14.09.12
21:37
Здравейте, на всички, както съм написал в заглавието имам прищипан нерв на врата, та въпросът ми е след, като се възтановя как да го загрявам, за да не се повтори днешната история в залата.
П.П. Прищипването си го докарах по време на загряваща серия за рамо, а преди това направих около 7-8 минути загрявка..също забравих да напиша, че това прищипване ми се случва за втори път, само че предния път си го прищипах, когато си изпуках врата.
Ще Ви бъда много благодарен, ако можете да ми кажете някакво мнение.. :)
16.09.12
10:33
Според мен не става въпрос за “прищипан” нерв, а за възпален по някаква причина такъв. Върви с неприятното схващане и намален обем на движенията на врата, поради увеличаването на тонуса на съответния мускул, който инервира. Причини :
-неподходяща поза по време на сън, след събуждане
-неподходяща поза при четене / гледане на телевизия
-спане на “течение”
-продължително шофиране на отворен прозорец
-лоша загрявка преди физически натоварвания
-неправилно изпълнение на упражнение
и мн др.
Процедурата по изясняване на причината е : личен лекар -> невролог -> рентгенова снимка (при нужда ЯМР) -> терапия
ЯМР изследването е скъпа процедура и най-вероятно звеното ще се прекъсне още с прегледа при невролога, а дори може би и до личния лекар и ще ти се изпишат противовъзпалителни перорално/ мазила или витамини от група Б. Аз смятам, че най-вероятно става дума за нещо банално, но е редно, ако се прави нещо, да се прави както трябва с насочено изследване. Don’t hate the player, hate the game
18.09.12
10:40
Благодаря ти за изчерпателния отговор, вратът вече ми се оправи сега остана да почакам да се възтанови и след някоя друга седмица отново да започна да тренирам. :)
19.04.20
10:18
Здравейте и аз имам проблем със може би прещипан нерв поне аз така мисля де . От 1 година съм с шум в ушите ,ходих на 4 различни УНГ до като последния ме посъветва да си направя ренген на врата и ми откриха шипове . Усещам ,че при някой поза ,когато съм легнал и си изкривил врата на възглавницата шума се увеличава . Преди това като върна времето назад съм спал на неудобна възглавница ,постоянно карах на отворен прозорец . Когато съм в движение шума намалява .Дали става на въпрос за засегнат нерв ? УНГ ми препоръчваха само съдоразширяващи ,които не вършат работа .
От когато ми откриха шиповете на врата не съм предприемал никакви действия ,защото не знам към кой да се насоча . Невролог или при кинезотерапевт ?Като цяло възможно ли е от врата да ми е засегнат слухов нерв ?
И друго забравих да кажа ,че и кръвното ми е вече по-ниско от преди . Бях с 130/80 , 120/80 ,а сега съм с 110/70 и в повечето случай 100/60. На 30 години съм и тренирам от 5-6 години ,а от 3-4 години спазвам хранителни режими .
Мнението беше редактирано от Владислав Яньовски на 19.04.20 10:37.
19.04.20
15:28
предполагам, че когато тренираш, нямаш шум
19.04.20
15:55
Да точно
19.04.20
16:01
ами, според мен е от кръвното налягане.....нещо се е променило в организма ти, за да ти падне кръвното така.....трябва да намериш причината и да нормализираш кръвното и тогава всичко ще се оправи....причината може да е някаква много обикновена и банална)))
20.04.20
11:13
Ще взимам направление и при първа възможност ще отида на кардиолог . Ще мина и на още няколко прегледа за витамин B12 , доплер на врата и кръвна картина да видим дали ще покаже нещо .
20.04.20
18:12
може, ...и най-вероятно е от хранителният ти режим.....
21.01.21
01:13
Не искам да те плаша, но освен нерви, във врата минава и т.нар вертебрална артеия. Шиповете може да притискат тази артерия, която захранва малкия мозък и оттам да ти идва шума в ушите. Това би трябвало да се установи на доплер, но ако е позиционно може и да се пропусне. Също така, вариацията на кръвното налягане може да се дължи на тези проблеми.
Аз имам подобни проблеми и спасението е редовни и правилни упражнения за врата и много добър баланс на мускулатурата.