13.06.06
19:24
значи неква дала на маиками едно тенеке с сиране и тама онова водата забравих как се казва (цвик маи )
мама ми го свари на котлона и стана извара за 25 30 минути в една голяма тенджура :)
само4е тази изжара е мноого по разли4на от тази коя купувам от могазина :)
не седи на буци а дребни нз как да се израза абе мноо по разли4на
и на вкус нее 4ак толкожа гадна като купе6ката ма некакси влиза потрудно ( пия е по трудно -разбивам я с мляко )
Някои да е правил не6то подобно и да има някакви наблудения ??? :)
13.06.06
19:46
#1
а тама онова е саламура, не цвик
13.06.06
20:07
#2
те са питах баба и тя каза че така се праи .. и си е баш цвик ...
Изварата се прави от суроватка,тя е различнаот саламурата,която представлява вода и сол,доколкото знам.Както и да е.И баба би прави извара,но е по-мазна,иначе естествено,че ще е по-вкусна домашната.
13.06.06
23:14
#5
[quote author=“tpd”]До колкото знам извара се получава като се пресече прясно мляко... :?:
ами да и така става :}
самоче няма фаида ... саламура е изключително евтин в ставнение с всичко друго ... а иначе откъм мазнини незнам ..
14.06.06
15:39
#6
да не е суроватка?
а как се прави извара, мого лесно- сложете на котлона мляко и докато ври му сипете щипка (малка) лимонена киселина. и ето ти извара, прецеждай и яж.
ако я прецедиш, пресоваш и осолиш -ето ти домашен кашкавал!
:)
16.12.08
20:14
#7
Лятото работих в мандра и мога да виа кажа ,че правиха изварата по съвесем друг начин!
При правенето на кашкавал се отделя течност (цвик или нещо от сорта и викаха).
И тая течност я пастъоризираха в едни големи танкове.После се отцежда в едни корита.
И като се отцеди се получава извара.А тва с лимонената киселина не знам..
Ако ви трябва нещо за млечните продукти питайте(баща ми е технолог в мандра).Аз не знам много работи ама него ще го измача и ще ми каже :D :)
казано от A-momenT на 13.06.06, 19:24:
значи неква дала на маиками едно тенеке с сиране и тама онова водата забравих как се казва (цвик маи )
мама ми го свари на котлона и стана извара за 25 30 минути в една голяма тенджура :)
само4е тази изжара е мноого по разли4на от тази коя купувам от могазина :)
не седи на буци а дребни нз как да се израза абе мноо по разли4на
и на вкус нее 4ак толкожа гадна като купе6ката ма некакси влиза потрудно ( пия е по трудно -разбивам я с мляко )Някои да е правил не6то подобно и да има някакви наблудения ??? :)
Сега не разбрах каде се вари в тенджура или тенджера или също така не мога да разбера от каде да си я взема от могазина или от магазина... иначе пък изЖарата става много вкусна :D
01.03.09
22:16
#12
За сметка на което е пълна с глупости...