21.01.20
09:59
Зравейте нов съм и искам да попитам от месец и нещо изпитвам тревожност, а от скоро и апетита почна да ми изчезва ходих на психиатър и ми изписа SSRI (есобел) но не искам да пия тези химии. Та въпроса ми е бихте ли ми казала дали 5-HTP ще ми възтанови нивата на серотонин.
може да си вземеш от 100 мг, да попиеш. Също може да пробваш стак с допа мокуна и тианин.
Най-често причинителят за тези неща е твоето ежедневие и всичко е на психическа основа.
21.01.20
10:17
Щото съм студент и за Америка ще ходя на бригада и сигурно заради това е станало всичко и затова реших да питам да пия ли 5-HTP вместо тези SSRI и дали ще има ефект от тях и дали ще ми повишат нивата на серотонин.
казано от Радо Тодоров на 21.01.20, 09:59:
от месец и нещо изпитвам тревожност,
...
въпроса ми е бихте ли ми казала дали 5-HTP ще ми възтанови нивата на серотонин.
Не съм си ги мерил нивата, но на мен ми помага да съм по-спокоен. Даже сега е на промоция от МП - излиза 10 лв едната опаковка 90 капсули и завчера поръчах 2 опаковки да има.
21.01.20
10:23
Защото бяха ме посъветвали да пия златен корен но от няколко дена немога да стоя на едно място и нямам почти апетит и затова реших да попитам за 5-HTP да приемам и да може да ми възстанови нивата и да се успокоя защото знам колко са гадни SSRI. Затова се допитам до мнение от вас ч.
Ми пробвай де - 10 лв е едната опаковка. Ако се успокоиш - супер, ако не - ще трябва все пак може би да се вслушаш в съвета на док, или да потърсиш второ и трето мнение ако имаш силни съмнения. Ако си в Пловдив, пиши ми да се видим някъде да ти дам няколко капсули да ги пробваш 😄
21.01.20
10:48
Утре ще идвам към Пловдив, но ще трябва да спра златния корен нали ако е възможно да дадеш за проба да видим ако помогнат супер.
21.01.20
10:59
казано от Димо на 21.01.20, 10:32:
Ми пробвай де - 10 лв е едната опаковка. Ако се успокоиш - супер, ако не - ще трябва все пак може би да се вслушаш в съвета на док, или да потърсиш второ и трето мнение ако имаш силни съмнения. Ако си в Пловдив, пиши ми да се видим някъде да ти дам няколко капсули да ги пробваш 😄
Ако е възможно да ми дадеш да пробвам ще съм много благодарен да видим с тях как ще е дали ще е ме успокои и и дали ще ми възвърне нивата на серотонин.
21.01.20
12:30
Аз съм доволен от 5htp в него момент работата ми беше много тежка с дълги смени. Комбинирах го със ZMA за да се и наспивам.
казано от Радо Тодоров на 21.01.20, 09:59:
Зравейте нов съм и искам да попитам от месец и нещо изпитвам тревожност, а от скоро и апетита почна да ми изчезва ходих на психиатър и ми изписа SSRI (есобел) но не искам да пия тези химии. Та въпроса ми е бихте ли ми казала дали 5-HTP ще ми възтанови нивата на серотонин.
Защо реши, че с повишаването на сератонина ще се почувстваш по-добре? Може и обратното да се случи. Ако е заради лекарството изписано от психиатъра ти, тогава пии него. Ако мислиш, че е крайно, тогава помисли и върху въпроса дали трябва да повишаваш серотонина или допамина?! 🤔 Допамина може да се повлияе от спорт, активност, слушане на музика, детоксикация (активен въглен), смята се, че гинко билобата и тирозина също го повишават. Преди няколко дни гледах един подкаст (качвам линк), в който се обясняват интересни неща за серотонина, въпреки че опровергава много твърдения всичко казано е на основа на научни изследвания.
Изпила съм един куп добавки с 5htp, l trypthophan, мелатонин и тн., положителния ефекта е само плацебо ефект, ако съдя по видеото дори може да съм си навредила с тях. Докато пиех l-trypthophan съня ми беше най-зле.
Мнението беше редактирано от Дени на 23.01.20 01:14.
Напълно подкрепям горното мнение. От години си “лекувам” филмарщината с физическа активност и досега нямам пропуск с този метод. Според мен си заслужава много повече, отколкото каквито и да са добавки. А и е най-лесно за оценка на ефекта. Много мои познати, млади хора, пият сок от филм, когато нямат достатъчна ангажираност. На мен ми се случва по отпуски най-често, защото ежедневието ми е в пъти по-високи обороти.
От друга страна, познавам доста психиатри и рядко изписват SSRI, защото просто така. Ама може моята извадка да е такава просто. Може и да има причина да го назначи.