23.03.06
15:01
За колко време се усвояват сложните въглехидрати и белтъчините? Демек колко време преди трен. да се наям стабилно, че да съм зареден добре с енергия за трена?
23.03.06
15:02
#1
2 часа преди трен хапваш сложни въглехидрати :D
23.03.06
18:40
#2
Белтъчините се усвояват по-бавно, на тях им трябват 4 часа.
23.03.06
21:47
#3
За четрите часа не съм много сигурен. Суроватъчният протеин се усвоява за 30-45 мин(поне на опаковките толкова варират). Яйцата за 150-180 мин. Може да не са 100% верни, но предполагам, че са приблизителни.
24.03.06
13:28
#5
Около 20 минути.
24.03.06
19:00
#6
Суроватъчния протеин му трябват поне 2 часа, за да се разрушат белтъчните вериги в стомага и да се усвоят през тънките черва...бях постнал линк към графиките на усвояване преди време.
Аминокиселините на хапове се усвояват за около трийсетина минути...а течните по-бързо. Те не минават процес на разграждане - направо се всмукват....
Суроватъчния протеин му трябват поне 2 часа, за да се разрушат белтъчните вериги в стомага и да се усвоят през тънките черва...бях постнал линк към графиките на усвояване преди време.
Аминокиселините на хапове се усвояват за около трийсетина минути...а течните по-бързо. Те не минават процес на разграждане - направо се всмукват....
Ясно мерси. И само последно значи 2 часа преди трен. да си ям сложни въглехидрати и белтъчини?
24.03.06
23:25
#8
Доколкото аз знам, докато белтъчините се разградят до аминокиселини са необходими около 3 часа.Пътят е дълъг, разграждането започва от стомаха и продължава в тънкото черво, където ензими от панкреаса спомагат разграждането до АК. Това е 75 % от целия процес, остатъка зависи от вида на белтъчините, тъй като растителните се разорбират по-бавно от животинските.
Белтъчините на яйцата служат за основа на т.н. “биологична стойност” (която ни показва колко бързо белтъчините от този източник се разграждат) и получават стойността 100. Те са най-бързия източник на белтъчини, ако мога така да се изразя. Из нета има таблици с биологичните стойности на продуктите.
26.03.06
21:59
#9
Общо взето е така. Само да доуточня.
Биологичната стойност определя колко от усвоеният протеин достига до мускулите, а не бързината на усвояването.