно яхнии, супи - всякакви селски манджи(страшно вкусни) и хляб.
От нещата които прочетох в интернет ми стана ясно, че всички диети работят вследствие на калорийният дефицит който създават и няма значение съотношението между макронутриентите стига да не ти пука за загубата на мускулна маса - ако съм в калориен дефицит ще отслабвам. За това реших директно да си следя калориите.
Зеленчуците не ги броя, една филия хляб от всички марки които се купуват вкъщи е около 100ккал.(35-40гр.), ориза картофеното пюре и месото са лесни - просто си ги изтеглям, но неща от сорта на яхния от картофи или някаква по-сложна манджа как да разбера колко калории имат?
Майка ми не е от хората, които подкрепят идеята да отслабна, нейното мнение по въпроса е: ” Е като се ожениш и започнеш да работиш ще отслабнеш! ” Затова не мога да разчитам на голяма подкрепа от нея в това отношение.
Има ли начин по който мога да броя калориите на различни манджи или просто да изчакам да стана самостоятелен и вече като започна да си готвя сам тогава да отслабна?
Нищо не чакай, защото ще става все по трудно, а накрая и невъзможно да прибереш излишната кожа в ханша. Може да не броиш чак толкова точно тия калории, просто почвай да тренираш и ограничи хляб, сладко, мазно и всякакви безалкохолни напитки. Гледаи да си леко гладен постоянно и не яж след 19 часа вечерта. Ако успееш да вкараш едно такова постоанство ще имаш страхотни резултати.
И аз ще ти кажа: Нищо не чакай!
Много е неприятен момента с неподкрепянето от най-близките, но ще ти се наложи просто да се научиш да го заобикаляш и да си действаш въпреки него.
Най-лесно се мерят калориите в манджата ако видиш какво се слага вътре, опишеш го по вид и грамаж и после видиш колко порции се получава от тази манджа и разделиш общите калории на порциите. Пробвай да помолиш майка си да видиш как готви и какво и колко точно слага вътре, защото може да има съществени разлики - ако слага като моята майка по 1 пръст олио във всяка манджа (”да е вкусничко”) това може да удвои калориите например.
Друг начин е да пишеш нещо средно. Пиле с ориз 1 порция 300 грама я пишеш 350 Ккал. Порция спагети карбонара пишеш 500 Ккал. Купа пилешка супа - 200 Ккал, фасул яхния - 350 Ккал и т.н. - огледай в майфитнеспала има въвеждани български манжички и калориите им за порция - вземай нещо средно. Ако има 3 въвеждания и едното е 300 калории, другото 400 калории и третото е 500 калории, ти си въведи тази с 400 калории.
Третия начин е да гледаш горе-долу какво има в чинията. Пилето ако го погледнеш обикновено с ориз е 100 грама пилешко и 200 грама варен ориз. пилето е стотина калории, ориза общо 200, слагаш там 50 калории за олиото (не съм виждал майки да не слагат) и ето ти гореспоменатите 350 калории за порцията в чинията. Имамбаялдъ - 300-400 грама зеленчуци (парладжан, домати, лук и квото там се слага) и 50 грама олио, което е 150-200 Ккал за зеленчуците и 400 калории от олиото, или в чинията имамбаялдъ има 550-600 калории. Свинско с кисело зеле и ориз - преценяваш колко е свинското - примерно 100-150 грама, гледаш дали е много мазно или по-сухо - дали да го смяташ като свински врат или свинско контрафиле. Гледаш колко е киселото зеле и колко е ориза, преценяваш дали е слагана допълнителна мазнина за киселото зеле и им пишеш и за тях ориентировъчно някакви калории и си готов.
Който и начин да избереш винаги ще има вариации и неточности, но винаги е по-добре да бъркаш сметките с проценти, отколкото изобщо да не си правиш сметка. А и то научаването да си смяташ калориите не става за 1 ден. Иска си опит. Отначало ще ти е по-трудно и ще си по-неточен, след време даже няма да има нужда да теглиш и смяташ - само като погледнеш масата и ще знаеш колко трябва да изядеш за да си в дефицит. А това умение си остава и ще ти е полезно за цял живот.
Не отлагай! Сега ти е времето! Ама че простотии и объркан ред на приоритети ти е казала майка ти! “Ще се ожениш, ще започнеш да работиш и ще отслабнеш” 😄 Точно обратното трябва да е. Отслабваш за да си здрав и работоспособен. Работиш и се показваш успешен за да си стабилен и отговорен и да се научиш на отговорности и тогава се жениш, защото ще си готин и привлекателна партия в очите на жените. Не че ако си дебел безделник няма да се намери някоя да те вземе (може мама и тате да са богати например), ама нали разбираш каква ще е разликата в качеството и/или мотивите на потенциалните ти партньорки в единия случай и в другия?
И така. Успех засега и си направи и дневник тук, ще си пишеш храната и вълненията, ще имаш хора които да те коригират и разбират. Ще имаш и момент на отговорност пред себе си и пред мини-обществото ни.
30.04.19
12:53
Димо, евала за готовността ти да помагаш на “закъсали” и желаещи да си подобрят визията хора, ама ей това долното като го видях и ми стана ясно, че е поредният новорегистриран профил, който пуска уж някакво запитване и гледа сеир :-)
казано от Sam Ismailov на 30.04.19, 11:34:
просто да изчакам да стана самостоятелен и вече като започна да си готвя сам тогава да отслабна?
Това направо си звучи комично: “Какво ще кажете - да си остана дебел и когато сам започна да си готвя, чак тогава ще взема мерки....ммм?” :-)
Не подценявам интелекта на 18 годишните, ама то са макронутриенти, то са калорийни дефицити, то е едно прецизно писане, при толкоз теми, първата е насочена баш по въпрос, за който се предполага, че е говорено доста, т.е. бая трябва да си чел форума и статиите ............ нехарактерно принципно :-)
Ако бъркам, авторът да ме извини.
Мнението беше редактирано от Деян на 30.04.19 13:00.
Според мен бъркаш.
Но както и да е, на мен не ми пречи, нито ме е затормозило. А и написаното остава. Някой/и друг/и може също да го прочетат и файда да има.
30.04.19
13:01
казано от Димо на 30.04.19, 12:58:
А и написаното остава. Някой/и друг/и може също да го прочетат и файда да има.
Тук спор няма :-)
30.04.19
15:06
Третия начин е да гледаш горе-долу какво има в чинията. Пилето ако го погледнеш обикновено с ориз е 100 грама пилешко и 200 грама варен ориз. пилето е стотина калории, ориза общо 200, слагаш там 50 калории за олиото (не съм виждал майки да не слагат) и ето ти гореспоменатите 350 калории за порцията в чинията. Имамбаялдъ - 300-400 грама зеленчуци (парладжан, домати, лук и квото там се слага) и 50 грама олио, което е 150-200 Ккал за зеленчуците и 400 калории от олиото, или в чинията имамбаялдъ има 550-600 калории. Свинско с кисело зеле и ориз - преценяваш колко е свинското - примерно 100-150 грама, гледаш дали е много мазно или по-сухо - дали да го смяташ като свински врат или свинско контрафиле. Гледаш колко е киселото зеле и колко е ориза, преценяваш дали е слагана допълнителна мазнина за киселото зеле и им пишеш и за тях ориентировъчно някакви калории и си готов.
И аз си мислех за нещо такова.
Също така се сетих за друго, примерно да си следя грамажа на съответните манджи и в зависимост от това как ми се отразяват на теглото(седмично) да ги намалям. Мисля, че най-добре ще е да пробвам и двете, т.е ще си определям количеството на порциите като преценявам основният източник на калории в тях и в зависимост от това дали са мазни или не ще ги закръглям, с да речем 25% от ккал. на основният източник/ци ако са мазни и с 10% ако не са и в следствие на което ще получавам ориентировъчни(100% далеч от реалността) калории за съответната порция, нещо от сорта на: ” една чиния от манджата(х) = (у) калории” и в зависимост от това как ми се отразяват на теглото в края на седмицата ще определям дали да ги намалям или не. Дупката в цялата работа е, че няма да мога да ползвам калорийният дефицит по формула, а ще трябва да си намеря мой, с кухите калории които съм определил за всяка порция.
Истината е една и тя е, че момчето трябва да е мотивирано и да е наясно, че всичко около него ще се мъчи да го спъне макар и несъзнателно. Трябва да осъзнае, че само сам може да си помогне и темите и другите глупости са само насоки и губене на време. Казваш си край! Това е писна ми, ще променя нещата и стискаш зъбите, четеш каквото четеш и почваш да дейстнаш!
30.04.19
15:35
казано от Деян на 30.04.19, 12:53:
Димо, евала за готовността ти да помагаш на “закъсали” и желаещи да си подобрят визията хора, ама ей това долното като го видях и ми стана ясно, че е поредният новорегистриран профил, който пуска уж някакво запитване и гледа сеир :-)
казано от Sam Ismailov на 30.04.19, 11:34:
просто да изчакам да стана самостоятелен и вече като започна да си готвя сам тогава да отслабна?
Това направо си звучи комично: “Какво ще кажете - да си остана дебел и когато сам започна да си готвя, чак тогава ще взема мерки....ммм?” :-)
Не подценявам интелекта на 18 годишните, ама то са макронутриенти, то са калорийни дефицити, то е едно прецизно писане, при толкоз теми, първата е насочена баш по въпрос, за който се предполага, че е говорено доста, т.е. бая трябва да си чел форума и статиите ............ нехарактерно принципно :-)
Ако бъркам, авторът да ме извини.
Деян, не си разбрал дилемата приятел, аз цял живот съм си дебел, работата е там дали 100% още една година да остана дебел(или в най-лошия случай да напълнея с 10тина кг) или да си губя времето опитвайки се да направя нещо което евентуално не е възможно. Ако и сега ти е смешно, това не говори много добре за тебе като човек, въпреки, че донякъде бих могъл да те разбера, все пак най-вероятно никога не си бил дебел.
След като пуснах темата се сетих, че калорийният дефицит и баланс са изведени от вече определени стойности и ако просто сменя местата на непознатото в израза(ккал. на съотв.манджа) с познатите калории, излиза, че просто трябва да дам някъква стойност на порциите и по тяхната стойност да си изведа нов калориен баланс и дефицит.
30.04.19
15:42
казано от Unrivaled на 30.04.19, 15:17:
Истината е една и тя е, че момчето трябва да е мотивирано и да е наясно, че всичко около него ще се мъчи да го спъне макар и несъзнателно. Трябва да осъзнае, че само сам може да си помогне и темите и другите глупости са само насоки и губене на време. Казваш си край! Това е писна ми, ще променя нещата и стискаш зъбите, четеш каквото четеш и почваш да дейстнаш!
Всъщност си прав, за какво се занимавам с глупости, само аз мога да си помогна.
Благодаря на всички и чао!
Аз бях дебел, 170 см. - 130 кг., а сега съм 91 и тренирам. Казвам ти го от опит, просто не чакай, защото аз много трудно сега прибирам кожата по корема и не само това. Сега съм на 28, и вярвай ми метаболизма не ми е като на 18, тогава нещата се случваха по лесно, много по лесно. Давай смело и не се отказвай колкото и тъжно да се чувстваш на моменти просто си казвай “аз мога и ще го направя” и не слушай какво ти говорят другите, че има време, не си давай толкова зор, така си добре и тем подобни глупости. Давай смело и да споделяш резултатите!
30.04.19
16:53
Понеже вярвам в кармата, като за чао споделям тези клипове, надявам се да са от полза на някой 🙂
30.04.19
16:55
казано от Unrivaled на 30.04.19, 16:04:
Аз бях дебел, 170 см. - 130 кг., а сега съм 91 и тренирам. Казвам ти го от опит, просто не чакай, защото аз много трудно сега прибирам кожата по корема и не само това. Сега съм на 28, и вярвай ми метаболизма не ми е като на 18, тогава нещата се случваха по лесно, много по лесно. Давай смело и не се отказвай колкото и тъжно да се чувстваш на моменти просто си казвай “аз мога и ще го направя” и не слушай какво ти говорят другите, че има време, не си давай толкова зор, така си добре и тем подобни глупости. Давай смело и да споделяш резултатите!
Като отслабна и като са нацепя, само заради теб ще пусна 1 снимка before - after 😄
Поздрави!
30.04.19
16:57
казано от Sam Ismailov на 30.04.19, 15:35:
Ако и сега ти е смешно, това не говори много добре за тебе като човек, въпреки, че донякъде бих могъл да те разбера, все пак най-вероятно никога не си бил дебел.
Ами смешно не ми е, в контекста, който ти сигурно влагаш. Просто начинът ти на писане и определени фрази ме накараха да мисля така. Но казах, че може и да бъркам.
А относно мен, то последните 20-тина години все съм си бил с наднормено тегло, от които пък последните 10-тина, определено съм си дебел. Никога не съм имал топчест вид, но мазнотии за сваляне колкото искаш 🐷
30.04.19
17:06
а да, и това:
30.04.19
17:59
Здрасти!
Може да опиташ и нещо, което на първо време е по-лесно от смятането, пък ще ти свърши работа на практика и в движение ще се наблюдаваш.
1. Казваш, че водиш застоял начин на живот -> почваш да се движиш; спортувай редовно, организирано. Определи си график на тренировки и гледай на 90% да си го спазваш.
2. Направи си равносметка какво си ял последните няколко дни, запиши си всичко на лист. Ако не помниш в детайли, направи го от настоящия момент. Пусни ни да видим после. Може да махнеш някои неща, да сложиш други и така без да смяташ калории, да си създадеш калорийния дефицит. То това ще дойде и от точка 1., но задължително ще трябва и храната да се види.