05.09.19
11:34
Здравейте, стар потребител съм, който тази година, направи завръщане в залата след близо 6 години отсъствие. Пак съм се занимавал със спорт от време на време, но не е било фитнес.
Февруари месец започнах от 98кг лично тегло, като през първия месец карах на ОФП и кардио (велоелгометър, че с пътеката не е опция).
От Март месец до днешна дата (Септември) програмата ми е 4-5 тренировки седмично:
1 ден - гръб, бицепс, кардио 30 мин
2 ден - гърди, трицепс, кардио 30 мин
3 ден - рамене, корем, крака
4 и 5 ден се налага почивка поради други ангажименти и след това цикъла се повтаря.
Наблягам на високобелтъчната диета с 4 хранения на ден непревишаваща 2000кал, като съм намалил тестни, сладки и джънк до минимум. Сънят е 7-8 часа.
Вземам 3 порции аминокиселини BCAA на Scivation - сутрин, преди и след тренировка всеки ден, както и фетбърнър Supercuts 3 на Universal (знам, че не е най-доброто, но не понасям термогенни с кофеин и стимуланти).
Това, което ме притеснява, че за тези 8 месеца качих 10кг (сега съм 108кг) а аз започнах идеята с тенденция за орелефяване. Действително добитата мускулната маса си личи и съм доволен - особено ръце и гръб, но процентът на мазнини (да кажем около 20-25%) като че ли си е същия въпреки кардиото и рестрикциите в диетата.
Чудя се дали да не мина от ВБД на чисто НВД, да намаля калориите като цяло или да намаля дозите на аминокиселините? Какъв съвет бихте ми дали? Благодаря предварително.
Темата беше редактирана от AcTivE на 05.09.19 11:46.
Трябва да намалиш калориите. Дали ще си въведеш твои си правила - само по 1 чиния и ядене само 3 пъти на ден без хляб, или ще си пишеш всичката храна, която ядеш и ще смяташ калории - това си е твой избор. Трябва и евентуално да си преосмислиш калорийните нужди. И аз като почнах да тренирам и като смятам по тея калкулатори и те ми викат че мога да ям по 3500 Ккал на ден и да отслабвам и аз чак се чудя с какво да запълня тея калории, а уви истината е че трябва да си най-много на 2000 или под тях за да сваляш на 100 килограма и тренирайки във фитнеса няколко пъти.
Сутрин: 1 кофичка кисело мляко 400гр, кафе с прясно мляко + bcaa една доза
Обяд: порция готвено свинско месо със варени зеленчуци ИЛИ пилешка скара с гарнтура булгур/киноа) - около 400гр
Следобед: протеинов бар, банан ИЛИ 100гр печени бадеми (редувам)
Вечер: 10 яйчни белтъка на тиган с 2-3 жълтъка L размер, 100гр сирене и малко зехтин ИЛИ 2 големи вратни печени пържоли от Фантастико (редувам), както и 1 бира и 2 дози bcaa преди и след тренировка. Понякога консумирам и една консерва риба тон в собствен сос преди лягане, ако се чувствам гладен.
Горе-долу това ми е най-често менюто.
Отворен съм към коментари.
Аз лично бих намалил храната вечерта и бих увеличил тази на закуска. Банана също може да го замениш с друг плод, а тук бих ти препоръчал малини, капини, боровинки и ябълки. Тренировкити ги прави с максимален интезитет. Като добавки бих ти препоръчал zma, omega 3 и витамини. Аз лично не бих вземал готови меса от магазините, защото марините врът от мазнини. Също силно ти препоръчвам да вкараш риба и морски дарове, броколи, зелен боб и грах в менюто си. Може да махнеш и този протеинов, защото вероятно има доста въглехидрати. Бцаа-то е ок.