19.08.04
12:22
Здравейте,
в много от списанията, а и в предаванията за фитнес и кулутуризъм се пише, че подправките (сол, пипер и т.н.) е по-добре да се избягват. Някой да ме светне освен задържянето на вода кое на подправката му е лошото, че нещо почвам да се обърквам (като подправка не говоря олио да кажем, ами зеленотиите - магданоз, лук, али бали такива)
Очакваме отговорите Ви.
19.08.04
13:38
Соли най - различни - задържат водата; влияят на зрението, кръвообращението. Обезводняват локално организма.
Тежки метални съеднинения и нитрати - натрупват се в организма.
Пикантерии - ужасно вредят на храносмилателния тракт, удебеляват стомашната стена(гастродооденит), създават колити, гастрити, язви и т.н.
Зависи точно за какво питаш. Принципно подправките(в общия случай, щото както си тръгнал може да обявиш и зелето за подправка покрай лука и чесъна :) )имат един единствен плюс - вкусни са, милите. По малко, не прекалявай. Не го е измислил фитнеса това, че подправките са вредни, а медицината.
Е аз съм на мнение , че има и полезни подправки.Но едно Но не прекалявайте.Лютото мисля има добра страна , но ако се яде не всеки ден.Соли не можеш без тях.Ае според мен колкото и глупаво да звучи щом ти се яде значи не е вредно.Един пример за едно бебе четох яло хоросан от стената чоплило с пръсчето и яло.После се оказало , че имало някаква недостатъчност и хоросана до някъде е оправил положението.Пак казвам може много глупаво да звучи.Лично мнение който иска да се съобразява.А пък за медицината тръпки ме побиват.Като си помисля какво може да ти се случи в болница.При положение , че има лек с билки.Всеки си избира
20.08.04
13:41
Няма спор че соли трябват, и други неща трябват, че лютото може да има слаб очистителен ефект, солта пък е една от малкото йодирани храни, което има огромно значение за профилактика на щитовидната жлеза - често боледуващ орган, особено при мъжете и т.н. Няма толкова черен дявол, всяко нещо си има поне две страни. Аз говоря за любителството на подправки, злоупотреба дори, не за употребата им въобще. Както писах - по малко, не прекалявайте.
Макаров, то може нещо да ти се яде от лакомия. Или в следствие на сериозно заболяване. Значи ли тогава, че не е вредно?
29.06.05
19:01
Значи, от подправките солта влияе на солевия баланс на организма. Прекаляването с нея води до задържане на вода (тялото се опитва да разреди солите) и вреди на очите. Йодираната сол (или иначе казано морска сол) не е толкова вкусна, но пък е по-полезна, както беше казано за щитовидната жлеза (проблемът с жлезата е недостигът на йод във водата, характерен за повечето райони на страната - най вече София). Имайте едно на ум при купуването и съхраняването на йодирана сол. Независимо какво пише на опаковката ако пликът или кутийката не са непропускливи за светлина солта изобщо не е йодирана (йодът има своството да сублимира, т.е. изпарява се ако е осветен).
Що се отнася до зелените подправки, още повече ако са пресни те са изключително полезни. Магданозът, например освен, че е пълен с витамини е много полезен за потентростта на мъжете и за очите.
С лютото не бива да се прекалява - може да се получат проблеми със стомаха.
Опасявам се, че и любимият на много от нас соев сос също не е от най-полезните неща - твърде солен е, което ни връща на първото, което казах за солта.
Много зависи какво точно имаш предвид под подправки. В този смисъл не мога да ти кажа много повече, съжалявам.
Надявам се все пак да съм била полезна.