basic info

Темата е заключена.
CO

26.08.04
01:40

момчета съжалявам за въпроса но съм абсолютен новак и ми е интересно - наричате някои хора тука ЕКТОМОРФ. Какво означава това? Какву други типове има? И как да определя аз какъв съм?

Благодаря предварително!

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 15.04.11 12:43.

26.08.04
11:40

cooljack, според структурата на скелета и скоростта на метаболизма се определят три базови соматотипа - ектоморф, ендоморф и мезоморф.

Ектоморфите сме хора с бърза обмяна и тънки кости.Бързата обмяна предполага ниско количество подкожни мазнини, но и по-малка азотна задръжка в сравнение с другите типове, което пък се изразява в по-трудно и малко качване на мускулна маса. При ектоморфите катаболните процеси вземат превес над анаболните, поради което те са склонни към мускулен разпад. Ектоморфите обикновено са високи, слаби хора.

Ендоморфите са пълната противоположност на ектоморфите. Те са с бавна обмяна и солидни кости. Склонни са да качват подкожна мазнина, от която труфно се оттърват. Бавния метаболизъм предполага голяма азотна задръжка, изразяваща се в лесно качване на мускулна маса. При ендоморфите анаболните процеси са по-силни от катаболните и те не са склонни към мускулен разпад. Ендоморфите обикновено са закръглени, с висок процент подкожни мазнини.

Мезоморфите са хора, които много от културистите наричат “благословени”. Те са нещо като “златна среда” между останалите два соматотипа - при тах анаболните процеси са силни, което им позволява добър прираст на мускулна маса, като същевременно свалят лесно подкожните мазнини.  Мезоморфите обикновено са хора с атлетична фигура.

Много е важен фактът, че чист соматотип не съществува! Човешкото тяло е комбинация от два или три соматотипа.

Типа тяло на даден човек е определящ за точната диета и тренировъчната програма на индивида. Например, за мезоморфита казват, че качват и от въздуха, дори с неправилни тренировки, докато ектоморфите сме много склонни към претрениране.

Надявам се, че съм ти помогнал  :wink:

26.08.04
11:44

Само да допълня, че структората на скелета няма общо с вида метаболизъм. Аз имам тънки и леки кости и клоня към ендоморф :)

CO

27.08.04
00:27

Мерси момчета.
на базата на тази информациа първия извод който си вадя е че съм ектоморф. Много съм висок, ям колкото поискам но съм щиглец, всмисъл не съм качвал кило от години, нито съм свалял.
в този смисъл къде може да намеря повече информация за ектоморфите и това което се очаква те да правят за тялото си?

между другото.. незнам колко са ми дебели костите но не съм ги чупил през живота си нито веднъж а съм ги натоварвал и съм ги подлагал на удар неведнъж...

CO

27.08.04
00:39

и един малко по-интересен въпрос към темата.. тези соматипове от генотипа на индивида ли се определят или се оформят във времето и как може да се влияе в посока промяна към друг соматип?

ВН

27.08.04
00:57

Могат да бъдат повлияни от болест и това да доведе до лъжливо заключение. В действителност скоростта на обмяната е хормонално и ензимно регулирана, т.е изменима е в тесни граници с натурални средства. Като цяло тя зависи от гените ни. Възможно е неестествено  повлияване върху скоростта на обмяната на веществата посредством хормони, ензими и други вещества. Множество от “лекарствените продукти” използвани в спорта с цел прескачане на естествената бариера, стават причина за нарушаване на баланса в тялото и водят до патогенни изменения, болестни процеси и ускорено стареене.

27.08.04
01:08

[quote author=“cooljack”]и един малко по-интересен въпрос към темата.. тези соматипове от генотипа на индивида ли се определят или се оформят във времето и как може да се влияе в посока промяна към друг соматип?

Много интересен въпрос! И смея да противореча на Image. Аз лично вярвам, че типът тяло се определя и развива от раждането до завършването на пубертета, като най-силно зависи от навиците от които ти и твоите родители са изградили по отношение на храненето. А тялото се приспособява към условията на които е подложено. От голямо значение е и колко активен живот си водил. Така например вижте американците които са свръх тлъсти.. и преяждат с белтъци... невярам, че целият американски народ е генетично обеменен! Мисля, че разбрахте идеята ми  :wink:

ВН

27.08.04
01:16

Знам, ли погледни майките на тлъстите дечица :) !
В интерес на истината рано е да се говори за повреден генофонд. Можеби цялостната култура на хранене влияе върху оформянето на индивидите. Колкото до индивидуалната изменчивост -  да, не бих отрекъл факт. Границите и, обаче са генетично предопределени!!!

27.08.04
01:35

[quote author=“Image”]Знам, ли погледни майките на тлъстите дечица :) !
В интерес на истината рано е да се говори за повреден генофонд. Можеби цялостната култура на хранене влияе върху оформянето на индивидите. Колкото до индивидуалната изменчивост -  да, не бих отрекъл факт. Границите и, обаче са генетично предопределени!!!

За майките.. и дечицата, ти като спец по-храненето няма начин да незнаеш, че в 90% от случаите на затлъстяване се дължи на неправилно хранене, а не заболявания или гени. Например майката на човечето “х” знае от своята майка да ползва мас при готвенето..., тя и казала, че боба става по-добър ако добави половин чаша олио..., майка и казала, че трапеза без свинско месо неможе.. и т.н. и т.н. Тази “култура” се предава на “х”, който е “изграден” и напълно подвластен на тази култура. В последствие продължава да се тъпче по същият начин.. и така ще храни своите деца... Примери има колкото си желаеш.. дебели родители и дебели деца, майката дебела, бащата слаб -> синът дебел (като майка си.. познайте кой готви) и какви ли не варианти...
А, че и гените играят роля, в това няма съмнение, но все пак смея да твърдя, че хранителната култура (предавана от поколение на поколение) играе огромна роля.

Всъщност май верният отговор на вашият въпрос е и да, и не.
Вирусните заболявания са неконтролируеми.
Вирусът преминава клетъчната стена и се интегрира в ДНК синтеза. Той сам ДНК не може да произвежда, но принуждава клетката да прави неговата вместо своята си ДНК. И - един вид генетична промяна.
Смята се, че вирусни заболявания внасят промените, водещи до затлъстяване. Вероятно и крайно отслабване, Инак организмът се старае да балансира двата процеса - ката- и метаболизма.
Та ако това е вярно - да, заболяване е и да - генетично изменение е . Нещо като допълнително придобито генно заболяване.

ВН

27.08.04
17:10

Е има и разрешение на проблема. Вирусите били те ДНК, РНК или отделни белтъчни молекули с вирусоподобно действие, се разпадат след продължително нагряване от 40 градуса Целзий. За тая цел трябва да поддържаме високата си температура, постоянно внасяйки минерални соли витамини и вода в тялото си. Руснаците измислиха машина поддържаща 37,5 градуса по Целзий температура в черепа, и 43,5 градуса по  Целзий в останалата част на тялото. В резултат на което коментираха, че дори СПИН може да бъде лекуван успешно стига да се хване във фаза вирусоносител.

CO

27.08.04
17:38

interesno.. mojebi ima logika niakakva
v semeistvoto mi slabi hora niama, vsi4ki sa normalno razviti i s dobra struktura na tialoto. tova koeto znam e 4e kato malko dete niakolko puti sum karal pnevmonii. ot togava rasta slab i visok, nikoga ne sum trupal kilogrami…

CO

27.08.04
17:42

sorry за латиницата по-горе..

между другото един приятел беше в щатите за една година. отиде там като едно момченце, фин и блед. върна се след една година и на летището направо бях шокиран. един едър и бих казал дебел мъж се появи пред мен и това беше имено този мои приятел. наистина в америка им слагат нещо в храната но не разбирам какво...

ВН

27.08.04
17:55

Не братле! Там просто всичко е бърза храна тип МакДъъъ и Кентъки ...

Ооо, слагат им, слагат и още как. И аз ще кажа какво:
Примерно: когато бройлерите излизат да ядат, стадата овце яко бягат, за да не ги хване и накълве някое пиле.
Населението им бързо нараства. Площите се усвояват. Място за кой знае какво селско стопанство няма - америка примерно не е и от силите в тоя бранш и какво?
Имат пилета(респ. други животни), които трябва бързо да растат и да нахранват повече хора.
И им правят какво?
Тъпчат ги. С тея материали, дето ги обсъждате в един отделен раздел. Става малко по - скъпичко, ама хората имат пари да ги плАтят.
Но от тея гадории в младите пиленца не всичко се пречиства. Част от него остава. И се приема с храната.
Затова например в много западни страни чудеса като дробчета са забранени - имат башка остатъци.
Наше фермери, слава богу още нямат пари да тъпчат пилетата. Затова - пак ви казвам - хапвайте докат е време!
:)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1