03.08.04
09:13
Както ви бях обещал дадох няколко грама от Pro Gold 90 за анализ на един приятел на майка ми. Това е лаборатория, с която службата на майка ми работят. Та приятелчето направило 2 проби и вчера ми каза, че на едната съдържанието на протеин е било 46%, а на втората 48%. При обявени 90,5% на опаковката излиза, че прехвалената българска марка ни лъже с половината съдържание.
Казвам ви го не защото не го знаете, а защото преди време някой беше казал същото за суроватъчния протеин на Нутрим, но инфото не беше от първа ръка. Сега обаче вече е факт, поне за мен.
Тези, които ще продължат да ползавт марката да си знаят да си умножават по две дозата. Аз лично мисля да не си купувам защото незнам какви боклуци са натъпкали, а и се съмнявам за технологиите, които твърдят, че използват.
Четох в новия Мускули и Фитнес, че от септември вносителите на Оптимум Нютришън обявяват понижение на цените, тъй като започват да внасят директно от САЩ, не както до сега през представителя за Европа в Белгия. Искрено се надявам да удържат на думата си.
03.08.04
17:54
46 % от сухото вещество или по принцип ?
03.08.04
20:26
Е има нещо такова-усетих!Взималсам бая от тях!последният ми бе “MEGA PRO 92”, а сащо сам пробвал и “HI FIT -SPECIAL”, както и един геиинар-“MASS GAIN”!
Някои трябва да им натрие носа на тия!!! :x
03.08.04
21:37
Има си законов ред. Ако имате съмнения в качеството на продукта, който сте закупили може да подведете компанията производител под съдебна отговорност. Вярвам, че всяка фирма след няколко такива дела ще преразгледа продукцията си. Смятам, обаче че такива неща са трудно доказуеми. Докато в България има само едно място, където официално могат да се извършат такива експертизи, едва ли ще станем свидетели на такъв тип дело! Колкото до чуждите препарати, нека не се заблуждаваме, че там няма място за измами. Откъде знаете възрастта на праха в кутията? Какво пречи номера да бъде пренабит? Праха се купува от българска компания за животновъдство, като брак
кутиите пътуват отделно от етикетите, след това в някое селце всичко се събира отново, машинката пренабива номерата на партидата, а стоката пътува по магазините или за други страни, в случай, че фирмата се е сдобила с лиценз! Това може да стане във всяка страна в света! Сори пичове, ала в тая област санитарният контрол е много относително понятие! Да не коментираме повече, нищо няма да променим, все пак това е икономика, а системите там са измислени ужасно отдавна и са просъществували защото на хората, които са управлявали парите през вековете така им е изнасяло. Законите не са измислени за да контролират за за измами и неправди, а да оправдават онези измислили ги да вършат измами и неправди и за да осъждат онези, които нямат власта да си пишат закони, а са се опиталида бъркат в кацата с меда. Простичко казано принципа на ситото е неизменен!
03.08.04
22:51
Поредния факт който ви казва
Приевайте протеините от храната само при голяма необходимост използвайте вълшебни прохчета!
Ае в храната е истината !! :))) ръната прави борбъта!-колкото ида е истъркано
по-здрави пп на компаните нищо немозем им направим ма поне мозем да не копуваме тъкаче : за бога братя не копуваите :)) !
[quote author=“Voltmachine”]Поредния факт който ви казва
Приевайте протеините от храната само при голяма необходимост използвайте вълшебни прохчета!
:?: :!: :?: Моля те само не ми казвай, че вярваш повече в хранта която купуваш от магазина вместо на добавките?!
Има определен ред които малко или повече се спазва и заради това се плащат лицензи които струват пари...
На най-ниското ниво това е обикновенната храна, тя допуска и най-големи вариации според закона в количеството и качеството. След това са хранителните добавки които са с по-строги изисквания и контрол. И разбира се на най-високо ниво стои фармацефтичните заводи, които според лиценза който са придобили имат право да произвеждат лекарства и са длъжни да спазват определени норми, т.е качесто и количество.
Мога най-отговорно да кажа, че качеството на средният хранителен продук е на по-ниско от средната хранителна добавка. Ще дам един пример.. изварата “Млечен път” която я продават изключително разводнена (надали има и 5% протеин в нея, имайки впредвид че уж трябва да е 15%), от която освен всичко друго три дена имах проблеми със стомаха и едва като спрях да я ползвам се оправих.
Извода е, че по-добре хранителна добавка от добра фирма която държи на имиджа си, отколкото на някаква българска фирма прозивеждаща храна в ужасни хигиенни условия, неясен произход и съмнително качество.
Що се отнася до теста който е направен, аз се съмнявам, че е направен точно и както казва Image има само едно място където са компетентни да кажат.. дали и колко!
P.S. Колко хора са гледали как се произвежда “хранителни стоки” в частни и държавни предприятия? Аз това което съм видял е достатъчно да откажа храната за винаги :wink: но все пак нямам особено голям избор :(
04.08.04
09:02
Според мен...тука и да си говорим файда нема. Всеки който чете форума и е разглеждал поне 1 мнение за съответен продукт е направил своя избор. Всичко, което сте казали тук момчета е вярно.Вярно е, че трудно може да се докаже нещо, особено пък що се отнася до санитарния контрол.
Пък за храната ... по-добре да не говорим, щот става лошо. Както написа perlsite…нямаме особен избор.
Според мен може да се постъпи по 2 начина:
1 начин - оплакване в Комисията за защита на потребителя (знам че хората си върпат работата)
2 начин - директно да се обърнем към Нутрим и да искаме отговор от тяхна страна.
За съжаление изказвания от сорта на Image ме натъжават, щот въобще се демотивира човек да си търси правата.
Виж Pepper ако решиш можеш да постъпиш по следния начин (не че ти давам акъл или пък се правя на разбирач) ако източникът на изследването е сигурен (в смисъл акредитирана лаборатория) ще е най-добре да ти издадът сертификат за изследваната проба. В него точно и ясно трябва (и ще бъде) описано кво са изследвали и кво са намерили ... И ... НОМЕР ПАРТИДА на кутията на НУТРИМ. След като ти го напишат на 1 лист...двата вариянта по-горе ПЛЮС:
Знам, че има хора от сайта на ББ-тийм, които имат връзки със списание Олимп. Според мен подобно нещо трябва да се публикува в подобна медия и фирмата да си понесе отговорността, която е най - общи линии ще е отдръпване на хората от продукцията им (да не забравяме че и Билла купуват стоки на Нутрим и подобен анализ ще спре доставките)
И от Мускули и фитнес ще проевят интерес към това.
Макар и Нутрим да се правят на много силна фирма и опитваща се да наложи някакъв имидж на пазара...подобен документ ще наложи малко да промени политиката си.
Не знам какво означава “по принцип”. Но пробата може да бъде взета на абсолютно сухо или на въздушно сухо. Направили са ми я на въздушно сухо, тоест с влага. Но за да стигне съдържанието до обявените 90 %, то влагата трябва да е 50 процента, което ще рече че праха в кутията трябва да е почти каша. Така ми го обясни майка ми, така ви го обяснявам и аз.
Що се отнася до храната ще ви кажа нещо, което ми каза дърт билдър и не знам до колко е вярно. Той твърди, че при пилешкото например, което е бавно замразено, водата нахлува в клетката и влошава много усвояемостта на протеина. За изварата вече се изказахте. Яйца по една кора не можем да ядем.
За пробата не могат да ми издадат никакъв сертификат защото е абсолютно неофициално, тоест услуга към майка ми е направена. Мисля, че трябва да си платя 30 лв за официален анализ.
Съмнявам се, че хората от бранша, било то медии или други конкурентни фирми не са наясно. По-скоро това е публична тайна. Какво пречи на Биогейм да направят анализ на Нутрим продукт и да ги саботират. Ами пречи им това, че и те са същия боклук. Цялата работа е печалбарска работа.
Извода за мен е един. Трябва да се разчита единствено на продукти, които не са минали през химическа обработка, консервиране, замразяване. Например да се набляга на боб, ориз, леща, прясна риба, яйца, е, не можем да пренебрегнем и пилешкото и млечните продукти. Но това си го знаете. Както и че евтиното излиза скъпо.
Като финал искам да ви кажа, че според тарифния код, който намерих за подсладен протеин излиза, че митото му е 64%, но затова има друга тема.
Споделих, ако модератора прецени, че анализа е поне малко достоверен, да премести темата в ПРОТЕИНИ и ГЕЙНЪРИ
04.08.04
11:18
Хм, силно казано е това за кашата.
Мускулите ти са например поне 70-80 % вода; следователно по същата логика са направо течни. Това без да броим други течни субстанции в организма(не се приближавай до мивката :) ).
Вярно е това за 50те процента, то е проста сметка... Вероятно е и наистина че при 50 % субстанцията може би няма да е сух прах; но със сигурност разликата между сухо и несухо вещество може да коригира голяма част от разликата, която са получили в лабораторията. На опаковката естествено не биха написали че е от сухото вещество, щото това ще внесе корекции в отношението на потребителя.
Просто няма какво да ни защити в тоя случай.
Радвайте се и на това, което имате. 50% протеин на 100 грамчета прашец си е направо супер - и в пържолите няма толкова :)
И не си мислете, че и на Нутрими разни прахчетата не могат да бъдат размесени със талк :)
68 prоцента са вода ! 70-80 по фантастиките ! И пичове ние сме в бг и в бг има природа тука доматито не е да се снимаш с него ,а да го ядеш! И тва дето съм видял в jk е достатачно да откаже и вас от суплементите и тва ,че са с истекал срок на годност е малко !
по-здрави
[quote author=“D3BEP”]Хм, силно казано е това за кашата.
Мускулите ти са например поне 70-80 % вода; следователно по същата логика са направо течни. Това без да броим други течни субстанции в организма(не се приближавай до мивката :) ).
Вярно е това за 50те процента, то е проста сметка... Вероятно е и наистина че при 50 % субстанцията може би няма да е сух прах; но със сигурност разликата между сухо и несухо вещество може да коригира голяма част от разликата, която са получили в лабораторията. На опаковката естествено не биха написали че е от сухото вещество, щото това ще внесе корекции в отношението на потребителя.
Радвайте се и на това, което имате. 50% протеин на 100 грамчета прашец си е направо супер - и в пържолите няма толкова :)
И не си мислете, че и на Нутрими разни прахчетата не могат да бъдат размесени със талк :)
Ето какво отговори майка ми на твоя въпрос. От мейл е и не знам защо ми го е написала на латиници.
popitai vav foruma - proizvoditeliat zashto ne e obiavil na kakva vlaga e posochil proteina.
Poluchenata stoinost ot 48% na nalichna (vazdushna) vlaga e vazmojno tova da se otnasia za vlaga nai-mnogo 10% ili za suho veshtestvo 90% - 48 : 90 = 53%. Za da stanat 95% na suho veshtestvo tezi 48% - substanciata triabva da sadarja suho veshtestvo okolo 50,5% ili vlagata (vodata v neia triabva da bade 49,5% (razlikata do 100%), koeto znachi - pochti na kasha, a ne na prah! Tova e polojenieto! Razbra li? lili
Пепер поздрави маика си явно е интелигентна жена! За разлика от пичоето в форума ма са млади копелета простено е !
по-здрави
05.08.04
14:32
Няма какво да разбирам.
Аз съм писал отгоре:
Вероятно е и наистина че при 50 % субстанцията може би няма да е сух прах; но със сигурност разликата между сухо и несухо вещество може да коригира голяма част от разликата, която са получили в лабораторията.
На опаковката естествено не биха написали че е от сухото вещество, щото това ще внесе корекции в отношението на потребителя.
Радвайте се и на това, което имате. 50% протеин на 100 грамчета прашец си е направо супер - и в пържолите няма толкова
Верният въпрос в случая е не дали аз рабирам, а ти дали четеш какво ти пиша.
Чети по - внимателно, не искам пак да се цитирам сам.
Щото, както казва Кембълът?!? , когато сам започнеш да се цитираш, или си за свидетелство, или си станал класик.
Аз луд като да не съм, дали не съм станал класик? :lol:
Споко бе, Дзверо. Това е пълен отговор на първия ти въпрос за по-голяма яснота. Просто маменцето в старанието си ми го е пратила писмено, а преди беше устно обяснение. Та рекох да го пейстна. :lol: :lol: :lol: :lol:
Даже си мисля, че ако някой се заяде, сигурно ще му отговорят , че са написали съдъжанито на дозата след като е разредено с 200-300 мл вода както пише на опаковката. :lol: :lol: :lol: Хитър отговори нали?
05.08.04
15:00
Фичове повечето протеини, които се продават са плацебо и нищо друго. Качествения протеин е доста скъп. Вие да не си мислите, че за 9-10 лева, някой ще ви даде 750 гр. хубав протеин.
Единствения протеин, който си заслужава е суроватъчен хидроизолат. Него можеш да го ползваш както като бърз, така и като бавен протеин. Кеф ти бърз пии го с вода. Кеф ти бавен пий го с прясно мляко. Само дето хубав 100% суроватъчен хидроизолат струва около 60на лева на 750 гр.
05.08.04
15:10
А, ок тогава, аз рекох, че ми се караш, че не те разбирам :)
Но то тогава просто няма как да се получи.
При 200 грама вода и 30 грама протеин, от който да кажем 85% сухо вещество ще се получи емен емен 5% съдържание на протеин. С разреждането съдържанието в проценти ще спада.
По - скоро ако тръгнеш да заведеш дело, си представям, че ще се почне така с обясненията:
Първо със сухото вещество - чиста компенсация на разлики в съдържанието.
Второ ще приспаднат от количеството съдържанието на други “полезни” вещества - витамини, суплементи, които ще окачествят като допълнителни примеси към сместта.
Трето, ще се оправдаят с колебание в съдържанието на партидите, защото те не могат да бъдат 100% еднакви, както и с неточности и отклонения при изследването на пробите - сам казваш, че човекът на майка ти е получил два различни резултата от една и съща проба.
Четвърто, ще се включат и другите производители по някакъв начин. На всички им е ясно, че етикетите и съдържанието им едва ли са 1:1, даже и 1:0,9 сигурно не са; ясно е също че като се разкрие афера с един протеин сигурно ще почнат да се гледат с лупа и други продукти, и ще направят възможното случая да се потули.
Пето, мнооого малко вероятно, някои производители ще дръпнат калпави партиди от пазара и временно ще пуснат по - качествени(ама това не го вярвам).
И шесто: ще се окаже просто, че си си хвърлил парите за съда на вятъра. Най - много да ги глобят нещо, задето етикетът им не описва напълно продукта в кутията. Ама едва ли. Щото в Бг такива продукти с непълно описание далееч не са само протеините :)
Тъй, че... Супата. Както казах, няма кой или какво да ни защити. Радвайте се, че съдържа протеин въобще. 50% също не е малко :)
Пък ако не вярвате - пробвайте да ги съдите....
05.08.04
16:45
Абе кви съдилища кви 5 лева тука (тоя лаф за 5те лева може да се преобразува в кви 300 гр протеин на Нутрим :D). От съда няма смисъл щот процедурата е достатъчно бавна, пък резултат може да има след 1-2 години. А за това, че нямало кой да ни защити - ИМА. Комисията за защита на потребителите. В скоро време ще се приеме комисията да обикаля магазините и да взема проби направо от щандовете, което си е пък голям плюс. В закона за храните вече има контрол на критичните точки и всяко несъответствие ще се наказва (ама тва до края на 2006 ще стане).
Не твърдя че всичко ще се оправи, ама 1-2 пъти да се оттърват, на 3тия вече ще си има санкции. А тва за медиите, което предложих в предния си пост по темата...просто ще докаже на фирмите, че има кой да ги следи, а това кой са именно техните потребители.
Може би част от проблема е, че всеки подхожда така към измата - пораженчески. Казваш радвай се на петдесетте процента, да ама останалите 50 процента, какво ли има в тях, ами технологията, дали не лъжат и за нея, ами всички останали съставки, които са писали.
Ето и сметка, която май не сте си направили.
900 гр Оптимум - 54 лв - 75 % Протеин
500 гр Нутрим - 28 лв - 85 % Протеин, но реално да кажем са 45-50
А сега да видим колко струва 1гр протеин
Оптимум - 900*75/100=675гр, 54лв/675=0.08ст/гр
Нутрим - 500*50/100=250гр, 28лв/250=0,11ст/гр
Това е съпоставка между суроватъчните протеини на двете марки, като това не са факти, защото не са правени анализи, не съм сигурен в цените, всичко е приблизително и на база предположения близки до истината.
А сега ме питайте кога ще се прееба да си купя отново Нутрим, който е с 3 ст по-скъп. Питай ме и дали евтиното не излиза скъпо.
А накрая можеш да ме попиташ и как да се радвам на тия 50% процента дето тия мръсни копелета ни мамят.
Не е лошо да ми проверите сметките щото съм адски разсеян. Но аз със сигурност като се опарича другия месец ще си купя един Оптимум и ще го тествам, поне да се убедя, че съм прав.
Оптимума сигорно е 30 процента, нищо чудно няма ! :))) Незнам пичое но нищо немозе да се сравни с яицата ,зеленчуците,млякото и тн което имаме в бг . Та за кво ви са тия протеини при ословие ,че имаме такава природа !?
по-здрави
Pepper ти сигурен ли си че на Оптимум протеина е 75% или предполагаш?
emil_mlo аз лично използвам протеин защото немога да ям по най-малко 6 пъти “яицата ,зеленчуците,млякото и тн”, просто няма къде да го слагам :)
[quote author=“lexus”]Pepper ти сигурен ли си че на Оптимум протеина е 75% или предполагаш?
Световна марка.. не съм чул клиент да се е оплакал в някой форум от този продукт.. виж сега.. ако го купуваш в БГ.. може и да е фалшив (перопакован, с променен състав, с изтекал срок на годност и т.н..)
05.08.04
22:55
хаха бе ти го изкара некъв на Universal
Ultra Whey 85% 1кг - 27лв
500гр -15тина лева
[quote author=“Voltmachine”]
хаха бе ти го изкара некъв на Universal
Ultra Whey 85% 1кг - 27лв
500гр -15тина лева
Прав си, надул съм цената двойно.
Оптимум - 0,076 лв/гр
Нутрим - 0,075 лв/гр
Еми значи излизат на една цена. Пак си остава правилото евтиното изилза скъпо.
06.08.04
13:15
Don’t worry be happy-eggs,eggs,eggs! :D
0,075лв./на г. :shock: - едно яице е 12-15ст-а само в белтака-3гр.протеин без жалтака, 4е и там са приблизително 3.5гр! :wink:
А какво ще кажеш за това:
1000 гр извара = 170 гр протеин = 1,30лв
1,30/170=0,007647 лв/гр
Протеина в изварата си е направо безплатен :lol: :lol: :lol:
06.08.04
15:25
Е тук в Враца изварата е 1лв./кг.-смятаи тогава! :D
Ако смяташ така- 1кг.Nutrim-30лв. че по горе го давате 500г.=15-тина лв. -Хаиде да го сложим 25 лв.!Следувателно 1кг.протеин-90%=900г.протеин=25лв.
Но 25лв.=25кг.извара* 170г.протеин щом казваш!=4250г.протеин!!!! :wink: =4кг. и 250 гр.-някои да ме поправи ако греша!900г.=????4кг. и 250гр. за 25 лв?????? :wink: