кога се ядат плодовете

25.08.04
19:17

Има ли значение кога се ядат плодовете? Питам защото някога съм чувал че е добре да се ядат преди основно ястие, но не си спомням защо. А има ли някакво значение по кое време на деня - сутрин, вечер? Ако има значение, става въпрос за ектоморф в основен период, който /поне засега/ не е на разделно хранене. Аз сега си ги ям, когато си поискам...

25.08.04
20:59

М... супер въпрос, откога се каня да попитам и аз.
Имейдж на няколко пъти ми е казвал и съм чел в постовете му, че трябва да се ядат сутрин плодовете на гладно даже по много и след 1-2 часа да се яде каквото било. Интересно ми е да обясни защо се прави това? И другият въпрос ми е - след като се събудим организма ни се намира в катаболно състояние, а за да се спре следното до колкото знам трябва да е приемат белтъци освен въглехидрати, защото това иска организма... Какво прават тия плодове в случая?
Мерси предварително за отговора :)

ВН

25.08.04
21:59

Защо е добре да консумираме плодове сутрин?
1. Доставят ни добро количество бързи въглехидрати.
2. Доставят ни витамини, минерали, органични киселини, но преди всичко основи. След усилена нощна ремонтно-изграждаща работа по телесните структури, остават различни отпадъчни материали с предимно киселинен характер, а рН баланса е изключително важен за .
3. Доставят ни вода.
4. Фибрите в състава им активират ленивите черва, почиствайки ги от белтъчни и меланоидни остатъци.

Защо е добре да консумриаме плодове след тренировка?
Количеството захари в състава им е достатъчно за възстановяване на гликогенния запас, а глекимичният им индекс на повечето е повече от задоволителен. Все пак той зависи в голяма степен от вида на плодовете! Основите в плодовете (пресните) помагат за по-бързото възстановяване на рН баланса, от киселинен обратно в неутрален.
Течностите в тях спомагат за възвъръщане на загубената в тренировката вода.

Кога да консумираме плодове, с минимален риск да напълнеем?
Сутрин в периода 7-12 часа.
15 минути след края на тренировка.
Вместо рафинирани вафлени изделия.

Колко време отнема смилането и усвояването им?
Те са практически смляни, за бързо усвояване, ще помогне по-старателното дъвкане и приемането им отделно от друга храна.
Водата се отича от стомаха, след което кашичката се придвижва надолу. Веднъж стигнала тънките черва простите захари биват усвоявани.
Това става за време от 30 минути до час и половина в зависимост от вида на храната. За по-големи количества се увеличава и времето.

25.08.04
22:11

Тенкю ;)
Но не отговори дали не е по-важен приема на аминокиселини веднага след ставане или в случая на плодове?

25.08.04
22:29

И аз мерси Имидж. Не си довършил изречението за кое е изключително важно pH баланса, а ми стана любопитно...

25.08.04
23:47

И още нещо да допълня... по принцип плодовете е желателно да се приемат преди храната, тъй като ако са най-отгоре заради захарите които съдържат лесно ферментират, което води до проблеми с храносмилането. Ако се нелъжа точно Image беше споменал, че това правило за “преди” хранене не винаги е вярно, а зависи от типът на плодовете, макар, че ми се струва, че в повечето случаи е по-добре да се хапват първо, а по-възможност да е изобщо отдялно от основното ти ядене  :)

26.08.04
00:57

ето малко инфо и от мен:

според много нови изселдвания, прием на въглехидрати отделно от др хран в-ва спомага за отделянето на тироксин - хормон  на щитовидната жлеза който ускорява метаболизма, а всички знаем че плодовете са може би единствената непреработена храна която осигурява само въглехидрати.

Най-добре е плодовете да се приемат сутрин защото тогава тялото е изчерпано от нощното въстановяване и изисква енергия за да излезе от катаболното състояние. Плюс това товно това е времето когато трябва да ускорите метаболизма си за да ви “държи” през целия ден.

Не трябва да приемате въглехидрати в остатъка от деня, освен след тренировката, ако искате да извлечете полза от тази система (според James P. Jordan който е написал “Underground Bodybuilding Secrets That Will Shock Your Body into an Explosive Growth Spurt” - преведете си заглавието и прибавете това че струва луди пари и си правете сметката...)

В тази кнога пише още (това искам нарочно да го подчертая) че въглехидрати не трябва да се ядат преди тренировка ако искаме тя да е продуктивна

м/у другото за gotcha - от катаболно състояние сутрин се излиза като 1 час след плодовете започнеш да се храниш с белтъци... а и трябва да знаеш че катаболното състояние в което си изпаднал нощта не е такова сериозно колкото алармират происводителите на суплементи (хайде сети се защо :) ), а и на всичкото отгоре е много лесно преодолимо... но за това ще напиша специален пост....

26.08.04
05:48

[quote author=“maxx_muscular”]въглехидрати не трябва да се ядат преди тренировка ако искаме тя да е продуктивна

До сега съм бил на хиляди тренировки (не само на ББ) и моят опит сочи, че ако час-два преди това не съм се заредил с енергия съм кръгла 0.. така че, това нещо можеш да си го прилагаш само върху себе си  :wink:

ВН

26.08.04
15:28

Да, ала форума се чете, и от дами, и господа посещаващи залата, не само за свръх постижения, но и за удоволствие от движението. Затова именно сложих оная средна точка с плодовете, вместо рафинирани “фафли” :). Тази книжка нама ли я на диск в мрежата? Може ли да се закупи?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1