01.06.05
22:16
Здравейте люде!
Искам да питам нещо с ориза свързано.
Чист варен бял ориз хапвам всеки ден с мръвката, но вече ми омръзва страшно много. Говорих с приятелите ми от япония и китай, но там гнявят просто варен бял ориз и не им писва.
Въпросът ми е, има ли някаква рецепта това да се направи малко по вкусно.
ПС: Проблем е, че не консумирам никакви сосове. Освен соев. :x
Чао чао :D
Здрасти,
Ами аз много го бича със соев сос и друго нищо не ми трябва. Супер вкус и на мен не ми писва... Падам си малко японец явно :lol:
Ти какъв ориз пробваш, защото аз последно време небелен опитах и се оказа невероятно добър. Смесвам го и с бял малко... Опитай това, псоред мен и без подправки е перфектно.
Опитай с чили сос, така пали апетита, че за делта време омахваш сума ориз.
02.06.05
19:25
с лютеница е лудница
02.06.05
23:30
с бульонче Маги беее
06.06.05
23:07
Някой знае ли как се постига вкуса на китайския ориз?
06.06.05
23:12
С палмово масло маиками са опитва тука да го издокара ама нещо не и се одава... иначе орис + лютеница е ВЪРХОВНО
06.06.05
23:18
А от рецепта ли го чете или е дочуто?Дай рецептата,пък ако не я разпитай директно.Щото ориза по български мога да изям макс 300 грама,а от китайския изяждам 900грам(ако съдя по грамажите в ресторантите)
06.06.05
23:23
Не зн рецептата братовчеткаме работеше в китаиски ресторант и маиками я пита защо има тъкъв вкус и тя и каза че го подправели с тва палмовото масло... :cry:
Понеже аз сам на НВД и ориза си го ям чист.Но за тези които също са на НВД да кажа.Китайския ориз е пържен и е набухан там сас други подправки и не става за НВД.И на мен ми писна да ям чист орис без сол,мирудия,соев сос,и там други манийки ама какво да се напраи шом искам добри резултати няма как.И ся ям ориз със воденички, да ви кажа супер е и на мен много ми харесва. :lol: :lol:
07.06.05
14:17
сусам, соев сос, палмово/сусамово масло и зеленчуци и става убиец...
[quote author=“SteeL”]Понеже аз сам на НВД и ориза си го ям чист.Но за тези които също са на НВД да кажа.Китайския ориз е пържен и е набухан там сас други подправки и не става за НВД.И на мен ми писна да ям чист орис без сол,мирудия,соев сос,и там други манийки ама какво да се напраи шом искам добри резултати няма как.И ся ям ориз със воденички, да ви кажа супер е и на мен много ми харесва. :lol: :lol:
:shock: На НВД не е ли по-добре без ориз? Защото и аз съм на НВД, но ям ориз единствено в свободния ден и то кафяв :(
08.06.05
15:33
Хайде Ваня днес е утре дай рецептата :) .
[quote author=“Crusial_Balistix”]Хайде Ваня днес е утре дай рецептата :) .
Не можах да намеря книгата, срам!!! :oops: Довечера продължвам издирването :D
vania при НВД се яде само пил.гърди варен ориз,печени или варени картофи овесени ядки белтици(от яйцата)и салата от домати и краставици.По принцип аз тфа го ям всеки ден.И резултата е добър :wink:
11.06.05
10:40
Ама ориза има 75% въглехидрати :) .
Картофите и те са ВВД въпреки,че само около 20%.
11.06.05
10:45
[quote author=“Crusial_Balistix”]Ама ориза има 75% въглехидрати :) .
Картофите и те са ВВД въпреки,че само около 20%.
75% за суров ориз. След като се изпече(свари) поема много вода и % пада доста. ;)
За ориза е така като се свари и там изпече процента на въглехидрати пада.Но също зависи как тренирате ако наблягате повече на кардио упражненията няма да има смисал колко процента въглихидрати е ориза.
Всичко е строго индивидуално. :o
11.06.05
13:26
[quote author=“SteeL”]За ориза е така като се свари и там изпече процента на въглехидрати пада.Но също зависи как тренирате ако наблягате повече на кардио упражненията няма да има смисал колко процента въглихидрати е ориза.
Всичко е строго индивидуално. :o
Рабира се, че ще има значение. Като си на НВД си определяш граница на въглехидратите. И след това границата я мърдаш леко нагоре надолу докато не намериш оптималния вариант. Това, че не е овкусен ориза не мисля, че има особено значение относно НВД-то.
Ако приемаш прекалено много въглехидрати, колкото и да тичаш, ако калорииния баланс ти е положителен - няма успешно да свалиш мазнини.
15.06.05
12:48
Незнам за вас хора, но за мене най-добрата манджа е подпе4ен ориз с пиле.....супер е просто това мога да го ям постоянно! хем ме зарежда с въглехидрати, хем има и белтъ4ини яко в пилешкото, особено яко е бяло....
като го правищ ориза му сложи следните подправки: китайска сол (натриев глутаминат), джинджифил, индийско орехче, малко лук, чер. пипер и накрая соев сос. Аз така го правя.
30.06.05
15:21
Абе момчета ( и момичета :) ) намачквате едно бульонче и върху ориза бе!!КЕф ви пилешки,кеф ви зеленчуков!Направо кърти мивки!
05.09.05
22:27
а защо не си купувате ориза от някой китайски ресторант. Той е към 2кинта 600-700гр. Хем ви го правят вкусен, хем няма да се занимавате :lol: Има и много сайтове от където межете да си го поръчате от нета
06.09.05
10:54
Ориз с леща (но не супа от леща, а варена) е много вкусно! Правя си и с фиде. Като стане готов си слагам кисело мляко (много е вкусно).
Съжалявам ,че събуждам тема на векове но и аз издирвам някаква вкусна рецепта за приготвяне на ориз.Ако някой има нека сподели.
01.12.13
20:41
Експериментирай с продукти. Примерно хвърли малко карамфил докато го вариш; изстискай му малко лимонов сок/омешай го с настъргана кора от лимон докато е горещ (веднага след като го изцедиш)/ хвърли му малко джинджифил докато го вариш. Алтернативно пробвай след като го свариш да го запечеш на фурна със зеленчуци и малко сирене/кашкавал.
Ето ти рецепта за оризови кексчета (грамажите са за 1 кексче):
1. Вариш 50гр суров ориз
2. През това време разбиваш 1 яйце и 25-50 (зависи от теб и макротата ти) гр настъргано сирене/кашкавал (аз ползвам моцарела)
3. Подправяш – (сол, пипер, червен пипер, риган, босилек, кориандър, розмарин, кайен. Ако искаш нещо по-източно – настърган чесън/джинджифил кимион, карамфил, индийско орехче, куркума; ползвал съм всякакви смесици от всички тези подправки)
4. Слагаш малко (30-40-50 гр) зеленчук при яйцата и сиренето – морков/чушка/лук/тиквичка/домат (ако искаш можеш да ги запържиш преди това, ако искаш можеш и сурови, настъргани също работят доста добре)
5. Изцеждаш хубаво оризчето и го добавяш докато е топло в сместа и разбъркваш хубаво
6. Слагаш сместа в някакъв съд за печене и съответно във фурната на предварително загрята фурна (200 градуса) за около 15тина минути - сам можеш да прецениш колко сготвена искаш сместа.
06.01.14
11:26
Много вкусен става с лимонова кора и къри и коркума. Обикновено добавям и малко ядки или сусам. Много зависи от вкуса на човек, иначе според мен подправките правят храната.Експериментирайте :)
12.02.14
16:52
И аз имам проблем с ориза.Опитах се да го ям сварен само с вода и си беше чиста инквизиция.Много ли ще е фатално ако му сложа малко зехтин и сол, поне да стане що-годе приемлив за ядене??
Мнението беше редактирано от Tha_Carter Tha_Carter на 12.02.14 16:54.
12.02.14
16:59
Може, разбира се.
Ако питаш мен - с масло е по-вкусно.
12.02.14
17:05
Е то за по-вкусно 330 щуротии ми идват, ама все забранени.Със зехтин не е ли малко по-мазно отколкото с масло ?
12.02.14
17:29
Това е въпрос на количество мазнина, която ще добавиш, а не на вида й.
Ще стане мазно, ако сложиш много - това важи както за маслото, така и за зехтина.
Хайде още идеи да дам - грах, царевица, морков... китайците слагат и зеле. :)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.02.14 17:30.
12.02.14
18:33
Мерси много хахаха, тренера ще ме убие.A всъщност идея си нямам в съотношенията при готвене...на 100гр. ориз примерно колко зехтин или масло се слага??
Мнението беше редактирано от Tha_Carter Tha_Carter на 12.02.14 18:39.
Всякакъв ориз ям с горчица. Ако няколкото грама захар в масово разпространените марки те притесняват, потърси си такава без захар (предимно дижонскa).
Като гледам, никой друг не е споменал този вариант, та може моят вкус да е леко нестандартен, но не бих заменил комбинацията с нищо друго. :D
13.07.17
15:32
Здравейте хора!
Попаднах на страхотна статия за оризите - кой какъв е, с какви подправки се комбинира, на какви ястия подхожда иии общо взето всичко за ориза 🙂) Надявам се да ви е полезна!
http://rntshop.com/article/8-types-of-rice-you-need-to-have-in-your-kitchen
14.01.20
00:38
Шафран
14.01.20
08:22
Ако се спреш на шафран, мога да помогна. Производители сме.