12.04.06
11:59
Занимавам се с бодибилдинг от около 2 месеца :D като преди това съм попрочел доста - и книги и сайтове. на 26 съм, 182 см работата ми е да седя пред компютъра по цял ден. Структурата на тялото ми е по-скоро слаба, отколкото мускулеста, но не съм спирал да спортувам от малък - баскетбол, лека атлетика, колоездене, спортни танци... За двата месеца тренировки (3 пъти седмично, всички групи 3х7-9) от 75 кг станах 86 без никакви добавки или опази боже - химия.
Искам обаче да се консултирам с по-опитни от мене за диетата ми, защото тя е малко странна и не знам дали пък няма да има някакви негативни последици върху телосложението ми при заниманията ми с бодибилдинг. Въпросът е, че не се храня 5-6 пъти на ден, както се препоръчва, а 3 пъти - обяд около 12, вечеря в 18.30 (30 мин. след тренировката) и късна вечеря в 22 часа. Лягам си в полунощ, ставам в 8.30. Никога през живота си не съм закусвал, даже в казармата - просто така съм свикнал и не мога да ям преди обяд.
Притесняват ме главно няколко неща:
1. Да не е вредно да се храня толкова скоро след тренировка? От работа отивам в залата, тренирам и като се върна в къщи веднага ям и то стабилно. Не чувствам никакви последици, но все пак...
2. Забелязвам натрупване на мазнини в областта на корема откакто тренирам. Не съм си виждал плочките откакто завърших гимназията, но сега гледам, че и сланинка малко има. Вероятно това е защото ям късно вечер? Какво ще ми препоръчате в този случай?
3. Дали мога да преработя някак хранителния си режим? Ако ям между обяда и тренировката се чувствам подут и не мога да тренирам добре. Дали да не намаля количеството храна на обяд, а после да ям плодове или нещо такова като следобедна закуска?
4. Това не е свързано с храненето, ама така или иначе съм почнал: зимата бях поограничил другите спортове, но сега започва сезонът - поне баскетбол ще играя много. Дали да играя в тренировъчни дни, за да може в почивните да се възстановявям пълноценно, или да играя в почивните дни, за да не се натоварвам прекалено в тренировъчните?
12.04.06
13:36
Това, че преди за започнеш да тренираш си попрочел доста определено ще ти е в плюс, напоследък малко хора го правят. Може би и затова прогресът ти е така добър. Относно хранителният ти режим, за следтренировъчното хранене нищо няма да ти стане, след тренировка до 30 мин. тялото се нуждае от бързи въглехидрати и много белтъчини. Навремето като нямаше добавки тренирахме точно така - от залата под душа после вкъщи и на масата :).
Мазнините най-вероятно са ти заради неправилното хранене. С толкова енергиен разход /тренировки, баскетбол и т.н./ сигурно имаш голям апетит и в тези 3 основни хранения се наяждаш обилно - с хляб, сладко и т.н.Правилното е да разпределиш това хранене на 5-6 пъти за да може храната да се усвоява по-добре, така ще можеш и да ядеш повече. Препоръчвам ти също да се насилваш да хапнеш сутринта, овесени ядки, яйца, плодове и т.н.Така ще си събудиш тялото, метаболизма ти ще е по-бърз и ще можеш да усвоиш повече храна. Тази късна вечеря, която ти е в 20 часа най-добре да е месо и салата, т.е. по малко въглехидрати.
Искаш да кажеш, че ако ям сутрин, даже и малко, това ще има положителен ефект върху метаболизма ми като цяло?
А какво ще кажеш за следобедната закуска? Да намаля ли обяда за сметка на нея?
12.04.06
16:04
Според мен закуската е най-важното хранене за деня, можеш да обядваш същото количество но без хляб и без десерт примерно и да включиш следобедна закуска /аз често ползвам за целта протеинови барове/
хехе ‘десерт’ - аз сладко не ям
Ще послушам съвета ти - ще намаля хляба на обяд (без него не мога :)) и ще сложа кисело мляко с банан (или малко мюсли) за следобедна закуска.
Колкото до сутрешната... ще се помъча да хапвам по малко, да видим какво ще стане.
12.04.06
21:31
ааазз незнам как не ядете до обяд 1 во тялото отделя голямо количество енергия за да изхвърли токсините сутрин това е просто огромен минус че не ядеш .
аз незнам просот първото нещо което стомаха ми иска да направя след като стана е да се натъпча ама обилно ! ...