За колко време?

23.03.06
15:01

За колко време се усвояват сложните въглехидрати и белтъчините? Демек колко време преди трен. да се наям стабилно, че да съм зареден добре с енергия за трена?

2 часа преди трен хапваш сложни въглехидрати  :D

ZW

23.03.06
18:40

Белтъчините се усвояват по-бавно, на тях им трябват 4 часа.

23.03.06
21:47

За четрите часа не съм много сигурен. Суроватъчният протеин се усвоява за 30-45 мин(поне на опаковките толкова варират). Яйцата за 150-180 мин. Може да не са 100% верни, но предполагам, че са приблизителни.

24.03.06
09:53

А аминотата за колко време?

[quote author=“spllldag”]А аминотата за колко време?

Около 20 минути.

24.03.06
19:00

[quote author=“Voltmachine”]За четрите часа не съм много сигурен. Суроватъчният протеин се усвоява за 30-45 мин(поне на опаковките толкова варират). Яйцата за 150-180 мин. Може да не са 100% верни, но предполагам, че са приблизителни.

Суроватъчния протеин му трябват поне 2 часа, за да се разрушат белтъчните вериги в стомага и да се усвоят през тънките черва...бях постнал линк към графиките на усвояване преди време.
Аминокиселините на хапове се усвояват за около трийсетина минути...а течните по-бързо. Те не минават процес на разграждане - направо се всмукват....

24.03.06
21:11

[quote author=“vladimir.nikolov”][quote author=“Voltmachine”]За четрите часа не съм много сигурен. Суроватъчният протеин се усвоява за 30-45 мин(поне на опаковките толкова варират). Яйцата за 150-180 мин. Може да не са 100% верни, но предполагам, че са приблизителни.

Суроватъчния протеин му трябват поне 2 часа, за да се разрушат белтъчните вериги в стомага и да се усвоят през тънките черва...бях постнал линк към графиките на усвояване преди време.
Аминокиселините на хапове се усвояват за около трийсетина минути...а течните по-бързо. Те не минават процес на разграждане - направо се всмукват....

Ясно мерси. И само последно значи 2 часа преди трен. да си ям сложни въглехидрати и белтъчини?

ZW

24.03.06
23:25

[quote author=“Voltmachine”]За четрите часа не съм много сигурен. Суроватъчният протеин се усвоява за 30-45 мин(поне на опаковките толкова варират). Яйцата за 150-180 мин. Може да не са 100% верни, но предполагам, че са приблизителни.

Доколкото аз знам, докато белтъчините се разградят до аминокиселини са необходими около 3 часа.Пътят е дълъг, разграждането започва от стомаха и продължава в тънкото черво, където ензими от панкреаса спомагат разграждането до АК. Това е 75 % от целия процес, остатъка зависи от вида на белтъчините, тъй като растителните се разорбират по-бавно от животинските.
Белтъчините на яйцата служат за основа на т.н. “биологична стойност” (която ни показва колко бързо белтъчините от този източник се разграждат) и получават стойността 100. Те са най-бързия източник на белтъчини, ако мога така да се изразя. Из нета има таблици с биологичните стойности на продуктите.

26.03.06
21:59

Общо взето е така. Само да доуточня.
Биологичната стойност определя колко от усвоеният протеин достига до мускулите, а не бързината на усвояването.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1