3,3'-diindolylmethane (DIM) опасен за здравето?

05.12.20
10:31

Здравейте,

Ще бъда възможно най-кратък. Нов съм във форума и бих желал мнение на запознати и сериозни интересуващи се от хранене и добавки.

Преди време направих изследвания поради обща отпадналост и се оказа, че нещата с хормоните не са добре. Имах завишен естрадиол и тестостерон в долните граници. Мъж на 30г. съм.

След консултация се оказа, че причините може да са много  - от нелекувано заболяване (вирус, грип и тн) до използването на добавки (тренирах през годините с известни паузи, вземал съм бустери, креатин и витамини, повечето американски).

Не вземам добавки от много време. Предложиха ми Тестостерон заместваща терапия, но с условие да променя начина си на живот за няколко месеца, с идеята че терапията е доста сериозна и може да доведе до други странични ефекти.

След проучване реших да пробвам DIM към диетата си. Имах странични ефекти като главоболие и промяна на урината. Изпих една кутия от 60 капсули и спрях.

Сега обаче, съвсем случайно стихнах до проучвания, че DIM сериозно може да вреди на здравето. Направени са опити с животни, при които е установено че води до АПОПТОЗА, намаляне на качеството на спермата и промени в клетките на генетично ниво.

Моля за Вашите мнения и знания по въпроса. Меко казано съм протеснен от глупостта, която направих взимайки го ( и всичко преди това през годините), но не мога да върна времето. Поне възможно ли е да се противодейства.

Изследването: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26926141/

Благодаря предварително!

Темата беше редактирана от Иван Иванов на 05.12.20 12:29.

HU

07.12.20
17:04

казано от Иван Иванов на 05.12.20, 10:31:

Здравейте,

Ще бъда възможно най-кратък. Нов съм във форума и бих желал мнение на запознати и сериозни интересуващи се от хранене и добавки.

Преди време направих изследвания поради обща отпадналост и се оказа, че нещата с хормоните не са добре. Имах завишен естрадиол и тестостерон в долните граници. Мъж на 30г. съм.

След консултация се оказа, че причините може да са много  - от нелекувано заболяване (вирус, грип и тн) до използването на добавки (тренирах през годините с известни паузи, вземал съм бустери, креатин и витамини, повечето американски).

Не вземам добавки от много време. Предложиха ми Тестостерон заместваща терапия, но с условие да променя начина си на живот за няколко месеца, с идеята че терапията е доста сериозна и може да доведе до други странични ефекти.

След проучване реших да пробвам DIM към диетата си. Имах странични ефекти като главоболие и промяна на урината. Изпих една кутия от 60 капсули и спрях.

Сега обаче, съвсем случайно стихнах до проучвания, че DIM сериозно може да вреди на здравето. Направени са опити с животни, при които е установено че води до АПОПТОЗА, намаляне на качеството на спермата и промени в клетките на генетично ниво.

Моля за Вашите мнения и знания по въпроса. Меко казано съм протеснен от глупостта, която направих взимайки го ( и всичко преди това през годините), но не мога да върна времето. Поне възможно ли е да се противодейства.

Изследването: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26926141/

Благодаря предварително!

Здравей! Проучвания и аз съм чел,но нагледно при мен от употреба на DIM,не се проявяват странични ефекти. Според мен няма да навреди,няма и да помогне. Погледни си съня,храната,спортувай здраво и може си вземеш цинк или ЗМА. Тестостероновата терапия все повече навлиза,но мисля,че не си за нея,но все пак има доктори които разбират доста повече от мен.

09.12.20
22:08

Аз така и не разбрах, вие двамата защо сте вземали този препарат? Не съм чел нищо за него. Но според първите две-три статии в гугъла е екстракт от някакво растение и се използва като противотуморен препарат. И да, пише за апоптоза, предимно на ракови клетки. Изброяват се няколко причини за използването му: рак на гърдите, рак на простатата, други видове рак. Вие двамата от рак ли сте болни?

Ето груб машинен превод: “Катализиран с киселини продукт на реакция на фитохимикал, естествено открит в Brassicaceae, индол-3-карбинол. Той функционира като противотуморен агент. Това производно може както директно да стимулира апоптозата при относително високи концентрации, така и да сенсибилизира TRAIL-индуцираната апоптоза в човешки ракови клетки. DIM предизвиква спиране на клетъчния цикъл на G1 в MCF-7 клетки на рак на гърдата при човек чрез механизъм, който включва повишена експресия на p21. DIM е силен митохондриален H + -ATPase инхибитор. Функцията на DIM и неговите производни като нов стимулатор на растежа на растенията е проучена в екологична система.”

и  още  “3,3-дииндолилметан (DIM) е основен храносмилателен продукт на индол-3-карбинол, потенциален противораков компонент на кръстоцветните зеленчуци. Понастоящем DIM се използва за лечение на повтаряща се респираторна папиломатоза, рядко дихателно заболяване с тумори в горните дихателни пътища, причинено от човешкия папиломен вирус.

Характеристика
Английско име: 3,3’-дииндолилметан
Друго име: 3- (1Н-индол-3-илметил) -1Н-индол; 3,3’-метиленбис-1Н-индоли; DIM

Външен вид: Бял или почти бял прах

Основна информация

Молекулярна формула: C17H14N2
Функция

Ненормален растеж на клетките на шийката на матката (цервикална дисплазия). Ранните изследвания показват, че приемането на специфичен дииндолилметанов продукт (BioResponse-DIM от BioResponse) в продължение на 12 седмици не подобрява маркерите на заболяването при жени с цервикална дисплазия.

Рак на простатата. Ранните изследвания показват, че приемането на специфичен дииндолилметанов продукт (BioResponse-DIM) в продължение на 28 дни намалява нивата на простатно-специфичен антиген (PSA) при мъже с рак на простатата. Нивата на PSA могат да се използват за измерване на напредъка на рака на простатата.

Ненормален растеж на клетките на шийката на матката (цервикална дисплазия). Ранните изследвания показват, че приемането на специфичен дииндолилметанов продукт (BioResponse-DIM от BioResponse) в продължение на 12 седмици не подобрява маркерите на заболяването при жени с цервикална дисплазия.

Предотвратяване на рак на матката.

Предотвратяване на рак на дебелото черво.

Предотвратяване на рак на гърдата.

Предотвратяване уголемяването на простатата (доброкачествена хипертрофия на простатата, ДПХ).

Лечение на предменструален синдром (ПМС).

Други условия.
Приложение

1. Борба с рака

DIM е мощен в борбата с рака.

Например, DIM инхибира растежа на рака на клетките на млечната жлеза (чрез модулация на естрогенния рецептор α и AhR).

2. Намалява възпалението

Като частичен CB2 агонист, DIM може да помогне при невровъзпаление, като работи върху ендоканабиноидната система.DIM също може да предпази от възпаление, като действа върху GPR84.DIM също има мощни свойства на COX-2 инхибиране.

3. Насърчава детоксикацията и производството на антиоксиданти

Чрез активирането на арилни въглеводородни рецептори (AhR) и Nrf2 сигнални пътища, DIM ефективно увеличава детоксикацията и намалява възпалителната сигнализация

DIM може да модулира AhR, което насърчава транскрипцията на гени, които стимулират експресията на детоксикационни ензими, включително фамила I цитохром P450 (CYP) семейство. Той може също да индуцира транскрипционния фактор NRF2, който има силни антиоксидантни и детоксикационни свойства.”

Мнението беше редактирано от Миро на 09.12.20 22:09.

13.12.20
00:42

Привет и благодаря за отговорите и на двамата.

Причината да вземам препарата беше, че търсих естествено средство за намаляване на естрадиола, което ми е в завишени стойности поради някакви причини. След много четене стигнах до заключението, че понякога не е необходимо да се прибягва до ТРТ, а просто да се намалят завишените стойности на естрогена и вариантите му.

Поради една или друга причина, заради пушене, болести и досег до токсини и пластмаси, понякога мъжете страдат от подобно нещо, както и аз в случая.

Заместващата терапия ме плаши и не смятам да прибягвам до нея.

Затова шробвах DIM. След още четене обаче (след първата опаковка), стигнах до тези изследвания.

Идеята беше да се получи дискусия, тъй като за някои ситуации (както и господина по-горе посочи РАКОВО БОЛНИ), препарата може би е ПОЛЕЗЕН.

Не искам да изказвам твърдо мнение, нито съм специалист, а тази тема може да я чете к някой, на който би му било полезно.

Благодаря!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1