Генно модифицираните храни

12.08.04
17:15

Както повечето от вас са чули, доста пари са вкарани в проекти за такива храни. Кажете си мнението, бихте ли ги консумирали?

12.08.04
17:19

От доста време Българина консумира такива храни. Нищо неможем да направим по въпроса. Единственото е като влезем в европеискиа съюз ,да има по-голям контрол и медицината да върви напред.
по-здрави
ХАХАХА наи-много някоя мутирала пиперка да стане президент ,но няма да е невиждано

ВН

12.08.04
17:21

За жалост САЩ спечелиха дело в международния съд, срещу Европейския съюз, за това дали при внос генномодифицираните храни трябва да бъдат изрично отбелязвани. Сега идват кораби стоварват соя гигант по кейовете, пък състава и ... едва 20% белтък, а не 36% както всички си мислим, да не говорим за неизвестните ни фактори навлизащи в храносмилателните ни системи от там в кръвта и малките ни клетчици. Какво ли могат да ни причинят? Рак?

13.08.04
00:50

Spored mene prekaleno mnogo se shumi okolo tezi hrani. Za mene tova e progres. V skoro vreme naselenieto na Zemqta ste ima problemi s izhranvaneto i v tezi hrani e reshenieto na tozi problem.
A sam saglasen za tova, 4e nie ot mnogo vreme qdem takiva hrani ama nikoi ne ni kazva<:( Viz drugo e krenvirsh s hartiq;) 4ista hrana bez genni modifikacii (“Pepi, edno kilo ot 2,85?”);)))))))
Ayde uspeh i ne se kosete tolkova za hranata, koito iska da q qde, a koito iska da ne q qde. Tova si e li4en izbor.

13.08.04
17:42

Аз доколкото знам,тези големите ягоди дето излизат първи на пазара, са със свински  хормони за да изглеждат свежи и куул след транспортиране,лашкане и етц. А за пластмасовите доматки и марулки дет се ядат навсякъде извън България, няма кво да говориме

ВН

13.08.04
18:30

Когато си избирам плодове и зеленчуци много внимавам да са несъвършени. Целенасочено си взимам червиви плодове и леко наядени от насекоми зеленчуци. Червейчето няма да ме убие, виж “Round Up” може и да го стори!

PE

16.08.04
19:17

Едно разяснение -  какво според вас означава “генно модифицирана храна”.
Нека да уточним - НЕ СЪЩЕСТВУВА генно модифицирана храна.
Съществуват генно модифицирани организми /ГМО/ , от които се приготвят храни.
Могат да се изложат много “за” и “против” нуждата от ГМО. Основният проблем, поради който е възникнала нуждата от използването им е естествено икономически  - една учудващо огромна част от населението на Земята страда от белтъчно недохранване и използването на ГМО е начин за преодоляването му. В момента текат интензивни изследователски програми в Индия, Китай, Южна Африка по създаването на сортове растения , които са много по-устойчиви на все по-суровия климат и все по-изтощените почви / а за тази ситуация принос имаме всички ние, дори само с факта, че ползваме леки коли или градски транспорт, които горят бензин, при което се получава парников ефекти и какво ли още не... /.

Как всъщност се създава един ГМО ?

Генът, кодиращ определен белтък , да речем генът за устойчивост към определено заболяване , се “изрязва” от ДНК на растението-донор, което е естествено устойчиво към това заболяване, и се “вгражда” трайно в ДНК на растение-реципиент, което по този начин също придобива  устойчивост към това заболяване.
Тоест, при създаването на ГМО, НЕ СЕ създават нови, “изкуствени” гени, а само се прехвърлят от един организъм в друг.
С други думи, ГМО НЕ съдържат нови белтъци, към които имунната система на човек вече да не се е приспособила.
Това, дали един белтък , нов за клетката на даден организъм, ще се сработи с цялата мрежа от протеин-протеинови взаимодействия, е отделен въпрос, но той не засяга крайния консуматор.
Бъдете сигурни, че природата си знае своето и ако един “внедрен” ген  / и кодирания от него белтък /не си “пасва” с останалите гени на растението-рецепиент, това растение просто няма да просъществува . Същата размяна на гени се случва и в естествени условия и то учудващо често, особено при растенията, посредством различни вируси и други естествени генетични носители  - и то в много по-голям мащаб, отколкото генния трансфер, които се случва, когато човек създава ГМО.

Поради това, а и поради факта , че в храносмилателната система всичко се смила до едни и същи крайни продукти, лично аз не мисля, че употребата на храни от ГМО крие по-висок риск към алергии или други по-сериозни заболявания, отколкото обичайните храни.

Съвсем друг въпрос е дали те са вкусни.
Проблемът с вкуса и липсата му обаче не идва сам по себе си от това , че дадено растение е ГМО - той идва от хормоналното синхронизиране,  от различните препарати с растителна защита, с които се третират растенията при интензивното земеделие.

А това с несъвършените плодове и зеленчуци- хм, една огромна част от отровните гъби се нападат от разни червейчета и какво ли не и немалко хора са починали поради това, че вярват , че червеят действа само на “сигурно” - тоест това дали някоя храна е “набогатена” с допълнително “мърдащи протеини”  8)  , не може да е критерий за това дали тя е безопасна за консумация.


Да ви е сладко :)

ВН

17.08.04
00:01

Става дума за гени вградени в ДНК на растенията повишаващи устойчивостта им не към естествените условия, а към въздействие на определено токсично вещество - пример “Rоund Up”. След това културата се третира с въпросния препарат, всичко друго освен растението с модифициран ген измира. Това, за което говориш е романтично, ала скъпо. В страни където пазара вече е осигурен подхода, който аз изясних се котира. Такива са Китай, САЩ, както и южноамериканските страни. Там вредителите са основния проблем, с подобен подход това се решава лесно!

PE

17.08.04
02:00

Как беше онова от Вапцаров.... романтиката е в ....машините ? :)
За никаква романтика не говоря, а за брутален капитализъм ;)
Прав си, че е възможно да се вградят подобни гени ,  но това само по себе си не прави ГМО опасни - опасността идва от начините на отглеждането/култивирането им. ГМО  стават опасни, ако са акумулирали в себе си определеното токсично вещество поради устойчивостта им  към него.
Тоест, проблема не е в самия ГМО, а в третирането му след като поникне/се роди- ако да речем си купиш американски сорт генно модифицирани царевица или пшеница, посадиш ги и ги ториш с оборска тор от крави, пасли свободно в някой баир в Родопите, няма от какво да се притесняваш или поне не повече, отколкото при консумацията на каква да е друга храна.

И тъй като всички знаем колко приложимо е това с родопските крави, хората минават на следващото ниво - органичното земеделие, което е всъщност връщане “назад” и по-близо до природата.

Във Великобритания обаче , както и в САЩ, органичните храни са средно с 20-25% по-скъпи от “нормалните” и поради това поне в близките 30-40 години не очаквам използването на ГМО да спре  - твърде големи фирми имат интерес това да не стане ;)

Добър апетит ;))))

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1