Тренировъчен дневник на Ангел

Темата е заключена.
Прескочи до:
Ангел

26.04.20
13:58

Здравейте,
Преди години бях потребител в ББ тийм, с времето спрях да посещавам сайта. Сега отново ще започна да си водя дневник.
Активно спортуващ съм от над 10 год. Започнах с тренировка на лостове и вече над 8 години активно фитнес. Отделно съм инструктор групова тренировка по Jumping Rope Workout ( скачане на въже + допълнителни тренировки за горна част и долна ).
В момента тежа между 77-79кг. Тренирам 4 до 5 пъти седмично на сплит: 
Гърди и трицпс
Гръб и бицепс
Рамо и трапец
Крака

Всяка събота си водя груповата тренировка.
Целта ми е силово да си вдигам тежестите, както и да достигна постоянна ММ 80кг.
Храната няма да я описвам, като цяло се старя да ям качествено и да се доближа до хубав хранителен режим. Приемам протеин, витамин C и магнезий. За сега.
За момента от извънредното положение тренирам вкъщи с ластик 35кг съпротивлени, като отново съм си разделил на сплит мускулните групи, отделно скачам и на въже. За сега ще описвам тренировките си вкъщи, а вече като отворят фитнес залите и основната си тренировка. Ето и малко назад с тренировките:

23.04.2020
Гърди и трицепс

Лицеви опори 4х15
Лицеви опори от наклон 4х15
Ластик избутване от седеж на стена - 4х15
Ластик избутване от лег - 4х15
Ластик вариант на пек дек - 4х15

Ластик разгъване за трицепс 3х15
Ластик полукофи 3х15
Ластик разгъване на врата - 3х15

25.04.2020
Гръб и бицепс само ластик 35кг

Мъртва тяга - 4х15
Гребане - 4х15
Вариант на долен скрипец - 4х15
Едностранно гребане -4х15
Придърпване на ластик (като горен скрипец ) 4х15

Сгъване за бицепс с лост - 3х15
Чуково сгъване на ластик 3х15
Скотово сгъване на ластик 3х15

Уражнения за корем + скачане на въже.

В понеделник ще правя рамо и трапец.

Темата беше редактирана от Ангел на 27.04.20 13:57.

Ангел

27.04.20
12:48

27.04.20

Рамене и трапец с ластик 35кг съпротвление и тръба + мини точилка

Военни преси с ластик и тръба - 4х15
Изнасяне на ластик и мини точилка напред - 4х15
Хеликоптер - 4х15
Разтваряне на една ръка в страни  - 4х15 на ръка
Застъпване на ластик и разтваряне с раменете назад за задно рамо - 4х15
Придърпване на ластик към брадичка застопорен - 4х15 за задно рамо
Трапец двойно застъпване на ластика 4х15

Повторенията ги правя бавно и контролирано. Почивките между серийте и уражненията са до 1 мин. Всичко правя до 15 повторения като усетя че ми е леко натоварване скъсявам почвиката до секунди. Добре натоварих рамото като за вкъщи.

Храната за днес и по-късно: кафе, доза протеин, банан, 3 принцеси с кайма и айран, омлет с кашкавал, сирене, филе и краставица, пчени картофи с пилешко филе..
Добавки: Витамин Ц, Магнезий

Вчера скачах на въже различни техники и интензитети.

утре тренировка за крака.

Мнението беше редактирано от Ангел на 27.04.20 19:52.

27.04.20
13:51

казано от Ангел на 26.04.20, 13:58:

В момента тежа между 77-79кг. Тренирам 5 до 6 пъти седмично на сплит:

А колко си висок?

Ангел

27.04.20
13:53

180см

Ангел

27.04.20
13:57

4 до 5 пъти, объркал съм цифрите :)

Ангел

27.04.20
17:15

.....

Мнението беше редактирано от Ангел на 27.04.20 17:17.

Ангел

28.04.20
17:47

28.04.2020

Домашна работа: Крака

Клек СТ - 4х25
Напади - 4х15 на крак
Повдигане на крак върху стол - 4х15 на крак
БГ клек - 4х15 на крак
Разгъване с ластик 35кг ( като лег преса ) - 4х15 на крак
Разгъвания за задно бедро - 4х10 на крак
Разгъвания за дупе - 4х10 на крак

Кратки почивки, бая се изпотих. Хубава тренировка стана. Не правих прасец, защото много скачах на въже от ония дни и малко да почине.

Добавки: Витамин Ц, Магнезий и доза протеин

Храна: кафе, 2 принцеси с кайма и кашкавал, айран, картофи с пил. филе, краставица, сирене, маслини, пак с пил. филе

Размисли: Като отвори фитнеса се чудя дали да мина към 5 дневен сплит или да продължа пак към 4 дневен, като вкарам рамото с гърдите и гърба, а трицепса и бицепса в отделен ден.

Утре почивен ден.

Ангел

29.04.20
21:04

Ще се върна към един 4 дневен сплит, към който бях много доволен като отвори залата, а от утре ще мина и към него в домашни условия с ластик:

Гърди, преди и средно рамо
Гръб,трапец и задно рамо
Почивка
Трицепс и бицепс
Крака
Почивка

2 дена тренирам, 1 почивам, 2 дена тренирам, 1 почивам и така.
Идеята ми е преди гърдите да имам 2 дена почивка от трицепса.  Понякога не ми се получава 2:1, заради работата ми, но горе долу опитвам да спазвам този принцип.

Седмично ми се пада да почивам 2 пъти, и всяка мускулна група ще я повторя по още 1 път в рамиките на 7 дена. Като цяло е така, защото обичам да тренирам, въпреки, че е хубаво по 3 пъти в седмицата да се почива, но все пак трябва да слушаме душата и тялото какво казват.

Иначе за днес:

Храна: сандвич с пил. филе и кашкавал, айран, омлет със сирене и кашкавал, на тигана - леко запържен лук, кренвирши, 2 яйца, салата домат и маслини.

Утре тренировка с ластици гърди, предно и средно рамо + корем

казано от Ангел на 29.04.20, 21:04:

въпреки, че е хубаво по 3 пъти в седмицата да се почива

направо 7 да ги направим
твърде малко крака - защо не добавиш още малко обем в някой от другите дни? Правете крака че като остареете краката ще ви носят , а не големите ръки

то така описано без брой серии/избрани упражнения/цели всичко е относително

Мнението беше редактирано от Тодор Пенев на 29.04.20 21:12.

Ангел

29.04.20
21:19

На гърди и гръб 4 упражнения базови по 4 серии, крака 5-6 само за бедра по 4 серии, трицепс и бицепс 3 - 4 упражнения по 3 серии и рамото до 2 упражнения х 3 серии при гърдите, задно с гърба

Като цяло доста базови правя лег, клек, тяга, преси, мечки гребания, френско, сгъване, военни преси, хеликоптери....

Мнението беше редактирано от Ангел на 29.04.20 21:20.

Ангел

30.04.20
17:16

30.04.2020

Ластик 35кг съпротивление
Гърди, предно и средно рамо:

Лицеви опори с ластик - 4х10
Лицеви опори от наклон с ластик ( краката долу, ръцете между два стола ) - 4х10
Лег на земя с ластик - 4х15
Флайс с ластик - 4х15
Избутване на ластик напред ( гърба опрян на стена, седнал на пода ) - 10,14,13,13

Раменни преси с ластик - 15,13,13
Изнасяне напред с ластик едновременно с двете ръце - 3х10
Въртолет с ластик - 3х15

Добавки: протеин, витамин Ц и магнезий

Храна: кафе, палачинки с шоколад и банан, пилешко филе с ориз и зеленчуци

Добра тренировка. Напомпах добре гърдите, узорих се на последното упражнение за гърди да бъда честен. Малко и към края рамото леко тежко дойде, но добре се получи тренировката като цяло.

Утре гръб, трапец и задно рамо с ластици

Мнението беше редактирано от Ангел на 30.04.20 17:34.

Ангел

01.05.20
15:41

1.05.2020

Ластик 35кг съпротивление

Гръб, задно рамо и трапец

Мъртва тяга с тръба и ластик - 4х15
Гребане с тръба и ластик - 4х15
Придърпване с ластик ( долен скрипец) - 4х15
Придърпване на ластик с тръба ( горен скрипец ) - 4х15
Придърпване на ластик застопорен фронтално - 4х15

Фейспул - 3х10
Разтваряне на ластик зад гърба ( задно рамо ) - 3х10
Трапец с ластик - 4х15

Много добра тренировка, секунди до минута почивка между серийте.

Добавки: протеин, витамин Ц и магнезий

Храна: 2 кафета, палачинки с шоколад, пилешко филе с ориз и зеленчуци 3 порций за деня.

Утре почивка.
Трудно ми е да снимам гърба като се снимам сам хахаха

Мнението беше редактирано от Ангел на 01.05.20 15:46.

Ангел

02.05.20
20:56

02.05.2020

Почивен ден:

Храна и добавки: 2 кафета, магнезий, 2 сандвича, пилешка пържола с ориз и зеленчуци, домашна баница, червена леща с кротони.

Размисли:

Тъй както казах по нагоре в постовете, че всяка събота във фитнес центъра, в който тренирам водя и групови тренировки по Jumping Rope ( скачане на въже ) + базови тренировки като за група. Обмислям да променя конкретно тази тренировка и да започна 1-2 пъти седмично да водя ОБЩА КОНДИЦИОННА ГРУПОВА ТРЕНИРОВКА. Предимно идват жени, ще наблегна на лек вариант на фитнес упражнения само, че с гири, ластици, освен това типични кондиционни упражнения + функционална кондиционна тренировка. Идеята не ми е лоша според мен. Отделно си тренирам моите си тренировки в залата. До 8 май ще реша.

Днес много ми бе отпаднало, изморено.. Снощи не спах ок, будох се няколко пъти. Все едно пролетна умора имам.....

Утре тренировка с ластик трицепс и бицепс

Мнението беше редактирано от Ангел на 02.05.20 21:03.

Ангел

03.05.20
16:34

03.05.2020

Ластик 35кг съпротивление трицепс и бицепс

1. Полукофички за трицепс - 3х15
2. Разгъване с ластик над глава - 3х15
3. Кик бек - 3х15
4. Разгъване с ластик захванат на вратата с тръба - 3х15

5. Съване с ластик и тръба - 3х15
6. Скотово с ластик - 3х15
7. Чуково с ластик - 3х15
8. Едностранно сгъване с ластик - 3х15 на ръка

Кратки почивки. По-рано  отново ми бе отпаднало, но като започнах да тренирам тонуса ми се върна. Явно от времето нещо ми е леко отпаднало.

Храна и добавки: кафе, магнезий довечера преди сън, доза протеин, 2 сандвича, пилешки крила с картофи на фурна.

Утре крака и прасец.

Ангел

04.05.20
18:16

04.05.2020

Крака

Клек с ластик 35кг съпротвиление - 4х15
Напади - 4х15 на крак
Повдигане на крак върху стол с ластик  - 4х15 на крак
Български клек - 4х15 на крак
Разгъване с ластик 35кг ( като лег преса ) - 4х15 на крак
Разгъвания за задно бедро - 4х15 на крак

Супер бързо направих тренировката, а усетих много натоварване в краката, което е ок. Утре ще водя оналйн кондиционна тренировка от залата.

Храна и добавки: кафе, магнезий, доза протеин, 2 сандвича, айран, пилешки крила с картофи 3 порци.

Ангел

05.05.20
16:01

05.05.2020

Онлайн Кондиционна тренировка направих от фитнеса към който ще водя групова кондиционна тренировка:

Експлозивни лицеви опори с пляскане + обратно бърпи - Пирамида 1,2,3,4,5,4,3,2,1

3 кръга:
Въртения с 5кг диск - 10 повторения
Суинг с 8кг пудовка - 10 повторения

3 кръга:
Клек с раменна преса с гирички по 2кг имах налични - 10 повотрения
Гребане с ластик 15кг съпровитление - 10 повторения

Последователност от:
Скачане на въже - 1 мин
Сгъване за бицпес с гири по 2кг - 1 мин с 5 секунди задържане
Кик бек с гири по 2кг - 1 мин с 5 секунди задържане
Скачане на въже - 1 мин
Изнасяне на 5кг диск пред тялото за рамо с 5 секнуди задържане - 1 мин
1 мин китайска стена
Скачане на въже - 1 мин
Десен крак сгънат, ляв изпънат, лява ръка опора, дясна ръка с 2кг гира гребане по 10 пов
Ляв крак сгънат, десне изпънат, дясна ръка опора, лява ръка с 2кг гира гребане по 10 пов
Планк с преместване на гира в противоположна посока ляво-дясно - 12 повторения

3 кръга:
Раменна преса със СТ с крака на земята - 10 повторения
Мъртва тяга с ластик 15кг съпроввление - 10 повторения

Корем:
Вдигане на крака от лег - 10 пов
Експлозивни коремни преси със сгънати крака - 10 пов
Противоположни ръце към крак със задържане - 15 повторения
Ножици - 10 повторения
С 8кг пудовка сгъване за странични коремни мускули - по 10 пов на страна

Тренировката беше в 10ч сутринта. Доста пот, беше пуснат климатика на топло. На експлозивните упражнения в началото много се задъхах но за кратко. После мина добре и спокойно хубаво тренировката. Горе долу се съобразявам с хората и гледам да е сравнително по-лека тренировка, все пак е онлайн.

Мнението беше редактирано от Ангел на 05.05.20 16:02.

Ангел

05.05.20
20:22

Мислех утре да почивам, но сигурно ще започна да тренирам на лостове вече. Малко омръзна в нас. Освен лосове и успоредки ще си използвам и ластика. Обмислям леко да разделя да бутащи и дърпащи както следва:

Ден 1: Гърди, рамо и трицепс

Кофи - 4х
Лицеви - 4х
Лег на постелка с ластик - 4х
Флайс или пек дек - 4х

Раменни преси с ластик - 3х
Изнасяне на ластик напред - 3х
Въртолет - 3х

Полукофи или трицепсово разгъване на лост като френско - 3х
Разгъване на ластик - 3х
Кик бек с ластик 3х

Ден 2: Почивка

Ден 3: Гръб, трапец, задно рамо и бицепс

Набирания - 4х
Хоризонтални набирания - 4х
Мъртва тяга с ластик - 4х
Гребане с ластик или придъпрване на ластик - 4х

Фейспул - 4х
Трапец - 4х

Сгъване на ластик надхват - 3х
Чуково сгъване с ластик - 3х
Скотово с ласик - 3х

Ден 4: почивка

Ден 5: крака

Клек със СТ - 4х
Напади 4х
БГ Клек 4х
Разгъване на ластик като лег преса - 4х
Едностранно повдигане на крак от височина - 4х
Упражнения за задно бедро и праси

Ден 6 почивка

и така наново. Като обелм ми се вижда малко повечко в упражненията. Но искам да се раздам и да тренирам добре. Може и мнения как виждате ? Може и препоръки да кажете, също упражнения, идеи .. ? Отворен съм :)

Ангел

07.05.20
18:37

07.05.2020

Лостове + ластик 35кг

Гърди, рамо и трицепс

Кофи - 4х10
Лицеви опори от наклон на успоредка надолу - 4х10
Лег с ластик на земя - 4х15
Избутване на ластик напред прав, гърба опрян на шведска стена - 4х10
Пек дек с ластик - 4х15

Раменни преси с ластик - 3х10 ( ластика много ми жилеше ръцете )
Изнасяне на ластик напред - 3х10 ( беше ми леко трудно )
Въртолет - 3х10

Френско разгъване на шведска стена - 3х10
Разгъване на ластик - 3х10
Полукофи - 3х10

Храна и добавки: кафе, магнезий,доза протеин, 3 принцеси с кайма и кашкавал, кюфтета със салата, червен боб и свинска вратна пържола

Много готина тренировка, започвам на лостове вече, докато отворят залите. Имах тонус, свеж, кратки почивки. Можеше на кофите и лицевите по повече повторения, но прецених да скъся почивката. Утре почивка.

Мнението беше редактирано от Ангел на 07.05.20 18:39.

Ангел

09.05.20
14:41

09.05.2020

Лостове + ластик 35кг

Гръб, задно рамо, трапец и бицепс

Набирания над раменния надхват - 4х7
Хоризонтални набирания на халки - 4х8 ( краката във въздуха на нивото на халките )
Мъртва тяга с ластик - 4х10
Гребане с ластик - 4х10
Придърпване на ластик - 4х15

Фейспул - 3х10
Трапец с ластик - 4х10

Сгъване с ластик подхват - 3х10
Сгъване с ластик надхват - 3х10
Скотово с ластик - 3х10

Храна и добавки: кафе, витамин Ц, магнезий, доза протеин, два сандивча с пилешко филе, айран, банан, кюфтета с картофи на фурна, кекс, сок грейпфрут, свински вратни пържоли с картофи

Първите две упражнения леко хард ми бяха, но над 2 месеца не съм правил набирания и отвикнах леко на движението.  Другите упражнения много добре. Кратки почивки до минута. Бицепса някак си хем го натоварих добре, хем не го усещам много напомпан... Странна работа.

Мнението беше редактирано от Ангел на 09.05.20 17:48.

Ангел

10.05.20
22:07

10.05.2020

Тренировка няма

Храна и добавки: кафе 2 , витамин Ц, магнезий, сандвчи с филе, кекс, банан, салата с домати и свински вратни пържоли, бирен фастък, кроасан....

Днес малко из морската градина и на плажа с част от треньорите от залата. Хубаво време, дори се изморих от разходка хах.. утре крака на лостовете.

Ангел

11.05.20
18:30

11.05.2020

Крака на открито

Клек с ластик 35кг съпротивление - 4х15
Напади - 4х15 на крак
Висок step up - 4х15 на крак
БГ клек - 4х15 на крак
Избутване на ластик - 4х15 на крак
Римска тяга - 4х10 на крак
Повдигане на пръсти за прасци от високо - 4х15

Храна и добавки: кафе, витамин Ц, магнезий, сандвичи с филе, кюфтета със салата, омлет, свинска вратна със салата за вечеря

Супер интензивно тренирах, кратки почивки, натоварих добре бедрата, като за без желязо..
Много ме боли между бицепса и предимишницата баш на СГЪНКАТА като мускулна треска и на двете ръце от предната тренировка за бицепс... незнам нещо като опъна дясната ръка най-вече адската болка, хем го усещам като мускулна треска хем като болка... дано до 2 дена да отшуми... утре почивка

11.05.20
18:58

казано от Ангел на 11.05.20, 18:30:

Супер интензивно тренирах, кратки почивки, натоварих добре бедрата, като за без желязо..

Интензивно - с ластик 35 кг и напади без тежест?!? Сериозно? :)

Ангел

11.05.20
19:34

Да без почивка, е не е като в зала но с каквото може с това

11.05.20
19:52

казано от Ангел на 11.05.20, 19:34:

Да без почивка, е не е като в зала но с каквото може с това

Бъркаш термините. Интензивност не е това, което си мислиш. Прочети какво означават трите основни параметъра на една тренировка - плътност, обем и интензивност.
Малко ще подскажа - твоята тренировка сега е с много ниска интензивност и със сравнително високи плътност и обем.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 11.05.20 19:53.

Ангел

11.05.20
21:14

Знам термините, все пак с това нещо се занимавам от 10 год, просто така се изказах. Секунди почивки между сериите, нямам щанга, нямам дъмбели, имам само ластик, лостове и собствено тегло. Докато отворят залите с това разполагам. Благодаря за пояснението, въпреки че ги знам. Тренровката може да я гледаш много елементарна и лесна, но мен си ми хареса. Да не е натоварването като с щанга и преси в залата, но всички се адаптиране с каквото можем по време на карантината. Отделно да вмъкна съм и групов треньор, така че термините горепосочените ги знам. А това че съм казал че интензитета ми е бил висок, пак бих го казал защото нямах дори почивка между тези всички бройки. Колкото да направя 15, да поема глътка въздух за секунди и пак.. От началото до края на тренировката. Не смятам че съм тренирал бавно и мудно с дълги почивки. 1 мин дори е много, най много между упражненията има няма да съм почивал толкова. Но имам представа с времето и знам колко е 1 мин и колко са секунди... :)

GG

11.05.20
22:22

В крайна сметка, просто така се изказа или е била със супер висока интензивност, щото не си почивал?
Ще ги обясниш ли термините, щом с занимаваш с това от 10 години, че на мен въобще не са ми ясни. А и не вярвам на всеки. Предпочитам да се доверя на дългогодишния опит.

11.05.20
22:38

казано от Ангел на 11.05.20, 21:14:

Отделно да вмъкна съм и групов треньор, така че термините горепосочените ги знам. А това че съм казал че интензитета ми е бил висок, пак бих го казал защото нямах дори почивка между тези всички бройки. Колкото да направя 15, да поема глътка въздух за секунди и пак.. От началото до края на тренировката. Не смятам че съм тренирал бавно и мудно с дълги почивки. 1 мин дори е много, най много между упражненията има няма да съм почивал толкова. Но имам представа с времето и знам колко е 1 мин и колко са секунди... :)

Боби това ти казва,че тренировката ти има плътност и обем,но при това положение,няма как да е И много интензивна.

Ангел

11.05.20
22:46

В сайта предполагам и в мрежата пише кое какво е. Там е над моите знания, за което не крия че още се уча и следя всякакви теми свързани с тренировки, и не само а и методи в атлетиката. Но това си е за мен, за лична информация. Незнам какво толко съм казал, че някак си си направих една нормална тренировка на лостове, на която обема да е висок, но самото провеждане е почти без спирачки.

11.05.20
23:02

Окей, ако обема е броя повторения, а плътността е времето между подходи/серии/упражнения ... какво остава да е интензитет (интензивност)?
Според мен, никога не е късно да научиш нещо, независимо от времето през което се занимаваш с конкретната материята :)

Мнението беше редактирано от Splash на 11.05.20 23:20.

11.05.20
23:09

казано от Splash на 11.05.20, 23:02:

... какво остава да е интензитет ?
)

Тежестта.

Мнението беше редактирано от nervak на 11.05.20 23:11.

Bart Simpson

11.05.20
23:12

Интензитет не е ли отстоянието между долана и горна граница на трептене при разпространение на вълната...... 😂?

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 12.05.20 07:48.

ДЕ

11.05.20
23:12

Абе ясно е, че е % от тежестта от макса за единица, с който си тренирал. Обаче много хора използват понятието и в друга насока, макар да знаят горния смисъл. Например твърдят, че това е също така и вложеното усилие, а не само процента от макса. Ето да кажем тренировките тип Хеви Дюти ги налагат като супер интензивни заради методиката. Но тези неща пък са по-скоро свързани с начина на изпълнение, но интензивността може пак да не е висока-нищо, че вложеното усилие е голямо. Затова има и едно тъй нареченото RPE-рейтинг на вложените усилия. Може много високо RPE при по-ниска интензивност-например супер бавни ексцентрици със 70% от макса.

Мнението беше редактирано от Деян на 11.05.20 23:18.

Ангел

11.05.20
23:21

Интензивността си е вид показател, според начина по който тренираме да кажем определена мускулна група силова около 90 + %, мускулен обем 70+ %, издръжливост 60+%.... Но това е показател когато тренираш с щанги. Със собствено тегло може да си правиш тези неща според брой повторения,  кратки секунди почивка или без... Тук се променя така да кажа перспективата.  Предполагам знаете какво са HIIt тренировки... Супер кратка почивка, работиш на високи обороти, според индивидуалния ти показател и възможности. В случая при мен така реших да си проведа днес тренировка. Да може и за издръжливост да се работи по същия начин.

Bart Simpson

11.05.20
23:23

Чети, Гого, оповавай се на опита.

12.05.20
10:56

казано от Ангел на 11.05.20, 23:21:

Интензивността си е вид показател, според начина по който тренираме да кажем определена мускулна група силова около 90 + %, мускулен обем 70+ %, издръжливост 60+%.... Но това е показател когато тренираш с щанги. Със собствено тегло може да си правиш тези неща според брой повторения,  кратки секунди почивка или без... Тук се променя така да кажа перспективата.  Предполагам знаете какво са HIIt тренировки... Супер кратка почивка, работиш на високи обороти, според индивидуалния ти показател и възможности. В случая при мен така реших да си проведа днес тренировка. Да може и за издръжливост да се работи по същия начин.

На мен би ми било доста неудобно да казвам, че съм треньор, ако знаех толкова малко за базовите понятия в силовите тренировки.

12.05.20
11:17

Боби, за да си треньор не е нужно да знаеш. Достатъчно е да водиш някакви занятия :D

12.05.20
13:47

казано от Ангел на 11.05.20, 23:21:

След като интензивноста е този вид показател според теб и ти знаеш точно как се измерва. Може ли да обясниш това което написа в конкретни цифри и замервания, спрямо тренировката която си направил. Понеже е трудно да се разбере по принцип какво пишеш, камо ли ако съдържа някаква обоснованост.
Не се разбира нищо от това което си написал в този пост.

ДЕ

12.05.20
14:08

Аз пък съвсем сериозно искам да попитам нещо, та да изчистим тоя въпрос веднъж завинаги. За интензивност при боравенето с тежести-ок, ясно е там какво е. И по отношение на това RPE, което упоменах, т.е. може да си влагал супер усилия и да си джиткал с RPE 9 или 10, но интензивността да ти остане пак умерена, а не висока, просто защото си прилагал някакъв по-утежняващ метод, но тежестта от макса да си е по-малък процент.
Обаче редно и най-вече правилно ли ще е въобще, това понятие да се влага извън боравенето с тежести. Ако не е редно, ок - няма да се упоменава, че си тренирал интензивно, след като не си вдигал гири или щанги. ХИТ кардиото отпада ли, не отпада ли като интензивна тренировка. Табатата със СТ отпада ли и тя като интензивна тренировка. Лицеви опори 5 х 100 в СС клекове със собствено тегло 5х100, които супер серии са през 15 секунди интензивно ли е или не е интензивно. И ако не е интензивно, как ще го наречем - ХИТ тренировка със СТ, с много обем и висока плътност.
Да, при тези обстоятелства и когато няма щанга интензивност трудно може да се измери. Не е като да кажеш, вдигам 200 кг. от лег за макс, днес правих серии със 160 кг., т.е. тренирах с 80 % интензивност.
В заключение: правилно ли е понятието интензивност да се упоменава в случаи, когато не се борави с тежести, с които да може да се определи макс за едно повторение. Ако не е правилно-ок, ако има такива случаи-кои са?

Мнението беше редактирано от Деян на 12.05.20 14:26.

12.05.20
14:43

казано от Деян на 12.05.20, 14:08:

но интензивността да ти остане пак умерена, а не висока, просто защото си прилагал някакъв по-утежняващ метод, но тежестта от макса да си е по-малък процент.

След като си прилагал утежняващ метод, значи макса ти е по-малък, съответно интензивността е по-висока.

ХИТ кардиото отпада ли, не отпада ли като интензивна тренировка.

Не, не отпада, защото и там си има % от макса, но в случая е % от максималната скорост, с която можеш да бягаш. Собственото ти тегло също е тежест, която ползваш.
Т.е., ако ти можеш да направиш само 2 набирания, това за теб е висока интензивност, докато някой друг ще може 20, и за него това е ниска интензивност, нищо че и двамата тренирате собствено тегло и не вдигате щанги.

Лицеви опори 5 х 100 в СС клекове със собствено тегло 5х100, които супер серии са през 15 секунди интензивно ли е или не е интензивно.

Не е интензивно, защото за да направиш 100 п., значи ползваш много нисък % от макса, т.е., за мускулите това е ниска интензивност.

В заключение: правилно ли е понятието интензивност да се упоменава в случаи, когато не се борави с тежести, с които да може да се определи макс. Ако не е правилно-ок, ако има такива случаи-кои са?

В случая говорим за интензивност в силовите спортове.

ДЕ

12.05.20
14:53

Петко, за първото което цитираш явно не си ме разбрал. Например взимаш щанга 50 кг. с която да правиш лег, при който макса ти е 100 кг. Интензивността е 50 %, т.е. общо взето ниска. Обаче вдигаш  с темпо 5 сек. нагоре, 5 сек. надолу, задържаш на гърдите без да отпускаш хептен за да почиваш и така целиш например 15 повторения. Ниска интензивност, но огромни вложени усилия, т.е. RPE 9 или 10. Или пък взимаш щанга 70 кг., правиш до отказ, почиваш 10-15 сек., пак повторения до отказ, и пак и пак и пак докато не докараш до само едно повторение.....примерно. Интензивността си остава не много голяма, но усилията са си доста.
Това исках да кажа.

Мнението беше редактирано от Деян на 12.05.20 14:56.

12.05.20
14:55

казано от Деян на 12.05.20, 14:53:

Петко, за първото което цитираш явно не си ме разбрал. Например взимаш щанга 50 кг. с която да правиш лег, при който макса ти е 100 кг. Интензивността е 50 %, т.е. общо взето ниска. Обаче вдигаш  с темпо 5 сек. нагоре, 5 сек. надолу, задържаш на гърдите без да отпускаш хептен за да почиваш и така целиш например 15 повторения.

Напротив, разбрах те отлично. Ако ползваш подобно темпо, макса ти няма да е 100 кг.

казано от Деян на 12.05.20, 14:53:

Или пък взимаш щанга 70 кг., правиш до отказ, почиваш 10-15 сек., пак повторения до отказ, и пак и пак и пак докато не докараш до само едно повторение.....примерно.
Това исках да кажа.

Това не променя интензивността, само добавяш повторения (обем).

Мнението беше редактирано от Петко К на 12.05.20 14:57.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1