Много важен въпрос за всички!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

BI

26.08.04
22:00

Аз се занимавам с фитнес от доста време и имам един много важен въпрос. Колко грама протеин е способен да усвои един активно трениращ човек за един ден(да речем ако тежи 92кг). Сигорно зависи как тренира но сто на сто има лимит. Говориме за човек който не взима стероиди защото там е ясно. Питам защото когато казах на инструктора в моя фитнес колко протеи поемам за един ден(около 215гр. и тежа 92) той много се учуди и ми каза че човек може да усвои около 150гр. на ден и останалото минава и заминава в кенефа. Аз съм абониран за американското списание FLEX и там постоянно се повтаря че добре тренирашия човек трябва да консумира по 1гр. протеин за всеки паунд от теглото си. 90кг=200паунда

26.08.04
22:59

Кажи на инструктура ти да ходи да се застреля :) То все пак много зависи какъв ти е матаболизма и т.н. Но ако искаш да правиш мускулна маса пак и дори когато чистиш, под 2 гр. на килограм телестно тегло не трябва да падаш. Пък и протеина се взима не спрямо твоето тегло, а спрямо това което гониш. Примерно ако си 96 кг. и искаш да станеш 100, ще трябва да приемаш белтъчени като за 100. Е разбира се неможеш да си 60 и да кажеш, че искаш да си 100 и да с тъпчеш като за 100.

26.08.04
23:10

С добро приближение може да се каже около 2гр/кг, т.е. около 180гр в твоят случай. Вече коментирахме, че ако се използват допълнително ензими или медикаменти от вида на Мезимфорте, би могъл да постигнеш и по-добри резултати. Т.е. ако използваш ензими и се храниш разделно (приемаш белтъците самостоятелно) би могъл и да достигнеш 4гр/кг. Има много фактори, включително и това дали отганизмът ти се нуждае от белтъчини. Ако не си на някакви анаболни медикаменти не се очаква да има полза от това да се тъпчеш с големи количества белтък, напротив даже е вредно. До голяма степен твоят инструктур е прав за 150гр, тъй като ако можеш да усвояваш по 215гр на ден, то все ден по тази логика трябва да качваш с 1кг мускулна маса... което разбира се съм убеден, че не го постигаш. Ясно е, че трябва да са изпълнени други фактори, че това да стане възможно.
Това за тоалетната също е вярно: Има горе-долу два възможни пътя, или организмът ти да реагира остро с едно прилично разстройство, когато прекалиш с белтъка или наистина да не се оползотвори или в краен случай, част от него ще се изгори като енрегия (ако си ограничил въглехидратите). При висички положения това е неизгодно, имайки предвид колко струва 1кг белтък и колко 1кг въглехидрати.

26.08.04
23:14

[quote author=“mincho”]Кажи на инструктура ти да ходи да се застреля :)

Аз ако му бях инструктор щях да му препоръчам същото и да му спестя малко пари, които ще хвърли на вятъра.
Обясни ми защо трябва да пие 215гр при условие, че не ползва стероиди?

ВН

27.08.04
00:11

Добре е да се прави разлика между усвоен белтък и задържан такъв!
За да задържиш усвоените от белъците в храната ти аминокиселини, ти трябва да имаш:
1. Белтъчен глад - т.е. липса на белтък. Тя се получава в следствие на тренивовка. Мускулите ти са изградени от снопове съкратителни (съкращаващи дължината си) мускулни белтъци. По време на тренировка в сноповете се наблюдават множество микро разкъсвания, а голяма част от белтъка се разпада на аминокиселини, които изгарят в клетъчните енергиини центрове - митохондриите.
2. Налична свободна енергия - клетките ти я влагат в образуването на нови мускулни белтъци.
3. Системно производство на тестостерон и инсулин - регулират синтеза на мускулни белтъци.

Което значи, че за да задържиш повече белтък трябва да имаш по-висока потребност, иначе казано загуба на мускулни влакна. Това се постига при тежки тренировки. Уви, ако тренировките ти са тежки може и да не успееш да се възстановиш добре, което значи цялостна загуба на мускулни белтъци. Енергията идва от прости въглехидрати, аминокиселини и триглицериди - зависи в какъв режим работи клетката, както и от собствените и запаси на градивни вещества. Производството на хормони е постоянен процес, който може да бъде манипулиран в известна степен. Общото количество тестостерон в кръвта е право пропорционално на свободните триглицериди в нея, иначе казано храната, която консумирате не бива да е лишена от мазнини. Някои естествени билкови добавки могат трайно да повишат общото количество тестостерон. Манипулирането на инсулина се постига чрез приеми на количества (под 120 гр прости захари за час) прости въглехидрати, след периоди на хипоглекимия. Такива периоди, в които кръвната захар е ниска са  непосредствено след тренировка до няколко часа след първото  след тренировъчно хранене, както и рано сутрин след сън, след вечеря, в което са отсъствали въглехидрати.
М... ще се огранича до тук, за да не объркам някого.

ПП: Количеството нужен белтък зависи от начина на хранене и индивидуалните потребности, като количеството му може да варира от 1,7 до 3 гр за килограм телесно тегло. Когато сайта бъде качен, ще намерите подробна статия за това как да определите Вашата индивидуална потребност от белтъци.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1