направих си извара

A-

13.06.06
19:24

значи неква дала на маиками  едно тенеке с сиране  и тама онова водата забравих как се казва (цвик маи )   
мама ми го свари на котлона и стана извара    за 25 30 минути  в една голяма тенджура  :)   
само4е тази изжара е мноого по разли4на от тази коя купувам от могазина      :)
не седи на буци  а дребни  нз как да се израза абе мноо по разли4на   
и на вкус нее 4ак толкожа гадна като купе6ката ма некакси  влиза потрудно ( пия е по трудно -разбивам я с мляко )

Някои да е правил не6то подобно и да има някакви наблудения  ???        :)

13.06.06
19:46

а тама онова е саламура, не цвик

13.06.06
20:07

те са питах баба и тя каза че така се праи .. и си е баш цвик ...

13.06.06
20:09

Изварата се прави от суроватка,тя е различнаот саламурата,която представлява вода и сол,доколкото знам.Както и да е.И баба би прави извара,но е по-мазна,иначе естествено,че ще е по-вкусна домашната.

13.06.06
21:46

До колкото знам извара се получава като се пресече прясно мляко... :?:

13.06.06
23:14

[quote author=“tpd”]До колкото знам извара се получава като се пресече прясно мляко... :?:

ами да и така става :}
самоче няма фаида ... саламура е изключително евтин в ставнение с всичко друго ...  а иначе откъм мазнини незнам ..

[quote author=“The_scouser”]а тама онова е саламура, не цвик

да не е суроватка?

а как се прави извара, мого лесно- сложете на котлона мляко и докато ври му сипете щипка (малка) лимонена киселина. и ето ти извара, прецеждай и яж.

ако я прецедиш, пресоваш и осолиш -ето ти домашен кашкавал!
:)

Лятото работих в мандра и мога да виа кажа ,че правиха изварата по съвесем друг начин!
При правенето на кашкавал се отделя течност (цвик или нещо от сорта и викаха).
И тая течност я пастъоризираха в едни големи танкове.После се отцежда в едни корита.
И като се отцеди се получава извара.А тва с лимонената киселина не знам..
Ако ви трябва нещо за млечните продукти питайте(баща ми е технолог в мандра).Аз не знам много работи ама него ще го измача и ще ми каже :D :)

01.01.09
21:36

казано от A-momenT на 13.06.06, 19:24:

значи неква дала на маиками  едно тенеке с сиране  и тама онова водата забравих как се казва (цвик маи )   
мама ми го свари на котлона и стана извара    за 25 30 минути  в една голяма тенджура  :)   
само4е тази изжара е мноого по разли4на от тази коя купувам от могазина      :)
не седи на буци  а дребни  нз как да се израза абе мноо по разли4на   
и на вкус нее 4ак толкожа гадна като купе6ката ма некакси  влиза потрудно ( пия е по трудно -разбивам я с мляко )

Някои да е правил не6то подобно и да има някакви наблудения  ???        :)

Сега не разбрах каде се вари в тенджура или тенджера или също така не мога да разбера от каде да си я взема от могазина или от магазина... иначе пък изЖарата става много вкусна :D

01.01.09
22:08

цвик :D:D:D чове преди да си написал питаи неко които знаи :)

01.03.09
18:41

сега чакаме формулата за топлата вода :-P

01.03.09
19:57

Темата е от 2006г...

01.03.09
22:16

За сметка на което е пълна с глупости...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1