ПАРАДОКС: Редовни тренировки, здравословно хранене и въпреки това сериозно качване на мазнини

09.11.19
11:59

Здравейте, момчета,

Пиша ви в момент, в които виждам вече, че сам не успявам да се преборя, въпреки, че пробвах какво ли не! Ситуацията при мен е следната:
На 33 години съм, висок 170 и тежа вече почти 100 кг. Спортувам редовно от тийнейджърска възраст с кратки прекъсвания, като през повечето време навън (набирания, кофички, джогинг, скачане на въже, плуване, колело, бързо ходене със щеки из гористи местности и т.н.). Винаги се стремя да спортувам разнообразно, пробвал съм различни комбинации от изброените активности според сезона, като най-малко веднъж седмично са лост и успоредка. Доколкото до храненето, стремя се да се храня здравословно и разнообразно, за да не ми липсва нищо. Тестени храни, газирани и подсладени напитки, твърд алкохол, захарни изделия, пържени храни, това са неща, които отдавна не са част от моето обичайно ежедневно меню (около 12 год.). Разбира се понякога си позволявам някой от тях, но като цяло ги избягвам. Пробвал съм различни режими, като ниско въглехидратни, спиране на месото за определено време, ранна вечеря до 17:00; 18:00 ч.; 18/6 диета и т.н. и т.н.
Що се отнася до тренировките те са между 3-6 пъти на седмица (рядко 3 пъти) и траят от 40-60 мин. (понякога двуразови: сутрин кардио, вечер кофички и набирания).
Въпреки всичко горе описано и още много разнообразни усилия с цел редукция на теглото, няма особени резултати, даже напротив, за последните три години качих вече повече от 10кг., въпреки че не съм спирал да спортувам за повече от 10 дни и то само няколко пъти. Два пути годишно си правя пълни изследвания и са ок, само холестерола се повишава леко с течение на времето но е малко над нормата. Щитоводната жлеза също изследвах наскоро и тя е ок.

Моля за съвети, защото вече не знам (замислям се за др. Емилова вече)!!!

Поздрави

GG

09.11.19
13:07

Ам, по колко ядеш?

10.11.19
01:06

Като си правиш изследвания пускал ли си и тестостерон и инсулин? Ако имаш ниски нива на тестостерон и завишено производство на инсулин ще омазняваш лесно. Провери тези неща. Другото, което е - какъв е начинати на живот извън тренировките? Ако той е заседнал може би изразходените калории от тренировките не са достатъчни.

10.11.19
09:22

Най-лесно е да си сметнеш калорийният баланс.
От личен опит ти казвам, че това нещо “не ям много/ не ям тестено” е много разтегливо понятие и често самият човек е в една илюзия, мислейки си, че яде малко, а всъщност не е така.
Аз преди години бях изпаднал в подобна ситуация. Силови тренировки плюс по 5 километра бягане почти всеки ден и си стоях 100кг. цяла година. Един ден се зачетох що е калориен баланс/излишък/дефицит, сметнах си и дневното количество калории, което приемам през деня, и се оказа, че съм се тъпкал като прасе и съм бил в излишък.

10.11.19
09:49

Кардио сутрин и кофи вечер,не е някакво усилие,и не бих го дефинирал като тренировка...освен ако нямаш някакви двигателни проблеми.

Deviant

19.12.19
22:13

казано от nervak на 10.11.19, 09:49:

Кардио сутрин и кофи вечер,не е някакво усилие,и не бих го дефинирал като тренировка...освен ако нямаш някакви двигателни проблеми.

Не точно че не е тренировка но е за лек тонус, особено когато е ежедневие. В достатъчно изследвания и опити се е доказало колко незначително е кардиото при цел загуба на тегло. С тежести от друга страна остатъчния ефект е мн по-силен. И естествено калориите както се спомена по-горе, са от значение

19.12.19
22:34

И аз съм на мнение, че изброените движения са далеч от истински упражнения. С една средно тежка тренировка, час и половина, във фитнес - гориш не повече от 500-600 калории. А с кофите + кардио, не знам дали стигаш и разход от 200-250 (в зависимост от кардиото и продължителността му).
Всичко идва от храната. Щом целта ти е да сваляш, теглиш MyFitnessPal или си пишеш в някоя тетрадка всяка храна, смяташ калории и на седмична база си следиш резултатите (кантар, метър, калипер).
Ако си здрав и нямаш проблем с хормоните, няма такава енигма да ядеш малко (да си в дефицит) и да качваш килограми.

20.12.19
07:46

казано от Vladislav Dimitrov на 09.11.19, 11:59:

...Разбира се понякога си позволявам някой от тях, но като цяло ги избягвам.....

Много ядеш приятел(и го знаеш)......може да излъжеш нас, но не и термодинамиката.

Направи си структура на хранене(колко часа да ядеш)и си подбери храната така, че да си в хр. дефицит и в същото време да е достатъчно количество за да те нахрани. Не консумирай нищо друго освен планираното през планираното време без основателен повод (да ти се яде не е основателен повод) и си готов...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1