03.04.06
23:13
Искам да ми обясните как се разграждат мазнините и има ли обратен път? С обратен път визирам превръщането на мазнини в протеини или въглехидрати. Когато приемем повече въглехидрати или протеини от колкото са ни необходими се вдига инсулина и се отлагат като мазнини, тези мазнини могат ли да се превърнат обратно или просто се ползват като енергия или ... абе малко светлина по въпроса ще ми е от полза. Ако някой знае къде мога да чета по този въпрос направо да каже без да пише романи :)
Благодаря предварително.
Мазнините не могат да се превръщат нито в протеини, нито във въглехидрати. В протеини нищо не може да се превръща, затова задължително трябва да ги имаш в достатъчно количества в храната.
Мазнините могат да се използват като енергия, нали затова тялото ги складира.
03.04.06
23:21
#2
Няма обратен път. Веществата си стоят такива каквита са си. Мазнините не могат да се превръщат нито във въглехидрати, нито в белтъци. Протеинът не предизвиква синтез на инсулин. Мазнините или се ползват за енергия или се складират(основно де, имат и други функции).
03.04.06
23:24
#3
Мазнините могат да се превръщат в въглехидрати - в глюкоза. Процеса се нарича гликонеогенеза.
03.04.06
23:29
#4
Мазнините могат да се превръщат в въглехидрати - в глюкоза. Процеса се нарича гликонеогенеза.
Наистина много знае тоя човек :wink:
Мазнините могат да се превръщат в въглехидрати - в глюкоза. Процеса се нарича гликонеогенеза.
А това кога става ? :)
05.04.06
00:37
#6
При празни гликогенни депа(в черния дроб), ниско ниво на кръвната захар и съответно ниско ниво на инсулин.
[quote author=“vladimir.nikolov”]При празни гликогенни депа(в черния дроб), ниско ниво на кръвната захар и съответно ниско ниво на инсулин.
А когато са празни депата в мускулите и не се приемат въглехидрати, а само протеини какво става ?
Казваш че мазнините превърнати във въглехидрати не могат да запълват гликогена ? Правилно ли разбирам ? :)
05.04.06
17:41
#8
Мазнините(или по-точно част от техните суб-продукти) могат да се превръщат в глюкоза, но това далеч не е основния(най-честия) им начин на преобразуване.
Това, което имаха предвид колегите по-горе под “мазнините не могат да се превръщат в въглехидрати” е че свободните мастни киселини(СМК) не могат да се превръщат в глюкоза. СМК се ползват директно от организма за енергия. Даже сърцето предпочита за енергия да ползва СМК.
А когато са празни депата в мускулите и не се приемат въглехидрати, а само протеини какво става ?
Ако организма изисква и очаква въглехидрати за енергия настъпва процес на глюконеогенеза - от протеините и мазнините се образува глюкоза в черния дроб и се задоволяват нуждите на организма.
Идеята е да адаптираш организма да очаква СМК за покритие на неговите енергийни нужди и да започне разграждане на мазнините и да се щадят колкото се може повече белтъчините. Принципно такава е идеята на кетодиетите.
Казваш че мазнините превърнати във въглехидрати не могат да запълват гликогена ?
Мисля, че не. Също те влияят минимално на нивото на инсулина.