Въпрос относно въглехидрати

IV

05.04.06
20:04

Значи въпроса ми е малко глупав и може да ми отговори човек който наистина знае .От когато тренирам чувам за прости сложни  бързи бавни комплексни с висок гликемичен индекс и с нисък.Та бърз въглехидрат синоним ли е с прост и с въглехидрат с висок гликемичен индекс.А  комплексен въглехидрат синоним ли е с бавен въглехидрат и със сложен  и с въглехидрат с нисък гликемичен индекс.Аз смятам че са синоними но да питам :) и ако не са синоними каква е разликата .

05.04.06
20:10

[quote author=“ivaivalito”]Значи въпроса ми е малко глупав и може да ми отговори човек който наистина знае .От когато тренирам чувам за прости сложни  бързи бавни комплексни с висок гликемичен индекс и с нисък.Та бърз въглехидрат синоним ли е с прост и с въглехидрат с висок гликемичен индекс.А  комплексен въглехидрат синоним ли е с бавен въглехидрат и със сложен  и с въглехидрат с нисък гликемичен индекс.Аз смятам че са синоними но да питам :) и ако не са синоними каква е разликата .

Не са синоними.
Прост или сложен(комплексен) въглехидрат - това зависи от структурата на въглехидрата. От броя единици(захариди) съставляващи молекулата.

Бърз или бавен въглехидрат - с това се има предвид дали въглехидрата е с висок гликемичен или с нисък гликемичен индекс т.е. как влияе на кръвната захар.

Принципно повечето прости въглехидрати са с висок гликемичен индекс, но прост не е еднозначно на бърз...

edit:
ето и една тема от преди 4-5 месеца относно въглехидратите:
http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?p=109543#109543

IV

05.04.06
20:49

примерно мевда е прост бърз и въглехидрат с висок гликемичен индекс.Картофите са сложни бавни и с нисък гликемичен индекс не е ли така или бъркам/.

M_

05.04.06
20:58

Мда значи тази темичка от линкчето е наистина доста полезна ,но има нещо ,за което и Чукундур и в В.Николов си противоречат ..и не са се доизяснили..или поне аз така го разбрах :

[quote author=”Чукундур”]
4. Прости захари - това най-общо казано е обикновената захар, която даже не е природен продукт. При метаболизирането тези захари запълват само гликогена в мускулите (при нужда) и то много бързо, което повишава страшно много нивото на инсулина. Това ги прави изключително подходящи само след тренировка или след тежко ФИЗИЧЕСКО натоварване.

[quote author=“vladimir.nikolov”]

- Обикновената захар има по-нисък ГИ(по-бавен въглехидрат) от печения картоф и от белия хляб.
-

ААааа..значи според единия... простите захари се усвояват  най-бързо(4укундур), а според другия...те се усвояват по бавно от белия хляб, за който е известно че се усвоява значително по бавничко... ?!
аз ли не се ореантирам добре в ситуацията или е нещо друго ?

п.с.
[quote author=“ivaivalito”]примерно мевда е прост бърз и въглехидрат с висок гликемичен индекс.Картофите са сложни бавни и с нисък гликемичен индекс не е ли така или бъркам/.

От прочетеното в другата тема и аз съм на същотото мнение

Опс..извинявам се за 2та поредни поста...но намерих нещо полезно по темата което би помогнало..и на мен нещата вече ми просветнаха.Това бързи и бавни ( с висок и нисък ГИ) си няма нищо общо с това дали въглехидратите са прости или комплексни.
http://www.protos.bg/diabet/vd/i76/vd_i76_14.html ето тука заинтересованите могат да намерят полезна информация.

—————-
Обединих ги! ;)
vladimir

05.04.06
21:33

[quote author=“ivaivalito”]примерно мевда е прост бърз и въглехидрат с висок гликемичен индекс.Картофите са сложни бавни и с нисък гликемичен индекс не е ли така или бъркам/.

Медът съдържа прости въглехидрати в съотношение 50/50 : глюкоза/фруктоза и се нарича инвертна захар. Със сравнително нисък гликемичен индекс е. Можеш да потърсиш в интернет, има доста таблици с ГИ-тата на различните храни.

п.с.: имайте впредвид, че в различните таблици съм срещал доста отклонения..
предполагам най-точния и добър сайт е : http://www.glycemicindex.com/

05.04.06
21:44

The results from numerous studies show this is definitely not the case. In fact, one of the biggest surprises comes from potatoes, which reported an average index of 84, making it one of the higher glycemic foods available. Here’s a look at how a high, mid and low glycemic value food can alter one’s blood glucose response.

http://www.bodybuilding.com/fun/issa5.htm

Ето ги и захарите, на колкото места съм погледнал навсякъде е различно:
Glucose 100  
Fructose 22
Honey 58
Sucrose 64
Maltodextrin 105
Maltose 105

От двете мнения съм по-склонен да вярвам на Владимир Николов. Захарта по спомен май пеше към 65 ГИ. Интересен пример е оризът, който е бавен въглехидрат, а е с 92 ГИ! Няма зависимост, но би ми било интересно някой да внесе светлина.

06.04.06
01:14

[quote author=“manson”]От двете мнения съм по-склонен да вярвам на Владимир Николов. Захарта по спомен май пеше към 65 ГИ. Интересен пример е оризът, който е бавен въглехидрат, а е с 92 ГИ! Няма зависимост, но би ми било интересно някой да внесе светлина.

:) Оризът е комплексен въглехидрат.
А вече дали е ‘бавен’ или ‘бърз’ - зависи от ГИ. ;)

M_

06.04.06
09:04

[quote author=“manson”]От двете мнения съм по-склонен да вярвам на Владимир Николов. Захарта по спомен май пеше към 65 ГИ. Интересен пример е оризът, който е бавен въглехидрат, а е с 92 ГИ! Няма зависимост, но би ми било интересно някой да внесе светлина.

От това че е с 92ги май следва ,че съвсем не е бавен ;0

06.04.06
10:04

[quote author=“M_U_T_O”][quote author=“manson”]От двете мнения съм по-склонен да вярвам на Владимир Николов. Захарта по спомен май пеше към 65 ГИ. Интересен пример е оризът, който е бавен въглехидрат, а е с 92 ГИ! Няма зависимост, но би ми било интересно някой да внесе светлина.

наистина стана каша ( осбено това с ориза :shock: ), то по тази логика  е по-добре да ядеш захар  вместо ориз  :roll:

[quote author=“red”][quote author=“M_U_T_O”][quote author=“manson”]От двете мнения съм по-склонен да вярвам на Владимир Николов. Захарта по спомен май пеше към 65 ГИ. Интересен пример е оризът, който е бавен въглехидрат, а е с 92 ГИ! Няма зависимост, но би ми било интересно някой да внесе светлина.

наистина стана каша ( осбено това с ориза :shock: ), то по тази логика  е по-добре да ядеш захар  вместо ориз  :roll:

Точно това не схващам  :cry:

06.04.06
10:26

Не, не би трябвало да е 92, а доста по-малко.
Сравнявайте различните храни само от едно място, препоръчвам:
Отивате на този сайт: http://www.glycemicindex.com/
И избирате от менюто GI Database. След това въвеждате английското название на храната и бутона търси.

Ето и една графика от същия сайт:
http://www.glycemicindex.com/images/curves375.jpg

Вярно има разминавания  :shock:  Аз бях гледал в http://www.protos.bg/diabet/vd/i76/vd_i76_14.html Това е вестник, който го пращат на ендокринолозите, може би е печатна грешка  :roll:

06.04.06
10:56

[quote author=“manson”]Вярно има разминавания  :shock:  Аз бях гледал в http://www.protos.bg/diabet/vd/i76/vd_i76_14.html Това е вестник, който го пращат на ендокринолозите, може би е печатна грешка  :roll:

Проблема в различията е, че едни взимат глюкозата за стартова точка - 100 ГИ, а други примерно белия хляб = 100 ГИ и съответно се получават различия за останалите продукти. Друг е въпроса и че като цяло едни и същи продукти могат да се различават.
Също прочетете в сайта и за гликемичната наситеност на въглехидратите(glycemic load).

AL

06.04.06
13:37

като стана въптос за въглехидратите,ако се приемат повече от колкото трябва може ли да се разболее човек от диабет или незнам как точно става разболяването от диабет,ако знае някои да напише.Защотото от 2 месеца не сам спирал гейнара пия си го секи ден по 100 грама и имам за още 2 месеца.Има ли някаква опасност от диабет?Или това с диабета са глупости?

хах. гейнърът не причинява диабет. нито декстрозата

M_

06.04.06
18:52

А добре още нещо от темата от линка в началото...тъй като пак нещо настана пълна мъгла....значи, за да не цитирам накратко само:
- Простите въглехидрати имат такава структура , че при разграждането си запълват гликогена в мускулите(бързо,при нужда) и после отиват за натрупване на мазнини
- Комплексните въхглехидрати първо запълват гликогена в мускулите, после този в черния дроб и след това отиват за натрупване на мазнини.

...и тогава къде е обяснението в това , да се приемат бързи прости въглехидрати след тренировка(захар, мед , декстроза, глюкоза) , а не например сложни(комплексни) със ГИ висок колкото  този на гореизброените прости ...например печените картофи, бял хляб и др..?

06.04.06
19:07

[quote author=“M_U_T_O”]А добре още нещо от темата от линка в началото...тъй като пак нещо настана пълна мъгла....значи, за да не цитирам накратко само:
- Простите въглехидрати имат такава структура , че при разграждането си запълват гликогена в мускулите(бързо,при нужда) и после отиват за натрупване на мазнини
- Комплексните въхглехидрати първо запълват гликогена в мускулите, после този в черния дроб и след това отиват за натрупване на мазнини.

...и тогава къде е обяснението в това , да се приемат бързи прости въглехидрати след тренировка(захар, мед , декстроза, глюкоза) , а не например сложни(комплексни) със ГИ висок колкото  този на гореизброените прости ...например печените картофи, бял хляб и др..?

Трябва да се приемат ‘бързи’ - независимо дали са прости или сложни. Тоест оказва се , че по-добре да се приеме инстанто картофено пюре - вместо мед, примерно. Разбира се - говорим в случая на едно и също количество въглехидрат като грамаж.

06.04.06
21:22

тези таблици с гликемичните индекси са много условни, защото напр. има поне 15-20 вида ориз съответно с различен индекс.
При картофите е по същия начин.

07.04.06
10:26

[quote author=“SGK”]тези таблици с гликемичните индекси са много условни, защото напр. има поне 15-20 вида ориз съответно с различен индекс.
При картофите е по същия начин.

Тука си абсолютно прав , бях чел ,че с най-нисък ГИ ( съответно най-добър за ББ)  е кафявия дългозърнест ориз и червените картофи.

[quote author=“red”]бях чел ,че с най-нисък ГИ ( съответно най-добър за ББ)  е кафявия дългозърнест ориз и червените картофи.

При тях(ч. картофи) имаше нещо от рода, че ги препоръчват на диабетиците пред жълтите, защото техните въглехидрати не се превръщали в захар след изяждането им .. нещо такова  :roll:

07.04.06
15:21

Обяснете като за по-бавно загряващ човек! Значи от прочетеното излиза, че има прости бавни въглехидрати, прости бързи въглехидрати, сложни бързи въглехидрати и сложни бавни въглехидрати???

07.04.06
16:12

[quote author=“diksi”]Обяснете като за по-бавно загряващ човек! Значи от прочетеното излиза, че има прости бавни въглехидрати, прости бързи въглехидрати, сложни бързи въглехидрати и сложни бавни въглехидрати???

Правилно си разбрал.  8)

07.04.06
16:54

[quote author=“diksi”]Обяснете като за по-бавно загряващ човек! Значи от прочетеното излиза, че има прости бавни въглехидрати, прости бързи въглехидрати, сложни бързи въглехидрати и сложни бавни въглехидрати???

Ще дам и пример  по реда който ти си дал:

фруктоза -  глюкоза  -  нишесте  -  овесени ядки 

08.04.06
23:31

Тогава оризът към кои въглехидрати спада ?

IV

09.04.06
00:34

a бе въглехидрато разбирачите да ми обяснят като преди тренировка трябвало да се ядат бавни въглехидрати.Защо има една снимка на която Ицо нагъва една вафла от тия големите Хипер и отдолу пише така ицо се зарежда с въглехидрати ПРЕДИ тренировка.Според мен тва е добър вариянт но за След тренировка.Ицо май бая харесва вафлите щото на Мечката го видех до мен да гризе пак вафла но там вече след диетата си зарежда с въглехидрати за позирането.Интересен ми е първия вариянт.

09.04.06
09:03

И във залата, където тренирам, много от момчетата изядат по 2-3 вафли непосредствено преди да почнат да тренират. Други съм ги виждал даже по време на тренировка да ядат вафли.
Аз нямам обяснение.  :?

09.04.06
11:40

във вафлите има доста солидно количество мазнини, от които преди тренировка няма смисъл.

10.04.06
00:31

[quote author=“rage_go”]И във залата, където тренирам, много от момчетата изядат по 2-3 вафли непосредствено преди да почнат да тренират. Други съм ги виждал даже по време на тренировка да ядат вафли.
Аз нямам обяснение.  :?

Няма смисъл. По време на цялата тренировка вафлите им ще киснат в стомаха. Чак след като в организма намалее адреналина ще започне активно разграждане/усвояване.
Главния източник на енергия по време на тренировка трябва да бъде глюкозата освободена от гликогенните депа(говорим за тренировка с тежести с цел натрупване на маса).

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1