Препоръчайте режим за сваляне на 20 излишни килограма

25.08.24
15:11

Здравейте, на 40г съм, висок 166 и тежа вече 92кг.
Последните 10кг ги качих през последната 1г (по вина на силен стрес в работата).
Основно всичко е натрупано в областта на корема.
Работя физическа работа ( в супермаркет ) което изисква по 6-7 часа на крак или в движение, след което се чувствам адски изморен. Лисва ми и сън (5-6часа), през нощта се будя често. Вече усещам как тези ми килограми се отразяват на здравето и личния ми живот ( половинката не иска да спи до мен и бяга в другата стая, имам запек, главоболие, затруднено дишане, отделно понякога имам и ускорен пулс). Така че ...
Дайте идеи какво да направя за да сваля поне 10-12 от тези 20 килограма. Пробвам да ям здравословно ( салати, пилешко, храни богати на фибри), но нещата не се получават.  Спортувам когато и колкото мога, карам колело ( с него ходя често на работа) и Фитнес, обмислям да се запиша и на плуване (въпреки, че не мога да плувам).

Темата беше редактирана от brego на 25.08.24 15:36.

26.08.24
09:03

Като начало опитай да създадеш калориен дефицит, т.е. да приемаш по-малко калории от тези, с които поддържаш тегло. Има не един и два калкулатора в интернет пространството, за съответното ти лично тегло и физическа активност на ден, колко калории да приемаш за баланс и колко за отслабване.  Инсталираш си след това приложение на телефона и записваш всяко едно нещо, което ядеш. И да кажем ако трябва да ядеш 2500 калории на ден за поддръжка, ти се стреми към 2100-2200 и след седмица две виж как са нещата. Ако не мърдаш, сваляш още малко.

26.08.24
13:49

Въоръжи се с търпение,поне за година.
Два килограма на месец е нормално да се свалят.
Да храната трябва да се намали ,но постепенно.Примерно ,ако си ял по един хляб  започваш да намаляш с половин филия.
Никакви драстични промени не прави с храната .както и не брой калории и подобни неща.
Независимо каква ти е физическата активност като вид,трябва да е всеки ден.
Което значи обемно стегнато без да се  влиза в червеното.
Отделно тялото ти играе номера и трябва да се научиш да ги разпознаваш.
Самонаблюдавай се,нужна е воля и себеотрицание.
Успех

26.08.24
15:09

При не броене на калории, най-лесно е май с правилото на чинията. Взимате една чиния с диаметър около 21-22 см., половината от нея са зеленчуци /броколи, маруля, краставици, домати, чушки/, 1/4 от чинията са протеиновата храна /например пържола колкото длан, хайде 200 гр. да е/ и 1/4 въглехидрати-ориз, картофки, пълнозърнести две малки филийки хляб. Или пък правилото на двойната чиния /за трениращи и отслабващи/, като на вечерята порцията протеин е двойна. Яде се 3 пъти на ден, няма междинни, няма това онова. Махат се алкохол, всякакви пакетирани боклуци и десерти.
Не знам как ще е в дългосрочен план, но това нещо е обсъждано доста преди да бъде дадено за най-лесния шаблон в САЩ и Канада за затлъстялото население. На практика и без да ми е целенасочено го приложих от събота сутринта когато се измерих и днес сутринта бях  -2.4 кг. надолу. Демек два пълни дни само съм го прилагал.
Наясно съм, че точно аз не съм еталон за такива работи, още повече съм доста дебел и е нормално в началото да има бързи резултати от изхвърляне на водата, но просто споделям. Че иначе на око май трудно се справят хората, как да намалят и дали не прекаляват.

Мнението беше редактирано от D_M на 26.08.24 15:11.

27.08.24
10:04

Не ям изобщо хляб ( ако не изключим течния хляб- бирата). Мислех да почна с Кето режим, ама някой неща ми се струват прекалени там.

27.08.24
10:08

Бирата не закачай ...по добре кажи,как си със сладкото....чипсове,фафли и прочие лайна

27.08.24
10:50

чипсове ям, сладкиши не обичам, кафето си пия с 1 малка бучка захар. Сол и захар купувам веднъж в годината

27.08.24
11:16

Нещата са банално прости! :

1. Повишаваш физическата си активност,колкото можеш повече
(като тренировка с тежести е най-добрият вариант,но и всяка друга дейност пак ще помогне)

2. Редуцираш храната надолу , като първо махаш чипсове,вафли и всичко от сорта, както ти казаха по-горе.
Щото си дебел ( нищо лично) и за теб са противопоказни .

Според мен удачен режим на хранене при теб, може да ” фастването” .
Тук има хора, които може да ти споделят опит от първо лице за него, иначе инфо в нета.
Трибестан в доза 2 гр.+ и прилични мултивитамини няма да са излишни.

Вземи се сериозно в ръце и оправи, както физиката си,така и семейството си! Защото следващите стъпки са сърдечно-съдови,диабет и развод(може и в обратният ред).
Желание и воля/инат! Другото са празни приказки.

11.09.24
14:02

Ще добавя още към всичко, което съм написал)
Опитайте да зададете редовно време за лягане. Сънят е важен за регулиране на теглото и цялостното здраве. Намерете начини за управление на стреса, като медитация, хобита, които харесвате, или приемане на добавки като магнезий B6.
Дори и да ядете здравословни храни, важно е да контролирате калориите си. Опитайте се да запишете всичко, което ядете, и да следите калориите си. Увеличете приема на питейна вода. Понякога жаждата може да бъде сбъркана с глад. Хидратацията също помага за метаболизма.

Мнението беше редактирано от Анели на 17.09.24 10:49.

11.09.24
17:35

казано от Анели на 11.09.24, 14:02:

Понякога жаждата може да бъде сбъркана с глад. Хидратацията също помага за метаболизма.

Подкрепям с две ръце!

Аз бих започнала не с „режим за сваляне на 20 кг“, а с това първо да си провериш състоянието, защото описваш не само наднормено тегло, а и неща като затруднено дишане, ускорен пулс, главоболие, запек и лош сън. Това вече не е просто естетичен въпрос. На твое място бих си пуснала основни изследвания и бих отишла поне при личен лекар, защото при такъв стрес, малко сън и качени килограми е много лесно човек да се върти в кръг и да се обвинява, а реално да има и друг проблем.

Иначе чисто practically, според мен не ти трябва зверски режим, а такъв, който можеш да издържиш поне 6 месеца. При теб проблемът май не е, че не се движиш, защото и без това си доста на крак. По-скоро ми звучи като комбинация от стрес, недоспиване и хранене на пресекулки. Ако си на физическа работа и после си разбита, е много вероятно вечер да ядеш повече, отколкото ти се струва, или да посягаш към неща, които уж „те оправят“ за малко.

Аз бих пробвала нещо много просто. Три основни хранения, без постоянно дояждане. Повече белтъчини като яйца, месо, кисело мляко, извара и риба. Въглехидратите не бих ги спирала напълно, а по-скоро бих ги намалила и бих гледала да са по-нормални като източник. По-малко хляб, сладко, вафли, сокове и алкохол. Вечерята да е по-лека, защото при малко сън и тежка храна нощем всичко става по-зле. И разбира се, вода и фибри всеки ден, щом имаш и проблем със запек.

Друго важно е да не се опитваш да компенсираш с прекалено много спорт. Това често е грешка. Ако си уморена и недоспала, фитнес плюс колело плюс работа плюс евентуално плуване може да те довърши, не да ти помогне. По-добре умерено и постоянно, отколкото амбициозно 10 дни и после отказ. Ходене, колело, две-три тренировки седмично и по-добър сън според мен биха ти дали повече, отколкото някакъв наказателен режим.

И още нещо - не си поставяй първо цел 20 кг. Това звучи огромно и отказва. Направи си цел първо 5 кг, после още 5. Ако свалиш 10-12 кг, най-вероятно ще усетиш голяма разлика в дишането, съня и енергията.

Аз лично гледам и психически да не се вкарвам в режим „всичко или нищо“. Примерно, когато ми се яде нещо сладко, не се тъпча с каквото ми падне, а понякога просто се глезя със здравословни торти от rawcakes.bg и така поне не ми идва чувството, че съм на наказание. Според мен това също е важно - да намериш начин да издържиш дълго, а не да изкараш една седмица на инат.

С две думи, първо лекар и изследвания, после спокоен и устойчив режим, не зверска диета. При тези симптоми аз не бих разчитала само на форумни съвети.

21.04.26
19:58

Толкова писане за една проста реклама...😄

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1