20.08.04
20:38
Смятам да започна да бягам с тежести на краката /засега по 1 кг., по-нататък ще видим :D /.
Аз както си ги представям нещата, би трябвало по този начин да постигна
- по-голямо натоварване, респ. повече изгорени “аеробни” калории за единица време;
- повече издържливост, сила и донякъде релеф в цялата долна част от тялото;
Прав ли съм и има ли някой, който е бягал с тежести да сподели опит, ще ми бъде любопитно.
20.08.04
21:42
Упс :) Хон Гил Дон :)
Аз пак ще се изживея като вечната опозиция, но искам да спомена: Бягането натоварва ставите и почти сигурно създава заболявания на ставите със възрастта. Пък бягане със тежести.....
Помисли си според мен.
Има по - ефективни начини краката ти да мръднат нанякъде....
Иначе калориите са си почти сигурни при същата интензивност и по голямо натоварване....
[quote author=“Pars”]Смятам да започна да бягам с тежести на краката /засега по 1 кг., по-нататък ще видим :D /.
Аз както си ги представям нещата, би трябвало по този начин да постигна
- по-голямо натоварване, респ. повече изгорени “аеробни” калории за единица време;
- повече издържливост, сила и донякъде релеф в цялата долна част от тялото;
Прав ли съм и има ли някой, който е бягал с тежести да сподели опит, ще ми бъде любопитно.
Виждал съм “клечки” да тичат с раници, за да са с по-голямо лично тегло.. така че да натоварват по-сериозно мускулите.. Хващай раницата.. може и да не ти се смеят околните.. все едно бързаш за някъде :wink:
Дзвер, това с Хон Гил Дон беше добро попадение, като почна да летя, непременно ще пиша във форума :D .
Защо обаче мислиш, че бягането може да предизвика проблеми със ставите - от всичко което съм чел, включително една книга “The runner’s handbook”, която чета в момента, излиза че бягането предотвратява проблеми със ставите.
Perlsite, защо препоръчваш раница вместо тежести за краката. А някой все пак опитвал ли го е това?
хахаха верно Хон-Гил-Дон. Дзвера е прав заебете ги тия книги. Тичането товари ставите и особенно тия на глезените. Сестра ми 2 месеца имаше проблеми с глезена и едвам се оправи. Сега като потича малко и пак я заболява.
20.08.04
23:16
Аз бягах цяло лято с тежести.... резултата:
-по голямо натоварване (леле потя се 4 пъти повече сигурно)
-повече издръжливост (като го махна летяяяяяя :)
-маи имаше ефект върху прасеца (казавам май понеже съм тренирал 6 години баскетбол и наистина няма какво повече да искам от горкия прасец ;)
лоши страни:
-ако нямаш яки глезени - майка ти жална, на двама души бях дал да тичат с тях и двамата си потрошиха глезените.
-в началото - чести кръвонасядания в предната част на съпалото (особено ако тичаш високо на пръсти , тоест както трябва;)
Това като онзи виц.Дето ловеца срещнал в африканската савана един негър , който носил една траверса.Питал го защо е носиш тази траверса.Негъра отговорил аааа като ме подгони някой хищник и като пусна траверста знаеш ли колко бързо бягам.
Аз за първи път чувам че с бягане може да се качи.Все пак аз нямам намерение сутринта с кучетата да бягам
21.08.04
11:04
Натоварва ги, Парс. НЕ знам какво пише, но знам, че бегачите често имат проблеми.
Къде точно смяташ да ги закачиш тези тежести? Колкото по - ниско ги закачиш толкова повече изнасяш натоварването само към ставата на глезена.....
Пак казвам, ако искаш да качваш и да оформяш - много по ефикасно е с фитнес, особено за краката.
Ако искаш да чистиш, не е задължително да е с тежести.
Ако имаш обаче някакви идеи в “тичащите” спортове, може и да е ефикасна идеята ти.
Имаше некав профи ,които бягаше с 20 дъмбели в рацете и тежки кобинки . И стълби искачваше тъка.
по-здрави
21.08.04
12:32
Е, стълбите са супер!!!!
А за бягането - профи да е бягал - нищо чудно. Кат лапнеш 5 анабола, дет задържат 3 пъти повече вода от нормалното, нямаш проблеми със ставите! Смазката е чудесна! Що да не бягаш и с два по 100 килограма?
логиката че сестрата на някой или че бегачите по принцип имат проблеми следователно бягането е вредно е меко казано крайно погрешна. То и в залата има много травми да не говорим че няма профи културист без тежка контузия, това означава ли че вдигането на тежко е вредно и трябва да се забрани със закон? :D
Дълбокото ми убеждение е че като се изключи абсолютно минималния процент от населението на земята, които по здравословни причини им е противопоказно да се занимават с някакъв спорт, контузии като цяло в спорта се получават при три положения:
- недостатъчно загряване
- несъобразяване с собствените моментни възможности на атлета
- погрешно изпълнение на движението
Silence, мерси за споделения опит, тези дни ще опитам, като за начало даже смятам да правя само в края на кардиото по 1-2 обиколки на стадиона с тежести, за да видя как ще ми се отрази.
21.08.04
13:46
Хм, Парс, от приказките ти стигнах до един единствен извод:
Ти май не искаше съвет с тая тема, ами похвала?
Краката са си твои. Но сигурно тренираш И фитнес.
Дзвер извинявай, ама забележката ти доста ме развесели. Не искам похвала - не съм комплексар. Исках да чуя впечатления от някой, който го е правил това - едно момче бе така добро да сподели опита си - съответно му благодарих. В резултат на това което той ми каза, реших да започна по-постепенно отколкото си бях наумил, така че темата ми е доста полезна.
Не мога да ти кажа дали тренирам И фитнес или И бягане (плуване и т.н) - и двете са много важни за мен. Това лято се позапалих и по уиндсърфа и догодина смятам да се позанимавам по-сериозно. Също така възнамерявам да използвам занапред в тренировките си някои прийоми от бокса, аеробиката и т.н. и не виждам нищо лошо в това, в смисъл не считам че ще “изневеря” на бодибилдинга по този начин.
Все пак съм склонен да чуя от теб фактологично подкрепена аргументация за това, че бягането /правено по правилен начин/ може да доведе до проблеми със ставите.
21.08.04
17:06
А между другото по въпроса за стълбите... могат да се въкнат в тичането много ефективно чрез няколко змиорки (това представлява примерно тичане 100 м на пистата, качване по стъпалата на садиона , тичане 100 м “горе” над седалките, слизане по стълбите, пак 100м и т.н....). Винаги като отида на стадиона правя поне 2-3.. натоварват прекрасно. Моя съвет е ако ще тичаш само от време на време с тежести, нека това е времето в което ги позлваш - по време на змиорките.
21.08.04
17:48
И какво очакваш да ти публикувам тук, Парс? Анкета межу 200 професионални спортисти, придружена с анализ?
Аз ти казвам това, което знам от други преди мен. Щом не ти харесва - твоя си работа. Явно вече си решил, не разбирам тогава защо питаш прав ли си или не. Какво значение има, като пак ще го направиш?