05.04.06
18:59
На 17г, 172см,80кг съм. Стажа ми е 1 год и 8 месеца(без прекъсвания). Изчислил съм, че с физическите натоварвания БМР-то ми е около 3200 калории. Искам да свалям само мазнини без да губя от мускулната си маса.Това ще стане ли ако се храня така и ако не защо:
7:00-7:30ч 100г Овесени ядки с 400г кисело мляко [протеин 25г, въглехидрати 80г, мазнини 18г]
10:00-10:30ч 100г фъстъци с 500мл кока-кола/пепси [протеин 23г, въглехидрати 60г, мазнини 42г]
13:00-13:30ч 150г пилешка паржола, 4 филиики бонус и 50г обезмаслена извара [протеин 50г, въглехидрати 44г, мазнини 15г]
15:00-16:30ч тренировка
17:00-17:30ч 150г пилешка паржола/риба тон, 5 филиики бонус и 50г обезмаслена извара [протеин 50г, въглехидрати 54г, мазнини 20г]
20:30-21:00ч 150г пилешка паржола, белтъка от 2 варени яйца, 100г обезмаслена извара [протеин 65г, въглехидрати 0г, мазнини 0г]
Общо [протеин 213г, въглехидрати 238г, мазнини 95г, калории 2659]
Този режим се нарича Умерено балансиран и трябва да приемам 200г протеин, 240г въглехидрат и 105г мазнини. Мисля да си купя л-карнитин на нутрим и да пия така:
в тренировачен ден: 3 каспули преди тренировка и 1 вечер преди лягане
в нетренировачен ден: 1 капсула вечер преди лягане
Лол.Как си пресставяш,че ще свалиш с това меню килограмите.Ти се храниш по 6 пъти на ден и то в обилни количества.5 филий хляб на едно ядене....Ти ядеш предимно въглехидрати и мазнини.Не знам от каде си ги намерил тея 2659 калорий но ми се виждат не реални.Без тренировка и сериозно диета не виждам как ще стане.Трябва да намалиш храненето, увеличиш белтъците и намалиш въглехидратите и мазнините.
А така ще сваля ли много ММ. Без да приемам хр. добавки освен л-карнитина.
7:00-7:30ч 100г Овесени ядки с 400г кисело мляко [протеин 25г, въглехидрати 80г, мазнини 18г]
10:00-10:30ч 100г фъстъци [протеин 23г, въглехидрати 10г, мазнини 42г]
13:00-13:30ч 150г пилешка паржола, белтъка от 2 варени яйца и 100г обезмаслена извара [протеин 65г, въглехидрати 0г, мазнини 0г]
17:00-17:30ч 150г пилешка паржола/риба тон, белтъка от 2 варени яйца и 100г обезмаслена извара [протеин 65г, въглехидрати 0г, мазнини 0г]
20:30-21:00ч 150г пилешка паржола, белтъка от 2 варени яйца и 100г обезмаслена извара [протеин 65г, въглехидрати 0г, мазнини 0г]
Общо [протеин 243г, въглехидрати 90г, мазнини 60г, калории 1872]
ще мога ли да освоя тези 65г протеин от едно хранене?
На този въпрос никой не може да ти отговори еднакво ...
различни хора ... различни организми ... аз лично се стремя по 50 гр. протеин на хранене да докарам и нямам оплаквания ... що се отнася до диетата ти - подобрения й вариант ми допада ;)
Най-добрата диета можеш сам да си направиш ако си познаваш добре тялото, или фитнес инструктор ако те следи от близо. Искам да кажа че не приемай диетите на другите за 100% ефективни и за теб, но поне като основа може да започнеш от тях. Основните забележки към тази дието дато си я писал (не броим първият вариянт :) - там са мазнините и въглехидратите) са липсата на въглехидрати преди и след тренировка, фъстъците в 10 часа и киселото мляко сутрин. Първо сутрин е добре да има колкото се може по-малко малко мазнини, така отрежи млякато на половин кофичка от 0,5% и добави малко белтъци. За тренировката ти трябва енергия иначе ще умреш в залата :), а и приетите с храна въглехидрати ще ги изгориш при тренировка (вместо да гориш мускули). След тренировка тялото ти е в състояние на въглехидратен град, така че трябва да му подадеш някакви въглехидрати за да се възстанови от тренировката - разбирасе в умерени количества, за да не се трупа излишъка (не пишеш веднага след тренировка да взимаш протеин или креатин с някакви бързи въглехидрати). Фъстъците не са чак толкова лош избор, макара че лешниците и бадемите са по-добри, но и много по скъпи. Проблема е че имат доста мазнини за едно хранене. Имай в предвид че в обезмаслената извара има пак малко мазнини - около 2%.
Аз бих ти препоръчал следната диета.
7:00-7:30ч 60г Овесени ядки, 5 белтъка, 200г кисело мляко (0,5%) [протеин 30г, въглехидрати 40г, мазнини 7,3г]
10:00-10:30ч сандвич от 2 филийки бонус + 200г пилешко или пуешко филе [протеин 30г, въглехидрати 20г, мазнини 8г]
13:00-13:30ч 150г пилешка пържола, и 250г картофи или Бонус 5 филийки [протеин 30г, въглехидрати 50г, мазнини 7г]
17:00-17:30ч 150г пилешка пържола/риба тон, картофи 150г или бонус 3 филийки [протеин 30г, въглехидрати 30г, мазнини 6г]
20:30-21:00ч 200г обезмаслена извара [протеин 30г, въглехидрати 3г, мазнини 4г]
Общо [протеин 150г, въглехидрати 150г, мазнини 60г]
За да пазиш мускула при НВД трябва да вдигнеш приема на протеин, за да има винаги достатъчно аминокиселини на разположение, така че спокойно може да приемаш по към 180-200г протеин на ден. Освен това е добре веднъж на 4 или 5 дена, да правиш т.нар. високо въглехидратен ден, за да може тялото ти да си възвърне нормалното производство на някои хормони, което се подтиска от ниският прием на въглехидрати. Имай в предвид, че ако още от началото почнеш диетата и кардиото на мах. тялото ти ще привикне и след месец примерно ще трябва да си дадеш бая зор за да продължи топенето на мознини. За това почни с по малко кардио и постепенно увеличи кардиото. Почни и с високо въглехидратен ден на всеки 3 дена и стигини до такъв на всеки 5. В не тренировъчните дни намали въглехидратите до 100 на ден!
65г протеин няма как да усвоиш, за това е безсмислено да взимаш повече от 35т на хранене (дори и тях не знам дали ще усвоиш).
10.04.06
22:16
Не е лош хранителния план,ако доскоро си ял повечко,това е добрър встъпителен режим,аз ти препоръчвам да го ползваш 2 седмици!След това за следващите 2 седмици намали хляба на 3-4 филийки за целия ден,и след този период,през следващите 3 седмици махни и въглехидрати,замести ги със салата подправена с зехтин!
Ааамм, аз ли бъркам или човека говори за сваляне с РБР режим и няма намерение да минава на НВД ?
Л-Карнитина е адски надценяван, според мен не ти е нужен. Аз лично не съм видял човек, който с него да е постигнал ефект що се касае до отслабването. А и досега също няма нито едно сериозно изследване (а последните 2 години има бая), което да го доказва. Най-важното е да си наясно с фундаментите, от там насетне ще си правиш програмата според твоя собствен организъм. Според мен много добре си се ориентирал към относително делене 50:30:20 (въгл. прот. маз.) - идеална начална точка. След това вече може да наклониш в една от другите посоки - 40:40:20 или 60:20:20 (ако ти трябва енергия).
Протеина около 200г е добре - до 2.5 грама / килограм протеин няма да имаш проблеми според мен - ненужния ще го изхвърли организмът ти.
Много добре си сметнал -500 калории от BMR-то, дори може би е малко множко, но отново не мисля, че ще има проблем.
Забрави за газираното - САМО вода за пиене, по 2 чаши (250мл х 2) на ядене (за препоръчване по 30 мин преди или след, да не разрежда стомашните ензими) + екстра 2-3 литра при кардиото и вдигането, които така или иначе са за възстановяване на електролитния баланс и не се усещат.
След тренировка ти трябва шейк с деление около 25г протеин, 75г high-GI въгл. (най-лесно е с два банана в блендера с протеина :), 20г мазнини. Не твърда храна. Много по-добре ще ти действа. Принципно това е едно от най-гадните времена за тренировка, и аз сега се боря с него и само чакам времето, когато ще мога отново да тренирам сутринта...
И най-важното, което пропускаш МНОГО - ПЛОВОДВЕ и ЗЕЛЕНЧУЦИ. Та при теб няма никакви! Зеленчуци трябва да има на всяко ядене и не ги мисли много колко калории са, повечето след изяждане даже отиват на минус само заради енергията, която се изразходва, докато бъдат преработени в стомаха... За мен всяко ядене без закуската и шейка след тренировка трябва да има зеленчуци, а вечерята (последното ядене, 2-3 часа преди лягане) да е с въглехидрати само от Low-GI зеленчуци (по-възможност пресни) и протеин (някакво месо - червено или птиче). Пък точно преди лягане си взимай само изварата. Сутринта можеш да слагаш плодове към овесените ядки (яблъка например).
Не виждам да взимаш и мултивитамин... ако мислиш да я следваш тази диета, от къде ще си набавиш витамините като хич не виждам зеленчуци в нея... (и между другото, не говоря за евтино мултивитаминче от магазина или някое центрумче, а за истински, хубав мултивитамин :)
Помисли си и за предложените високо-въглехидратни дни, наистина вършат чудеса. Изобщо зиг-загингът и ограничаването на въглехидратите и приеманите калории на едно ядене с напредването на деня (именно затова мразя следобедните тренировки) са двете най-мощни техники за сваляне на килограми и работят безотказно, само с малко нагласяне. При някой хора ВВД бачка дори през 1 ден (например в ден с тренировка имат ВВД за енергия, на следващия не и така...).
За кардито важното е да си стоиш в 65-75%-овия прозорец, обаче никога да не се чувстваш комфортно, когато го правиш. Винаги натискаш! Хубаво е да менкаш вида от време на време (6 седмици) или да правиш пирамида (30 мин начално, 3 мин на седмица отгоре до 45 мин, после увеличаваш натоварването, после HIIT и така...)
В заключение - може да се пише адски много още, ама мен лично ми се спи (9 и 45 е, а ставам в 5, затова и мнението е малко трудно за четене, за което се извинявам, ама просто се опитвам да помогна :). Ако има нещо конкретно друго - питай.
17.04.06
00:21
[quote author=“wizard_m”]
13:00-13:30ч 150г пилешка паржола, белтъка от 2 варени яйца и 100г обезмаслена извара [протеин 65г, въглехидрати 0г, мазнини 0г]
17:00-17:30ч 150г пилешка паржола/риба тон, белтъка от 2 варени яйца и 100г обезмаслена извара [протеин 65г, въглехидрати 0г, мазнини 0г]
Имаш лек проблем със сметките пич ... или на сурватъчния протеин са почнали да му викат извара или ти лактозата не я имаш за въглехидрат.