50-100 грама въглехидрат на ден?

Здравейте,

Не съм спортист, пиша ви по повод на здравословен проблем. Имам т. нар. реактивна хипогликемия, състояние в което ако прекаля с въглехидратите кръвната захар много се качва и в последствие пада до стойности под нормалните, което води до най-различни симптоми.

За да се справя с този проблем трябва да ям значително по-малко въглехидрати, като наблягам на повече зелени храни и месо.

Въпросът ми е - вече съм трети ден на този по-нисък режим (приемам около 50-70 грама въглехидрат), но се чувствам слаб. Мисля, че приемам достатъчно калории от останалите продукти, които ям. Нормално ли е това и отминава ли тази слабост? Достатъчни ли са 50 грама въглехидрат на ден за нормално функциониране, когато не целя да бъда в кетоза?

Carbohydrate

14.05.19
16:19

има един препарат, който може да помогне...но трябва да се консултираш с лекар сигурно - ГЛЮКОФАЖ
иначе, трябва да се храниш с продукти, които не провокират голям синтез на инсулин. Потърси в интернет информация за продуктите. Избягвай изобщо чистия въглехидрат. Ако ти се случи да ядеш такъв, то храни с голямо съдържание на фибри, които ще приемеш също, могат да забавят усвояването на въглехидрата и така, няма да имаш високи стойности на инсулин, който пък няма да оказва влияние на кръвната захар и така, нивата ти ще са нормални и без пикове...Иска се постоянство с храненето и режим...

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 14.05.19 16:25.

Здравей,

Благодаря ти за отговора. Това, което ме притеснява е слабостта, която усещам, дали е от разликата в приемания въглехидрат, понеже преди съм приемал доста? Дипазона, който в момента приемам е около 50-60 за деня, нормално количество ли е за добро функциониране на организма, понеже не разбирам откъде идва тази умора и слабост?

14.05.19
16:33

Много други неща имат значение - ако си 120 кг, 50 гр. въглехидрат ще са малко, ако си 50-60кг, ще са ти съвсем добре. Все пак мозъкътима нужда от въглехидрати и се изисква много време организмът да се настрои. Има значение и колко си активен- при интензивно натоварване може рязко да ти падне кръвната захар. И пр. и пр.

Carbohydrate

14.05.19
16:46

казано от Георги Георгиев на 14.05.19, 16:28:

Здравей,

Благодаря ти за отговора. Това, което ме притеснява е слабостта, която усещам, дали е от разликата в приемания въглехидрат, понеже преди съм приемал доста? Дипазона, който в момента приемам е около 50-60 за деня, нормално количество ли е за добро функциониране на организма, понеже не разбирам откъде идва тази умора и слабост?

да, съвсем нормално е да се чувстваш така, с оглен на количествата, които си приемал преди. Рязкото ограничаване на въглехидрата, води до слабост и сънливост. Организма те кара да спреш движението, защото няма свободно гориво, на което е свикнал. Ще трябва да пренастроиш организма!

Но евентуално ще свикне сигурно? Приоритет ми е да не получавам ниската захар. При вас случва ли се трениращите да ви пада и до какви стойности?

14.05.19
17:02

Относно храненето с до 100-на гр. въглени на ден - аз от 2 месеца съм на такъв режим, основно месо, яйца, риба, ядки, тахани, зеленчуци (зеленолистни, чушки, домати, краставици, моркови, патладжани), плодове - ябълки, ягоди, боровинки, малини, банани тук-там.
Много-много рядко някоя бисквитка или шоколадов бонбон някой като почерпи.

В началото беше малко тегаво и усещах лека слабост. След първия месец се адаптирах и сега си правя силови тренировки и няма никаква разлика от преди, даже на някой движения вече има лек силов прираст, както и повече силова издръжливост.

Bart Simpson

14.05.19
17:06

Аз също около 2 години съм с много нисък въглехидрати, под 100 гр на ден.
Нямам никакви оплаквания, само позитивни.
Подсладител само стевия.

14.05.19
19:48

Аз имах подобен проблем при продължително нисковъглехидратно хранене. Голямо подобрение в енергичноста имах като си взех стабилен мултивитаминен комплекс. Отделно имам приятел с такъв проблем и доктора му изписа някакво лекарство, което прави по бавно усвояването на приетите въглехидрати и проблема с инсулиновити нива се нормализира, но незнам кое то. Дори тои си понижи теглего от както го приема.

А хората, които са на високо въглехидратен режим как го правите, примерно по 200 грама на ден и отгоре? Това е 1 кило картофи, или близо цял хляб, не е ли множко?

На мен в момента диетата ми е - сутрин 2 филии с яйце и сирене, обяд - пилешки шишчета, кюфтета или кебапчета, салата домати и краставици и 1-2 филии хляб. На вечеря общо взето пак същото, като в някои случаи ям съвсем малко картоф или ориз. Достатъчни въглехидрати ли са за деня?

15.05.19
09:37

Сутрин две филии,на обяд пак...на вечеря пак,то си е половин хляб  на ден?!
Повече от достатъчно е ...да направиш голям задник,да не говорим за ниско въглехидратна диета.
Изобщо го махни хляба.
Аз изобщо не приемам въглехидрати....с храната)))само с пиенето-все още не мога да изключа бирата,ама нямам и намерение де.

Мнението беше редактирано от nervak на 15.05.19 09:38.

Да, явно аз нещо не разбирам, защото нали уж филийка хляб има 12-13 грама въглехидрат и т.н? Затова ако сметна 5-6 филии хляб от които идва въглехидрата предимно и ми се струва, че е 50-60.

ДЕ

15.05.19
10:10

Средно една филия хляб ти е около 30 гр., ако говорим за стандартна филия бял хляб или добруджа. В 100 гр. хляб имаш около 50 гр. въглехидрати. 6 филии хляб са ти 180 гр., т.е. с толкова филии си поел около 90 гр. въглехидрати.

15.05.19
10:18

Виж ,ние тук може да си пишем ,какво ли не.
При теб проблема има нужда от професионален съвет,а именно лекар диетолог.

казано от Георги Георгиев на 14.05.19, 16:05:

Здравейте,

Не съм спортист, пиша ви по повод на здравословен проблем. Имам т. нар. реактивна хипогликемия, състояние в което ако прекаля с въглехидратите кръвната захар много се качва и в последствие пада до стойности под нормалните, което води до най-различни симптоми.

За да се справя с този проблем трябва да ям значително по-малко въглехидрати, като наблягам на повече зелени храни и месо.

Въпросът ми е - вече съм трети ден на този по-нисък режим (приемам около 50-70 грама въглехидрат), но се чувствам слаб. Мисля, че приемам достатъчно калории от останалите продукти, които ям. Нормално ли е това и отминава ли тази слабост? Достатъчни ли са 50 грама въглехидрат на ден за нормално функциониране, когато не целя да бъда в кетоза?

Привет,

Няма необходимо количество въглехидрати, което трябва да приемаш задължително, за да може организмът да функционира нормално. Кетозата също не е ненормално функциониране, просто е малко по-различно, но не е нездравословно, стига да се следва разумно.

Четейки написаното от теб ми се струва, че приемаш малко повече от 50-70 грама въглехидрати на ден, но при липсата на конкретна информация относно храненето ти, трудно може да се коментира.

Иначе слабостта, която изпитваш, е нормална. Особено ако наистина приемаш въглехидрати на границата с кетозата. Тези симптоми са по-популярни като keto flu и би следвало да отминат след няколко седмици. На организма му трябва малко време да се адаптира.

Относно реактивната хипогликемия, това е много особен проблем, с трудна диагностика и ненапълно ясни причини.

Ограничаването на въглехидратите като общо количество за деня и като количество във всяко хранене е едно от възможните решения, но невинаги е необходимо да ги ограничаваш чак толкова много. Може при теб наистина да е необходимо да ги ограничиш до към 50 грама, но може да е окей и да стигаш до 100-150 грама.

Много е индивидуално. Реактивна хипогликемия можеш да получиш дори и да следваш кетогенно хранене. По-трудно, но не невъзможно. Зависи от точната причина за проблема, а тя невинаги се крие във въглехидратите.

Можеш да експериментираш с комбинация от долупосочените съвети за по-добър контрол върху нивата на кръвна захар и да напасваш въглехидратите според резултатите. Извадка са от научни трудове разглеждащи реактивната хипогликемия като здравословен проблем.

1. По-малки, но по-чести хранения, през 2-3 часа;
———————————————————————————————————-
Причината за тази препоръка лежи на това, че по-малкото храна води до по-ниски пикове на кръвна захар, а това от своя страна би следвало да води и до по-слаба секреция на инсулин. По-слабата секреция на инсулин и по-ниските му нива носят по-нисък риск от рязък спад в нивата на кръвна захар, съответно от хипогликемия.

2. Повишен прием на протеин;
——————————————————————
Добавянето на протеин към хранения богати на въглехидрати обикновено намалява инсулиновия отговор на тялото, поне според някои научни трудове свързани с реактивната хипогликемия.

3. Ограничен прием на въглехидрати; Избор на такива с нисък ГИ (гликемичен индекс);
————————————————————————————————————————————————
Тъй като въглехидратите имат най-голямо влияние върху нивата на кръвна захар, съответно върху секрецията на инсулин, то спазването на нисковъглехидратно хранене е важно, за да се минимизира рискът от хипогликемия.

От съществено значение е, когато се избират храни, богати на въглехдирати, то те да са минимално преработени и с минимално количество прости захари. Това прави приемът на всякакъв тип junk food от категорията на вафли, солети, бонбони, шоколади и други подобни, силно непрепоръчителен. Напитки от сорта на кока-кола, най-вече тези с наличие на захар в тях - също.

4. Прием на повече фибри с всяко хранене, особено от категорията на водноразтворимите (пектин);
————————————————————————————————————————————————————————–
Наличието на фибри в храната забавя нейното смилане и усвояване, което води до по-ниски пикове на кръвна захар, а това от своя страна би следвало да води и до по-слаба секреция на инсулин. По-слабата секреция на инсулин и по-ниските му нива носят по-нисък риск от рязък спад в нивата на кръвна захар, съответно от хипогликемия.

Затова плодовете, макар да са богати на захари, не е нужно да се изключват напълно. Те са богати на фибри (ако се консумират цели, а не се правят на пюре например) и това забавя покачването на кръвната захар.

Може да опиташ да добавяш и пектин (вид фибри) към храненето си. Предлага се като хранителна добавка дори и в някои супермаркети.

5. Добавяне на малко повече мазнини с всяко хранене.
————————————————————————————————————————-
За мазнините важи същото - забавят усвояването и смилането на храната, което е от полза.

Успех!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 15.05.19 13:31.

Благодаря много за изчерпателния отговор. Общо взето следвам съветите и захарта е на добро ниво, това което ме притеснява е умората, защото никога не съм се чувствал така уморен и дали е нужно да съм изцяло в кетоза или изцяло въглехидратно за да не я усещам, но явно с времето ще се настрои организма...

Още един въпрос - доколкото чета “ниско въглехидратна” е всяка диета под 150 грама въглехидрат на ден. Това означава ли дори без да си в кетоза, организмът започва да гори и мазнини заедно с въгхлехидратите и да ги използва за енергия, а пък при кетозата използва изцяло мазнини?

По принцип няма точно определено количество въглехидрати, което да служи като граница за определяне на ниско и високо въглехидратно хранене. 250 грама въглехидрати може да са като капка в морето за професионален бодибилдър или ултра маратонец, докато за друг човек, с други енергийни и хранителни нужди, да са предостатъчно.

Но в повечето случаи, да, под 150 грама въглехидрати на ден може да се нарече нисковъглехидратно хранене.

Относно използването на хранителни вещества за енергия, нещата са далеч по-сложни. Не си го представяй като ключ включи/изключи, при който тялото използва или само въглехидрати, или само мазнини като източник на енергия.

По принцип тялото винаги използва комбинация от глюкоза (въглехидрати) и мастни киселини (мазнини), че дори и малко аминокиселини (протеин) като източник на енергия, дори и в кетоза. Някои тъкани функционират изцяло на глюкоза, други използват предимно мастни киселини, а трети пък могат да ползват и двете в зависимост от това дали и на какво натоварване са подложени.

Просто колкото по-малко въглехидрати и повече мазнини консумираш, толкова повече се накланят везните към мазнините като основен източник на енергия. Обратното също е валидно - колкото по-голяма част от храненето ти съставят въглехидратите, толкова повече везните се накланят към тях като основен източник на енергия.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1