30.07.04
23:13
да се пие много вода е хубаво - това е едно от първите неща които научава човек, когато за първи път стъпи в залата. Минимум 4, 5 литра, аз лично никога не падам под 6 литра, 1-1.5 си ги изпивам само по време на тренировка.
Когато съм на работа е добре - в офиса имаме тоалетна :D
Когато съм из центъра обаче, напоследък маршрутът ми следва траекторията на по-реномираните обществени тоалетни и заведения за обществено хранене. Вие така ли сте?
Смятам да намаля приема на течности през почивните дни, не ми се вярва да е фатално. Има ли начин човек да изчисли кога трябва да ограничи водата ако примерно знае кога ще излиза следобед?
[quote author=“Pars”]да се пие много вода е хубаво - това е едно от първите неща които научава човек, когато за първи път стъпи в залата. Минимум 4, 5 литра, аз лично никога не падам под 6 литра, 1-1.5 си ги изпивам само по време на тренировка.
Кой ти е казал, че е задължително да се пие по толкова много? Всеки човек е различен, на мен например 2 литра ми стигат. Като пия повече нито качвам повече кила, нито се чуствам по-добре. Ти като изпиваш по 1-1.5 литра на тренировка не ти ли става тежко? Все пак това си е доста вода за толкова малко време? А и накрая, многото вода все пак товари бъбреците според мен.
ами Мр Мускул то си е азбучна истина - пий вода за да не задържаш вода. А ти защо мислиш, че многото вода натоварва бъбреците - според мен е обратното - многото вода улеснява бъбреците и черния дроб.
Казвам ти, зависи от човека. :) Не аз имам проблем със “задържането” на водата :lol: :wink: :lol:
Pars, по вереме на тренировка не е добре да пиеш толкова вода. Че в хода на тренировката се губи вода е вярно но, ако пиеш толкова вода, организма ще се чуди дали да прати кръв в мускулите или да нареде на бъбреците да започнат усилена филтрация на кръвта...
Многото вода натоварва наистина бъбреците, но говориме системно да приемаш по 10 литра и нагоре... поне така си мисля :)
4-5 литра си е оптимален вариант. Кофтито е че трудно се свиква да се наливаш. Пък и това пикане... :)
Парс, пий 1-2 часа преди тренировката този литър и половина, а по време колкото да не си жаден.
31.07.04
07:06
Aве хора, кви ги приказвате, бре.
За нормален възрастен човек минималната доза е 3-3,5 литра. Варира, предимно нагоре според теглото и възрастта(по - възрастните хора са по - обезводнени). Естествено включва и водата, приета с храната.
Ключов е момента с бъбречните заболявания и особено с камъните в бъбреците. При повечето се препоръчва МНОГО вода. Е, при някои - специална или пречистена, но все пак - много. Тук без малко да излезе, че водата разболява бъбреците :)
Освен това: има ли ускорен кръговрат на кръвта, ще има и ускорена работа на бъбреците. Туй си е закон божи. Кръвта няма как да заобиколи бъбреците, нито има защо. Това няма много общо с водата - организмът въобще няма какво да се “чуди” :) Искат ли клетките на мускулите да “ядат”, кръвта им носи. А като искат да отделят, тя го поема. И тук вече се включват бъбреците.
По - скоро си мисля, че толкоз много води на гладно могат да ти създадат проблеми със стомаха и стомашните киселини. И факта, че веднага посещаваш “администрацията”, показва, че водата просто не се усвоява от организма. Аз например пия по 4-5 литра, ама се потя кат коч и в тоалетната си ходя съвсем нормално. Според мен е редно да понамалиш малко приема по време на тренировка и през деня. Не знам дали ти е толкова вкусна, ама не се насилвай, имай предвид че и с храната приемаш много вода :) Все пак отчасти момчетата са прави - всеки орган се захабява със времето.
А и не съм 100% убеден дали претоварения и едва ли не подут с вода бъбрек по време на тренировка съумява да върши на пълни обороти работата по филтриране на засилените “заявки” на организма.
еми аз пък знам, че неспортуващ човек трябва да приема около 2 литра, за активно спортуващ, каквито сме 90% от този форум, 3-4 л. е абсолютния минимум, професионалистите доколкото съм чувал приемат далеч по-внушителни количества, но айде всяка жаба да си знае гьола :) :) .
Освен това навсякъде препоръчват да се пие вода по време на тренировка, както и навсякъде препоръчват да се пие вода, дори и да не си много жаден.
Аз не се потя много, не знам защо някаква специфика на организма и е нормално да изкарвам водата директно в тоалетната, не съм забелязал и никакви проблеми със стомаха и стомашните киселини.
31.07.04
10:23
Пий при тренировка, ама по малко. Примерно 1/2 литър или ако много си жаден - малко повече. Фактът обаче че не се потиш много предполага и по - малка нужда от вода, не знам защо тогава се тъпчеш. Изпитата вода няма да увеличи мускулите просто защото си я глътнал. Както казах, дозите които съм написал - 3-3,5 л са желателен минимум, който включва и водата, приета от храната. Човек може да живее и с по - малко вода, може и да има специален организъм и нужда от по - малко вода, но в общия случай толкова е водата. И няма как да разделиш водата от храната от тази от чешмата - и двете се използват от оргнизма. Аз може да изпивам половин литър вода дневно, ама да изяждам по една 10 килограмова диня :oops: :roll: :P
оф, много дълъг стана спора, но 3-3,5 л са минимума без да се брои водата от храната /естествено при нормално хранене, а не само дини :D /.
ако не се съгласиш незабавно с мен :D :D , ще трябва да ти търся доказателства.
31.07.04
13:08
Няма никакъв спор. Около 3-3,5 си е минимума вода за хора, които не спортуват. Естествено, всеки лекар може да каже нещо малко по - различно, но все ще е около тази цифра.