06.10.20
13:16
Здравейте, имам бърз, но съществен въпрос.
От години ям плодове с килограми. Като казвам килограми, имам предвид 3-4 кг на ден, най-често три пъти седмично.
Та, логичният въпрос е, въпреки че общоприетото е, че плодовете са полезни, набавят ни витамини, минерали и и т.н., при изяждането на подобни ненормални количества доколко е вредна фруктозата, какъв е шансът да си прецакам черния дроб и кога има шанс да развия диабет? :)
Ако е от значение, жена съм, засега съм с нормално, клонящо към поднормено тегло.
3-4кг плод е равносилно на 3-400г захар най-малко.Такива количества си носят негативи отвсякъде...ма кво да кажем ние с гайдите...дето пием)))
Остави захарта, но при такова количество плодове, значи не ядеш друго, т.е., храненето ти е небалансирано и не си набавяш достатъчно хранителни вещества, като протеин и мазнини и някои микроелементи.
казано от Петко К на 06.10.20, 15:10:
Остави захарта, но при такова количество плодове, значи не ядеш друго, т.е., храненето ти е небалансирано и не си набавяш достатъчно хранителни вещества, като протеин и мазнини и някои микроелементи.
Незнам..аз си пия 3-4л бира ,пък си ям добре)))
07.10.20
14:15
казано от nervak на 06.10.20, 15:23:
казано от Петко К на 06.10.20, 15:10:
Незнам..аз си пия 3-4л бира ,пък си ям добре)))
Ами... и аз нямам проблеми с останалата храна :) Освен плодовете задължително имам и 3 основни хранения през деня, в които наблягам на протеини и мазнини - месо, риба, яйца, млечни и зеленчуци. Като цяло смятам, че останалата част от храната ми е изключително балансирана и пълноценна, от години не ям пакетирани неща и си пия само водица. Обаче тези плодовеее... Само заради тях рискувам да хвана цироза май, въпреки че изобщо не пия алкохол. :D
Ами те плодовете си имат и глюкоза, освен фруктоза. Така че аз лично бих се притеснил и за кръвната захар, не само за омазняването на черния дроб.
Но от друга страна ако не ядеш плодовете наведнъж, надали може да се вдигне толкова кръвната захар. Все пак имат и фибри и т.н. Дали не можеш да си пуснеш кръвни изследвания за глюкоза и евентуално инсулин? Веднага ще си проличи, ако има някакви причини за тревога.
09.10.20
10:44
казано от Tano на 08.10.20, 13:23:
Ами те плодовете си имат и глюкоза, освен фруктоза. Така че аз лично бих се притеснил и за кръвната захар, не само за омазняването на черния дроб.
Но от друга страна ако не ядеш плодовете наведнъж, надали може да се вдигне толкова кръвната захар. Все пак имат и фибри и т.н. Дали не можеш да си пуснеш кръвни изследвания за глюкоза и евентуално инсулин? Веднага ще си проличи, ако има някакви причини за тревога.
Преди няколко месеца си направих изследвания именно по такива съображения и ми се сториха нормални:
глюкоза - 4.55
холестерол - 4.13
HDL холестерол - 1.66
LDL холестерол - 2.58
триглицериди - 0.46
инсулин - 3.2
Разбира се, ще се радвам да споделите и вие мнение за резултатите, за да знам дали да взимам мерки, преди да съм се гътнала :D
Между другото, сетих се за още две потенциални вреди от фруктозата в големи количества. Първо, увеличава триглицеридите, т.е. трябва да се следи и холестерола. Второ, може да попречи на усвояването на медта, което може да доведе до побеляване на косата например. Това също трябва да се изследва, не само глюкозата и инсулина.