19.02.26
22:51
казано от D_M на 19.02.26, 22:46:
казано от Georgi Ivanov на 19.02.26, 22:31:
Проблема е че никога не сте спортували каквото и да било ми броите фитнес за спорт и броене на калории . Не говорим просто на различни езици ами ни делят паралелни вселени. Разбира се говоря за определени хора.
Това в какъв контекст го казваш. Т.е. да се ходи на фитнес или по-точно да тренираш със съпротивление и да се храниш по-целенасочено (ако си дебел), за да отслабваш е лошо или няма полза, така ли.
Аз лично не съм в масовия кръг от 50+ годишните “ходя на фитнес”, по начина както повечето го правят. Да, има доста яки и трениращи още по-тежко, но глобалната картина от все пак посещаващите фитнесите е друга.
Ти какъв спорт практикуваш в момента или тренираш, та твоето да се брои, пък на другите не? И зависи кой какви цели има. Както вече се посочи, не всеки цели непременно някакви по-високи нива на сила на конкретни упражнения, издръжливост и т.н.
Аз отдавна не съм в състезателния спорт баце Дидко. В момента цикля гиревой това което ти усвои супер бързо пък на мен ми отнема месеци. Идеята ми беше , че ако си бил спортист в каквото и да е , щеше хем да знаеш как да тренираш да ядеш и т.н. а не да лаладжийстваш по схеми и тъопотии и кво беше там 180 повторения за седмица мега обема и кой ли го прави. Аз като направя една тренировка според твоите стандарти трябва да почивам седмици след това. Както и да е .
Колко ти излиза FFMI тогава щом искаш да се включиш нормално в дискусията без да поучаваш от висотата на предполагаемото си морално и физическо превъзходство?
казано от Georgi Ivanov на 19.02.26, 22:48:
Много се вглъбявате в тънките неща след като ви куца цялата картинка. Говоря в множествено число но нямам никой конкретно в предвид. Да не става драма пак.
Няма как да станат драми, просто си обсъждаме и тези детайли, но лично на мен нищо не ми куца, тъй като зададените цели от глобалната картина се постигат леко полеко на 100%. Проблема понякога идва от това, че според някои хора нещата трябва да се случват така както те ги виждат (И аз говоря в множествено число, и нямам никой конкретно предвид). Но както се казва, много пътища водят до Рим.
ПС, тренирам основно в твърд стил. За Гиревой стила мога да кажа, че го докарвам.....чак пък усвоил в тесния смисъл, не.
Мнението беше редактирано от D_M на 19.02.26 23:05.
19.02.26
23:07
казано от Димо на 19.02.26, 23:02:
Колко ти излиза FFMI тогава щом искаш да се включиш нормално в дискусията без да поучаваш от висотата на предполагаемото си морално и физическо превъзходство?
Понеже ти убягват някои неща както споменах в предишните постове се опитах да насоча дискусията мисленето или както там искаш го наречи извън ФФМИ ВБКИ ДГДИ МЖКИ и т.н. Нито съм физически морално или квото и да е там повече от вас , нито ми е цел.
19.02.26
23:13
казано от D_M на 19.02.26, 23:03:
казано от Georgi Ivanov на 19.02.26, 22:48:
Много се вглъбявате в тънките неща след като ви куца цялата картинка. Говоря в множествено число но нямам никой конкретно в предвид. Да не става драма пак.
Няма как да станат драми, просто си обсъждаме и тези детайли, но лично на мен нищо не ми куца, тъй като зададените цели от глобалната картина се постигат леко полеко на 100%. Проблема понякога идва от това, че според някои хора нещата трябва да се случват така както те ги виждат (И аз говоря в множествено число, и нямам никой конкретно предвид). Но както се казва, много пътища водят до Рим.
ПС, тренирам основно в твърд стил. За Гиревой стила мога да кажа, че го докарвам.....чак пък усвоил в тесния смисъл, не.
Гиревоя се усеща след 15то повторение дали го правиш или не. 15-20 повторения било то на пределна тежест 32-40 кила не са нещо впечатляващо, айде освен ако не е тласкане :) .
Аааа не така.
Ти обърни две 32 ки 15 пъти от вис,ама отстрани на бедрата и пак ще си говорим нещо особено ли е.
Мнението беше редактирано от nervak на 19.02.26 23:18.
На мен ми е ясно че не си, ама така се държиш сякаш си. И ми стана интересно откъде идва това менторско отношение.
Усеща се че Сенсей го няма и откакто абдикира виждам тука опити да се запълва вакума :)
Виж ся, за мен е проява на кофти вкус да видиш че двама, трима или петима души си говорят за нещо и да дойдеш да им обясниш че това за което си говорят е пълен ташак, гомна и кви още там епитети използва. И не веднъж, ами 5 пъти. ОК, разбрахме отлично мението ти, просто не сме съгласни с теб. Може ли?
Аз не тренирам Гиревой, нито правя характерните за него повторения. Даже не джърквам често. Имал съм предвид единствено само техниката на изпълнение на упражненията. Но докато в твърдия стил няма много “извън линията”, в Гиревоя много състезатели макар да се въртят около принципните неща, техниката им някъде е доста различна. Примерно погледни сначовете на Иван Денисов, Денис Василев и Феодор Фуглев, колко са различни. Последният даже не прави махало и двойно сгъване на коляното, а го изпълнява с подем от тазобедрената става и задна верига като в твърд стил, с изключение траекторията на ръката. Та може да не се стараеш да докараш точно както някой, а както на теб ти е най-удобно за целите. В случая явно възможност за повече бройки.
19.02.26
23:25
казано от nervak на 19.02.26, 23:17:
Аааа не така.
Ти обърни две 32 ки 15 пъти от вис,ама отстрани на бедрата и пак ще си говорим нещо особено ли е.
Ти нали разбираш руски , да ти дам едни програми и да видиш , че тва не е нищо :D
Дай,макар там да няма тия обръщания или изхвърляне, за които аз говоря.
Мнението беше редактирано от nervak на 19.02.26 23:40.
20.02.26
07:56
казано от Димо на 19.02.26, 22:21:
казано от Georgi Ivanov на 19.02.26, 19:45:
За мен лично единствено тренировъчните цели имат значение
Именно - това си е твоето разбиране и това са си твоите цели. Искаш да си силен, бърз, умел или каквото там тренираш. И това е напълно ОК.
Но има и хора, които не си взимат спортните постижения толкова насериозно защото разбират че те са си някакви относителни и не означават нищо и нищо в живота им не зависи директно от тях. И за тях е по-важно как изглеждат и как се чувстват и в това също няма нищо лошо. И това е напълно ОК.
Аз и преди съм го казвал и тогава имаше обидени - или поне възмутени - но Дидо е по-близо до плочките на Брад Пит от Троя, отколкото всеки един от форума е близо до тягата на Бьорнсон или до изтласкването на Насар.
Така че нека всеки си коментира това, което го интересува без да му се обяснява колко безсмислено е заниманието му.
Димо, тренировъчните показатели спрямо ЛТ са много обективен и лесно измерим показател за атлетизъм, състояние на тялото и метаболизма, СС система и т.н. Не става дума нито за тягата на Бьорнсор, нито за плочките на Брад Пит. Вие самите говорите колко флуктуират тези измервания и калкулаттори, докато желязото никога не лъже. Примерно някой супер дебел има 300 тяга, не значи че е в добра форма, щото това примерно е 1.5 СТ 🤣 Ся ако гони медал на трибой ок, ама ако иска да е здрав и атлетичен, по- добре с 250 кила тяга на 100 лично, отколкото 300+ тяга на 150 лично. Ама то пак иска трениране, а не щипане. Тоя ФФМИ няма да се качи без здраво трениране.
казано от Alexander Krastev на 20.02.26, 07:56:
Ама то пак иска трениране, а не щипане. Тоя ФФМИ няма да се качи без здраво трениране.
Е явно добре съм потренирал, щом ме дава малко преди Силвестър Сталоун :)
По тея индекси с процент от СТ моя големия син на 14 е бил по-як от Еди Хол, щото правеше 35 набирания, както и Мадбоя тук от форума е бил по-як от Бьорнсон, щото правеше по-добър коефициент на отделните движения.
Знаеш,
че само с единия показател нищо не става....
А оня дребния е мерило само за най къси движения.
казано от nervak на 20.02.26, 09:30:
Знаеш,
че само с единия показател нищо не става....
А оня дребния е мерило само за най къси движения.
Ми именно, няма една единствено само верна, всеобхватна и неотменима истина.
Защо изобщо някой се хаби да обяснява че тренирането е важно, сякаш някой е казал че не е важно. Аз не съм видял някой изобщо да твърди обратното.
Тва да искаш да си измерваш прогреса освен с килограми железа и да се сравняваш сам със себе си и с другите или пък да те интересува как изглеждаш е напълно нормално и полезно за тренировъчната мотивация. И всеки тренира за свои собствени цели, които са му важни на него конкретно.
казано от Димо на 20.02.26, 08:34:
Сталоун никога не е бил много як или масивен, въпреки цялата химия, която e взимал и взима, никога не е имал физика, която да е извън натуралния лимит. Той е актьор, не културист. А ВСИЧКИ актьори лъжат, най-малкото за ръстта си. За Сталоун може да намериш данни за ръста му от 170 до 177 см. Никой не знае точно. Как точно ще му сметнеш FFMI?
Освен това, FFMI e безсмислен, ако си 30+% мазнини. Свали реално до 10%, и тогава виж колко ти е, без да гадаеш и смяташ.
Силовите показатели са си супер показател - за да ги покриеш всичките, ще трябва да си хем с висок FFMI (мускулна маса), хем не трябва да си с много висок % мазнини. Аз казах, че съм ги покривал, но като се замисля, май никога не съм ги покривал всичките, наведнъж.
Тези критерии се покриват по-лесно от леките, но за тежките и високите, може да се сложат абсолютни критерии, като 220 тяга, 180 клек, 140 лег. Ако си 100+ кила, не би трябвало да са ти проблем. И набиранията примерно да паднат до 12 стриктни.
..... Ама то пак иска трениране, а не щипане. .....
:-)))))))))
Т,ва кърти направо.
Иначе (нямам предвид тук присъстващи, а и аз най-много сигурно ще отговарям на описанието) е известно, че много хора търсят информация, т.е. ровене по форуми, четене на статии, намиране на подходящи калкулатори и т.н., които да им потвърдят мнението, че са ок или да дадат резултат, който да ги успокои, съответнто са на прав път. Например не ти се вдига тежко и да тренираш с базовите движения и търсиш някъде някой където е написал, че тези неща увреждат гръбнака, ще ти съсипят ставите и т.н. и си казваш: ето, човека е от еди кой си университет в САЩ, има сумати доволни клиенти, прав е, че тия тренировки не са за всеки и аз попадам в този кръг, където тежката щанга не е за мен и ще постигна резултат като правя преса на машина и сгъвам и разгъвам на бедра пак на машина. Или пък: ето, тук пише, че под 20 % мазнини си застрашен от това и това заболяване, ок съм си така с 28%, чуствам се добре макар с шкембе и няма да отслабвам, за да не попадна в застрашените от еди какво си и що си. Моята структура е такава, че трябва да съм по-пълен.
........ и подобна “успокоителна” информация, че всичко с вас е наред и напредвате в развитието си в положителна насока.
Мнението беше редактирано от D_M на 20.02.26 11:28.
20.02.26
12:25
Ама то пак иска трениране, а не щипане. Тоя ФФМИ няма да се качи без здраво трениране.
По тея индекси с процент от СТ моя големия син на 14 е бил по-як от Еди Хол, щото правеше 35 набирания, както и Мадбоя тук от форума е бил по-як от Бьорнсон, щото правеше по-добър коефициент на отделните движения.
Кое те дава малко преди Сталоун? :D
Много избирателно цитираш - трябва да вземеш ВСИЧКИТЕ показатели, а не само един. Ето аз си признах,че на мен ми куцат бутащите - раменната и лежанката. Другите ги покривам горе-долу. И знам къде трябва да натискам за хармонично развитие.
А ти освен си дал пример с друг хора от едната крайност в другата, много обективно, няма що - единия е 220 см, другия е 150 см висок. Направо едно и също.
Не казвам, да не си щипете бузките, а само че не е обективен показател, защото никой от вас не знае колко точно % мазнини има и от там всичко отива по дяволите. А лично тегло и тежест на щангата можеш да премериш с най-обикновен китайски кантар с почти нулева грешка. И ти гарантирам, че ако покриеш ВСИЧКИТЕ показатели накуп, ще си в много добра здравословна и визуална форма.
казано от Петко К на 20.02.26, 11:02:
Тези критерии се покриват по-лесно от леките, но за тежките и високите, може да се сложат абсолютни критерии, като 220 тяга, 180 клек, 140 лег. Ако си 100+ кила, не би трябвало да са ти проблем. И набиранията примерно да паднат до 12 стриктни.
Кои са леките,че тези 220 тяга ,180 клек,140 лег.. са смешни за 100+,за 80-90кг са нормални показатели.
Сталоун никога не е бил много як или масивен, въпреки цялата химия, която e взимал и взима, никога не е имал физика, която да е извън натуралния лимит. Той е актьор, не културист. А ВСИЧКИ актьори лъжат, най-малкото за ръстта си. За Сталоун може да намериш данни за ръста му от 170 до 177 см. Никой не знае точно. Как точно ще му сметнеш FFMI?
Еми ето че и ФФМИ това показва - Сталоун има по-малко ФФМИ от един чичка - аматьор с дадбод :)
Те всички хора лъжат за ръста си - включително и тук - па кво остава за звездите.
Освен това, FFMI e безсмислен, ако си 30+% мазнини. Свали реално до 10%, и тогава виж колко ти е, без да гадаеш и смяташ.
Еее, по съществото си ФФМИ е точно това - без значение колко си дебел да може да се види колко чиста маса имаш. Аз отлично разбирам какво казваш - че като свалиш 15-20%БФ с много голяма вероятност ще свалиш и мускул и тогава ще е друга стойността на ФФМИ, както и ще има файда от естетическа гледна точка - да може да се види мускулатурата, ама пак си е някакъв индикатор. Според теб едно и също ли е някой който на 35%БФ има ФФМИ 18 и тепърва има да сваля 20 кила мас и като стане 12% БФ дали ще изглежда по същия начин като някой, дето има ФФМИ 24 и също има да сваля едни 20 кила мас?
За 10% никога не съм бил и не мога да кажа - знам че под 12 вече всичко става съвсем различно. Но съм бил под 15% и си знам и килограмите, щото си ги пиша от години и като си въведох тея данни в калкулатора за ФФМИ ми излезе вече съвсем скандална стойност, много близа до унлайкли :) Ама няма да я показвам да няма съвсем припаднали.
Ми и аз това казвам - как само с едно нещо ще мериш всьо и вся? Има относителна сила, има абсолютна сила, има силова издръжливост, има хора им е по-важна естетиката и ще каже “кел файда че клякаш с едисиколко като имаш дадбод и изглеждаш смешно в костюм” или пък дърпаш едисиколко, ама половината време миришеш на диклак и т.н. Има и още 1000 неща, които всеки да си тренира и сравнява които са му важни.
И пак казвам - едното не пречи на другото.
казано от nervak на 20.02.26, 12:43:
Кои са леките,че тези 220 тяга ,180 клек,140 лег.. са смешни за 100+,за 80-90кг са нормални показатели.
Нормални за какво:
-че си вече доста силен;
-че си общо взето силен;
- очевидно тренираш там нещо по-структурирано и имаш някакъв резултат, който говори, че си надградил тук таме :-)
Мнението беше редактирано от D_M на 20.02.26 12:54.
Ми...нормални силови показатели...нито си силен,нито кой знае колко натрениран.
20.02.26
13:04
Това са показателите, след което е позволено да се назобаш бахахах
казано от Alexander Krastev на 20.02.26, 12:25:
А ти освен си дал пример с друг хора от едната крайност в другата, много обективно, няма що - единия е 220 см, другия е 150 см висок.
Ми то е съвсем умишлено и уместно бе Саше, кви са тея едни критерии за всички различни хора с всичките си различни цели?
казано от Alexander Krastev на 20.02.26, 12:25:
ако покриеш ВСИЧКИТЕ показатели накуп, ще си в много добра здравословна и визуална форма.
Първо, може и никога да не ги стигна. Ти стигнал ли си ги? Или да знаеш някой, който ги е стигнал и да може да ги покаже всикчи на видео (че на думи може доста хора да ги покрият или някога си там да са ги покривали) Изброй ми 5 души да ги видя как изглеждат и да си преценя за мен дали ме устройва вида им. Разбира се и да си преценя дали ми се занимава да гоня всички тея постижения - които може и никога да не стигна като 95% от тук пишещите застъпници на същите тея критерии.
Аз ги правя за бройки...без раменната...ама пък имам кофи със СТ...м дали се брои?
казано от Димо на 20.02.26, 13:30:
Първо, може и никога да не ги стигна. Ти стигнал ли си ги? Или да знаеш някой, който ги е стигнал и да може да ги покаже всикчи на видео (че на думи може доста хора да ги покрият или някога си там да са ги покривали)
2015 година - 79 кг, 150 лег, 160х3 клек, 90х2 военна преса, 190 тяга, набиране с 55 кг, кофи с 80 кг (за бройки) - т.е., без тягата, всичко останало го покривах с доста от горе.
Имам клипове на всичко в стария дневник, може да се види и как изглеждах тогава. На 75 кг ми паднаха малко резултатите, но горе-долу ги покривах и тогава.
Това в периода до 07.2015 година, като свалях килограми и бях на дефицит.
Сега, тези критерии ги даваме като ориентир, ако тягата е “само” 2.4, вместо 2.5, няма да издребняваме 😉 Затова пък лежанката ми по едно време беше 1.95 😁
Мнението беше редактирано от Петко К на 20.02.26 14:22.
Аз ги покривам почти всичките, набиранията не знам до 20 дали ще ги докарам, както и кофите не съм пробвал макс бройка, но са над 30 със сигурност. Иначе набиране с 60кг и кофи с 90 ги имам. Това е около 92кг ЛТ, някъде из дневника имам снимки на скорошната форма
20.02.26
14:47
И тримата не важите, щом нямате замервания с калипер и не сте си сметнали % мазнини с поне 3 онлайн калкулатора! :D
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 20.02.26 14:47.
20.02.26
14:51
казано от Димо на 20.02.26, 13:30:
Първо, може и никога да не ги стигна. Ти стигнал ли си ги? Или да знаеш някой, който ги е стигнал и да може да ги покаже всикчи на видео (че на думи може доста хора да ги покрият или някога си там да са ги покривали) Изброй ми 5 души да ги видя как изглеждат и да си преценя за мен дали ме устройва вида им. Разбира се и да си преценя дали ми се занимава да гоня всички тея постижения - които може и никога да не стигна като 95% от тук пишещите застъпници на същите тея критерии.
Аз в момента не покривам раменната преса, довечера ще пусна макс на набирания и кофички за загрявка и ще пиша ;) Всъщност ако махна 5 кила от тумбака в момента ще съм топ, но се притеснявам че ще почна да плаша хората по улиците хаха
казано от Alexander Krastev на 20.02.26, 14:47:
И тримата не важите, щом нямате замервания с калипер и не сте си сметнали % мазнини с поне 3 онлайн калкулатора! :D
И мазнините съм мерил с navy калкулатора (18%) и ffmi-то също, но за жалост не го докарвам до suspicios 😄
казано от Димо на 19.02.26, 15:25:
казано от nervak на 19.02.26, 10:27:
Не знам какъв е тоя калкулатор аз излизам 22..,.
Дали съм влизал в зала?Нещо не въвеждаш правилно. Колко тежиш, колко си висок и колко % БФ според теб имаш?
181см
84кг
15%