14.05.19
16:05
Здравейте,
Не съм спортист, пиша ви по повод на здравословен проблем. Имам т. нар. реактивна хипогликемия, състояние в което ако прекаля с въглехидратите кръвната захар много се качва и в последствие пада до стойности под нормалните, което води до най-различни симптоми.
За да се справя с този проблем трябва да ям значително по-малко въглехидрати, като наблягам на повече зелени храни и месо.
Въпросът ми е - вече съм трети ден на този по-нисък режим (приемам около 50-70 грама въглехидрат), но се чувствам слаб. Мисля, че приемам достатъчно калории от останалите продукти, които ям. Нормално ли е това и отминава ли тази слабост? Достатъчни ли са 50 грама въглехидрат на ден за нормално функциониране, когато не целя да бъда в кетоза?
14.05.19
16:19
има един препарат, който може да помогне...но трябва да се консултираш с лекар сигурно - ГЛЮКОФАЖ
иначе, трябва да се храниш с продукти, които не провокират голям синтез на инсулин. Потърси в интернет информация за продуктите. Избягвай изобщо чистия въглехидрат. Ако ти се случи да ядеш такъв, то храни с голямо съдържание на фибри, които ще приемеш също, могат да забавят усвояването на въглехидрата и така, няма да имаш високи стойности на инсулин, който пък няма да оказва влияние на кръвната захар и така, нивата ти ще са нормални и без пикове...Иска се постоянство с храненето и режим...
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 14.05.19 16:25.
14.05.19
16:28
Здравей,
Благодаря ти за отговора. Това, което ме притеснява е слабостта, която усещам, дали е от разликата в приемания въглехидрат, понеже преди съм приемал доста? Дипазона, който в момента приемам е около 50-60 за деня, нормално количество ли е за добро функциониране на организма, понеже не разбирам откъде идва тази умора и слабост?
14.05.19
16:33
Много други неща имат значение - ако си 120 кг, 50 гр. въглехидрат ще са малко, ако си 50-60кг, ще са ти съвсем добре. Все пак мозъкътима нужда от въглехидрати и се изисква много време организмът да се настрои. Има значение и колко си активен- при интензивно натоварване може рязко да ти падне кръвната захар. И пр. и пр.
14.05.19
16:46
казано от Георги Георгиев на 14.05.19, 16:28:
Здравей,
Благодаря ти за отговора. Това, което ме притеснява е слабостта, която усещам, дали е от разликата в приемания въглехидрат, понеже преди съм приемал доста? Дипазона, който в момента приемам е около 50-60 за деня, нормално количество ли е за добро функциониране на организма, понеже не разбирам откъде идва тази умора и слабост?
да, съвсем нормално е да се чувстваш така, с оглен на количествата, които си приемал преди. Рязкото ограничаване на въглехидрата, води до слабост и сънливост. Организма те кара да спреш движението, защото няма свободно гориво, на което е свикнал. Ще трябва да пренастроиш организма!
14.05.19
16:56
Но евентуално ще свикне сигурно? Приоритет ми е да не получавам ниската захар. При вас случва ли се трениращите да ви пада и до какви стойности?
14.05.19
17:02
Относно храненето с до 100-на гр. въглени на ден - аз от 2 месеца съм на такъв режим, основно месо, яйца, риба, ядки, тахани, зеленчуци (зеленолистни, чушки, домати, краставици, моркови, патладжани), плодове - ябълки, ягоди, боровинки, малини, банани тук-там.
Много-много рядко някоя бисквитка или шоколадов бонбон някой като почерпи.
В началото беше малко тегаво и усещах лека слабост. След първия месец се адаптирах и сега си правя силови тренировки и няма никаква разлика от преди, даже на някой движения вече има лек силов прираст, както и повече силова издръжливост.
14.05.19
17:06
Аз също около 2 години съм с много нисък въглехидрати, под 100 гр на ден.
Нямам никакви оплаквания, само позитивни.
Подсладител само стевия.
Аз имах подобен проблем при продължително нисковъглехидратно хранене. Голямо подобрение в енергичноста имах като си взех стабилен мултивитаминен комплекс. Отделно имам приятел с такъв проблем и доктора му изписа някакво лекарство, което прави по бавно усвояването на приетите въглехидрати и проблема с инсулиновити нива се нормализира, но незнам кое то. Дори тои си понижи теглего от както го приема.
15.05.19
09:29
А хората, които са на високо въглехидратен режим как го правите, примерно по 200 грама на ден и отгоре? Това е 1 кило картофи, или близо цял хляб, не е ли множко?
На мен в момента диетата ми е - сутрин 2 филии с яйце и сирене, обяд - пилешки шишчета, кюфтета или кебапчета, салата домати и краставици и 1-2 филии хляб. На вечеря общо взето пак същото, като в някои случаи ям съвсем малко картоф или ориз. Достатъчни въглехидрати ли са за деня?
Сутрин две филии,на обяд пак...на вечеря пак,то си е половин хляб на ден?!
Повече от достатъчно е ...да направиш голям задник,да не говорим за ниско въглехидратна диета.
Изобщо го махни хляба.
Аз изобщо не приемам въглехидрати....с храната)))само с пиенето-все още не мога да изключа бирата,ама нямам и намерение де.
Мнението беше редактирано от nervak на 15.05.19 09:38.
15.05.19
09:57
Да, явно аз нещо не разбирам, защото нали уж филийка хляб има 12-13 грама въглехидрат и т.н? Затова ако сметна 5-6 филии хляб от които идва въглехидрата предимно и ми се струва, че е 50-60.
15.05.19
10:10
Средно една филия хляб ти е около 30 гр., ако говорим за стандартна филия бял хляб или добруджа. В 100 гр. хляб имаш около 50 гр. въглехидрати. 6 филии хляб са ти 180 гр., т.е. с толкова филии си поел около 90 гр. въглехидрати.
Виж ,ние тук може да си пишем ,какво ли не.
При теб проблема има нужда от професионален съвет,а именно лекар диетолог.
15.05.19
13:28
казано от Георги Георгиев на 14.05.19, 16:05:
Здравейте,
Не съм спортист, пиша ви по повод на здравословен проблем. Имам т. нар. реактивна хипогликемия, състояние в което ако прекаля с въглехидратите кръвната захар много се качва и в последствие пада до стойности под нормалните, което води до най-различни симптоми.
За да се справя с този проблем трябва да ям значително по-малко въглехидрати, като наблягам на повече зелени храни и месо.
Въпросът ми е - вече съм трети ден на този по-нисък режим (приемам около 50-70 грама въглехидрат), но се чувствам слаб. Мисля, че приемам достатъчно калории от останалите продукти, които ям. Нормално ли е това и отминава ли тази слабост? Достатъчни ли са 50 грама въглехидрат на ден за нормално функциониране, когато не целя да бъда в кетоза?
Привет,
Няма необходимо количество въглехидрати, което трябва да приемаш задължително, за да може организмът да функционира нормално. Кетозата също не е ненормално функциониране, просто е малко по-различно, но не е нездравословно, стига да се следва разумно.
Четейки написаното от теб ми се струва, че приемаш малко повече от 50-70 грама въглехидрати на ден, но при липсата на конкретна информация относно храненето ти, трудно може да се коментира.
Иначе слабостта, която изпитваш, е нормална. Особено ако наистина приемаш въглехидрати на границата с кетозата. Тези симптоми са по-популярни като keto flu и би следвало да отминат след няколко седмици. На организма му трябва малко време да се адаптира.
Относно реактивната хипогликемия, това е много особен проблем, с трудна диагностика и ненапълно ясни причини.
Ограничаването на въглехидратите като общо количество за деня и като количество във всяко хранене е едно от възможните решения, но невинаги е необходимо да ги ограничаваш чак толкова много. Може при теб наистина да е необходимо да ги ограничиш до към 50 грама, но може да е окей и да стигаш до 100-150 грама.
Много е индивидуално. Реактивна хипогликемия можеш да получиш дори и да следваш кетогенно хранене. По-трудно, но не невъзможно. Зависи от точната причина за проблема, а тя невинаги се крие във въглехидратите.
Можеш да експериментираш с комбинация от долупосочените съвети за по-добър контрол върху нивата на кръвна захар и да напасваш въглехидратите според резултатите. Извадка са от научни трудове разглеждащи реактивната хипогликемия като здравословен проблем.
1. По-малки, но по-чести хранения, през 2-3 часа;
———————————————————————————————————-
Причината за тази препоръка лежи на това, че по-малкото храна води до по-ниски пикове на кръвна захар, а това от своя страна би следвало да води и до по-слаба секреция на инсулин. По-слабата секреция на инсулин и по-ниските му нива носят по-нисък риск от рязък спад в нивата на кръвна захар, съответно от хипогликемия.
2. Повишен прием на протеин;
——————————————————————
Добавянето на протеин към хранения богати на въглехидрати обикновено намалява инсулиновия отговор на тялото, поне според някои научни трудове свързани с реактивната хипогликемия.
3. Ограничен прием на въглехидрати; Избор на такива с нисък ГИ (гликемичен индекс);
————————————————————————————————————————————————
Тъй като въглехидратите имат най-голямо влияние върху нивата на кръвна захар, съответно върху секрецията на инсулин, то спазването на нисковъглехидратно хранене е важно, за да се минимизира рискът от хипогликемия.
От съществено значение е, когато се избират храни, богати на въглехдирати, то те да са минимално преработени и с минимално количество прости захари. Това прави приемът на всякакъв тип junk food от категорията на вафли, солети, бонбони, шоколади и други подобни, силно непрепоръчителен. Напитки от сорта на кока-кола, най-вече тези с наличие на захар в тях - също.
4. Прием на повече фибри с всяко хранене, особено от категорията на водноразтворимите (пектин);
————————————————————————————————————————————————————————–
Наличието на фибри в храната забавя нейното смилане и усвояване, което води до по-ниски пикове на кръвна захар, а това от своя страна би следвало да води и до по-слаба секреция на инсулин. По-слабата секреция на инсулин и по-ниските му нива носят по-нисък риск от рязък спад в нивата на кръвна захар, съответно от хипогликемия.
Затова плодовете, макар да са богати на захари, не е нужно да се изключват напълно. Те са богати на фибри (ако се консумират цели, а не се правят на пюре например) и това забавя покачването на кръвната захар.
Може да опиташ да добавяш и пектин (вид фибри) към храненето си. Предлага се като хранителна добавка дори и в някои супермаркети.
5. Добавяне на малко повече мазнини с всяко хранене.
————————————————————————————————————————-
За мазнините важи същото - забавят усвояването и смилането на храната, което е от полза.
Успех!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 15.05.19 13:31.
15.05.19
14:56
Благодаря много за изчерпателния отговор. Общо взето следвам съветите и захарта е на добро ниво, това което ме притеснява е умората, защото никога не съм се чувствал така уморен и дали е нужно да съм изцяло в кетоза или изцяло въглехидратно за да не я усещам, но явно с времето ще се настрои организма...
15.05.19
16:50
Още един въпрос - доколкото чета “ниско въглехидратна” е всяка диета под 150 грама въглехидрат на ден. Това означава ли дори без да си в кетоза, организмът започва да гори и мазнини заедно с въгхлехидратите и да ги използва за енергия, а пък при кетозата използва изцяло мазнини?
15.05.19
18:19
По принцип няма точно определено количество въглехидрати, което да служи като граница за определяне на ниско и високо въглехидратно хранене. 250 грама въглехидрати може да са като капка в морето за професионален бодибилдър или ултра маратонец, докато за друг човек, с други енергийни и хранителни нужди, да са предостатъчно.
Но в повечето случаи, да, под 150 грама въглехидрати на ден може да се нарече нисковъглехидратно хранене.
Относно използването на хранителни вещества за енергия, нещата са далеч по-сложни. Не си го представяй като ключ включи/изключи, при който тялото използва или само въглехидрати, или само мазнини като източник на енергия.
По принцип тялото винаги използва комбинация от глюкоза (въглехидрати) и мастни киселини (мазнини), че дори и малко аминокиселини (протеин) като източник на енергия, дори и в кетоза. Някои тъкани функционират изцяло на глюкоза, други използват предимно мастни киселини, а трети пък могат да ползват и двете в зависимост от това дали и на какво натоварване са подложени.
Просто колкото по-малко въглехидрати и повече мазнини консумираш, толкова повече се накланят везните към мазнините като основен източник на енергия. Обратното също е валидно - колкото по-голяма част от храненето ти съставят въглехидратите, толкова повече везните се накланят към тях като основен източник на енергия.