BF индекс

06.08.04
21:35

Прави ми впечатление, че в американските форуми, почти винаги като се представят не казват само “Аз съм Джо, 180 см, 85 кг /в съответните паунди/, а казват “Аз съм Джо, 180 см, 85 кг и BF 15%”.
За сведение на абсолютно начинаещите BF=body fat=% на мазното в тялото.
Доколкото имам впечатления, измерването на BF почти напълно отсъства от практиката на бб-ърите /не говоря за профитата/ в BG. Според мен, регулярното следене на bf има следните неоспорими предимства:
1/ придава обективен /измерим/ характер на хранително-тренировъчната стратегия. Ще посоча само два параметъра, за които оставам с впечатление, че са почти бездискусионни:
- 9% до 11%, в зависимост от индивидуалната генетика, е границата под която започва да “изникват” плочките  :D . Това може да бъде прието като долна граница.
- 12% до 14% е препоръчителния ранг, който не трябва да надхвърля сериозния бб-ър, дори в период за маса. На мен винаги ми е било много чудно да чета за хора, които от 70 качват до 120, за да свалят след това до 90 кг. Аз поне не виждам смисъл от такъв мазохизъм, според мен той би могъл да е породен единствено от незнание, ако греша поправете ме.
2/ следенето на BF индекса е силен мотивационен фактор. Така, както аз - типичен ектоморф - съм си поставил за цел до другата пролет да кача до 82-83 кг., някой на НВД може да си постави за цел след определен период да достигне 9% BF /и в US правят точно така/. Като си следиш текущите показатели, успехите те мотивират, а неуспехите те карат да направиш промени в храненето/тренировката, което в крайна сметка ти оптимизира резулатата. Отделно, трябва да си много опитен за да можеш да видиш в огледалото, разлика от 1 кг. или 0,5% BF, а ако си начинаещ и си правиш замервания, можеш да разбереш как ти влияят отделни храни, леко покачване/понижаване на въглехидратите /ако си на нвд/ и т.н.

Дотук с разсъжденията ми по темата, ако някой реши да добави нещо, може да стане интересна дискусия.

Аз искам да ви питам следното:
1/ Доколкото разбирам, уредите които мерят bf индекса се наричат калипери. На какъв принцип действат, в смисъл как могат да “разберат” колко ти е мазнината под корема, на задните части, в ръцете и т.н.? Това ми изглежда много сложно да обхванат цялото тяло.
2/ Има ли такъв уред в някоя зала в София, нямам никакъв проблем с мазнините, но ми е любопитно.

06.08.04
22:01

Това с BF като цяло е добре но тук все пак е България и такива уреди не могат да се намерят под път и над път като в Америка.Айде тези превилегировани хора кат мен от София може и да успеят да си намерят такъв уред в някоя от доста скъпите зали но за хората от по-малките градове или села това е невъзможно мисля.А пък който иска и има възможност може и това да споменава в описанието си, но не трябва да го правим като задължително поради гореизброените причини.Един приятел ходи до зола Христо Ботев в Студентски град и там някъде в някой от фитнесите си беше мерил BF на такава машина.Е сега на него му ги изкара 13% ама мен ме е страх да се пробвам. :oops:

07.08.04
10:25

Voltmachine :)) тва на ,което се е мерил твоя приател е било няква гадост на ,която стъпваш или се хващаш за нея и мяза на кантарче и е апсолутно неточно. Наи-точната машина за мерене на бф е в jk магазина всички го знаете на пиротска и струва едно премерване 10 кинта ако се не лъжа ,че непомня вече отдавна се мерих.
по-здрави
пп междо другото тоя уред на които се е мерил твоя фреанд може да си го купиш продават ги маи пак в jk

07.08.04
10:32

[quote author=“Pars”]Аз искам да ви питам следното:
1/ Доколкото разбирам, уредите които мерят bf индекса се наричат калипери. На какъв принцип действат, в смисъл как могат да “разберат” колко ти е мазнината под корема, на задните части, в ръцете и т.н.? Това ми изглежда много сложно да обхванат цялото тяло.
2/ Има ли такъв уред в някоя зала в София, нямам никакъв проблем с мазнините, но ми е любопитно.

На 2риа вапрос ти отговорих са щети отговоря и на 1вия:
Не е толкова сложно ! Пуска електричство машинката (разбирасе безопасно) и визда електро проводимоста на тъканите ,нали мазнините и мускулите и тн имат различна електро проводимост. А ефтините кантарчета за вкъщи не ти казват в коя част на тялото си по мазен и тн.
по-здрави

07.08.04
12:09

дам, щом едно мерене е 10 лв, ясно защо в BG не е много популярно :D .
А би било изключително полезно - за мен да не си мериш bf в период на дефиниция е равносилно /като пропусната полза/ ако не си мериш теглото в основен период.

07.08.04
12:09

дам, щом едно мерене е 10 лв, ясно защо в BG не е много популярно :D .
А би било изключително полезно - за мен да не си мериш bf в период на дефиниция е равносилно /като пропусната полза/ ако не си мериш теглото в основен период.

DO

07.08.04
12:35

и 1вия път те разбрахме парс :) иначе мисля че ако тези работи бяха повечко разпорстранени в бг щеше да супер полезно за билдерите защото щяха да са наясно как върви диетата им и какво трябва да променят да кажем защото 1 е да видих кантара друго е някоя по-сложна машинка да ти кажа на коя част от тялото да наблегнеш ала бала!

07.08.04
13:02

Don Anton не се заяждай с Pars да не мислиш че е поствал 2 пъти нарочно векат му срев във връзката!

07.08.04
15:12

Don Anton явно се шегуваше. Както и да е, днес бях в центъра, не се сдържах и отидох да си премеря индекса на мазното в jc, както поcъветва emil_mlo. Вече е 12, не 10 лв, но поне от време на време си струва, тъй като ти измерва и други показатели.
Мен примерно ми изкара bf=9.8%, което е добре, но мен не ме изненада, защото въпреки, че трупам маса си имам плочки  :D . Явно е въпрос на генетика, мастен метаболизъм и ... кардио. Трудно качвам кг., но още по-трудно задържам мазно.
Останалите ми показатели си бяха ok, само дето ми даде, че задържам малко повече от нормалното вода в ръцете /краката и трупа ми са наред/. Какво мога да направя по въпроса, при положение, че пия достатъчно вода - 5-6 л. на ден, т.е, въобще трябва ли да правя нещо?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1