13.06.06
14:07
Преди известно време се замислих за нещо: след като мозъка изразходва огромна част от въглехидратите (особено когато работи сериозно - решаваш задачи, играеш шах, учиш и прочие) може да стигне до 20-25%. Та ако си на НВД дали това би ти се отразило на работоспособността? Аз мисля, че е възмжно да има подобен ефект на затруднено и неефикасно мислене...Вие как смятате? Някой забелязвал ли е нещо подобно (не говоря за стандартното затъпяване вследствие на фитнеса)?
13.06.06
14:10
Това е интересно,но защо мислиш че фитнеса води до затьпяавне?Ако гледаш да се развиваш интелектуално не мисля че има опастност.
П.С. Е то който си е тьп по природа си е тьп. :?
Води, след тренировка час, до 2-3 часа си по-тъпичък от обикновено. Практически е така. Аз си го обяснявам с това, че кръвта слиза да към мускулите, а мозъкът има огромна нужда от нея, та затова когато му е малко не работи добре. Това имах предвид. И исках да го разгранича от ефекта, за който говоря - цялостен спад на капацитета за умствен труд.
13.06.06
14:40
Разбирам.Така както го обясняваш звучи правдоподобно,но аз познавам много хора които активно се занимават с фитнес и в сьщото време учт в едни от добрите университети в страната.Но, ще се сьглася с теб понеже сьм по-неопитен :oops: :roll: :wink:
не съм съгласен, че след фитнес си по-тъп.много пъти ми се е налагало да решавам задачи след тренировка.тогава като че ли е малко по-трудно да се концентрираш, заради умората според мен, но като се абстрахираш от всичко останало задачите вървят с пълна пара :D всичко е до концентрация и мотивация.
13.06.06
14:49
Мозъкът гори около 40% от глюкозата и това му е основното “гориво”, след трен и особено при НВД тя е в недостиг и за това по-трудно се мисли и се концентрира човек.
13.06.06
14:49
[quote author=“m0nst3r”]не съм съгласен, че след фитнес си по-тъп.много пъти ми се е налагало да решавам задачи след тренировка.тогава като че ли е малко по-трудно да се концентрираш, заради умората според мен, но като се абстрахираш от всичко останало задачите вървят с пълна пара :D всичко е до концентрация и мотивация.
Ами може би точно вьв това се сьстои затьпяването,знам ли!?
Аз бях чел някъде че при голямо физическо натоварване умират до 4 пъти повече мозъчни клетки от нормалното...
Ако от сериозно спортуване/имам в предвид повече от ниво 2 пъти в седмицата да се изпоти човек/ се затъпява, то няма да е свързано със самото физическо натоварване, а по-скоро с това, че ще отнема много време през което прмерно няма да се учи нещо друго.
Иначе НВД определено влияе на мозъчните финкции и то по кофти начин, но си зависи от човека и ако е балансирано и умно паравено НВД-то няма да е толкова усезаемо.
13.06.06
22:11
Доста глупости се казаха тук и не се въздържах...
1 Ако не сте чували не цялата кръв циркулира непрекъснато около 10-12% служат като резерв (в случай на нужда)
По-малко оросяване на мозъка-ГЛУПОСТИ ,на забравяйте ,че спорта подобрява оросяването на всички крайници ,както и на главата ,а мозъка май там беше;
tpd каза:”Ако от сериозно спортуване/имам в предвид повече от ниво 2 пъти в седмицата да се изпоти човек/ се затъпява, то няма да е свързано със самото физическо натоварване, а по-скоро с това, че ще отнема много време през което прмерно няма да се учи нещо друго. “
Ами ако учиш 5-6 часа на ден ,а тренираш два пак ли ще затъпяваш???
Това за мозачните клетки кой ти го каза цитирай ,а не по спомени...
НЕ мога да разберя защо всеки представя професионалните спортистите като добродушни селяндури които не знаят колко е 2+2
Според мен има много ,ама наистина много интилигентни хора които са и добри спортисти.
Мозъка харчи малко глюкоза, която се осигурява и при НВД (ниско въглехидратна, не безвъглехидратна!), освен това, от белтъците също може да се синтезира глюкоза при нужда (не случайно се вдига количеството на протеина при ниски въглехидрати).
Освен това, мозъка може да се храни и с кетони.
Тоест, няма опасност мозъка ви да остане без енергия и да затъпеете ;)
Около 20 минути след шоколад примерно (дори и малко) се чувствам доста по работоспособна отколкото преди това (задачите вървят, както се беше изразил някой). А след фитнес ми трябват поне 2 часа и половина докато мозъка ми заработи нормално без да съм разсеяна (2 часа след фитнеса ям).
Ето този линк може да ви помогне да решите спора:
http://www.fi.edu/brain/carbs.htm
Моето лично решение е: не на НВД по време на учене (почти през цялата година... само ваканцията по-става).
14.06.06
00:35
В известен смисъл е вярно, че НВД затруднява храненето на мозъка. Кетони - да, гликонеогенеза и синтез от белтъци - да, но това са процеси, протичащи в черния дроб и с много голям приоритет спрямо уморените мускули. Кетонните тела и мазнините като цяло първо мисля, че трудно достигат голяма концентрация в кръвта, и второ мисля, че са затруднени в преминаването си през мозъчната бариера.
Аз не зная какъв е тоно принципа на фнкциониране на мозъка. Но искрено се съмнявам качеството на складираната информация да е правопропорционално на количеството приета храна и оттам енергия.
Кръвоснабдяването никак не се затруднява от тренировката.
Това, на което може да влияе храненето, е по -скоро концентрацията, може би и съзнанието в по - тежки случаи. Чак на загуба на връзка между клетките или на съдържанието на “хард диска” им предполагам, че по - трудно може да влияе!
14.06.06
12:50
не съм чел отговорите, на друдите... но само едно ще ти кажа, преди година спазвах много стриктно НВД, и ми се налагаше да шофирам много (бях личен шофьр) ,няма ден, няма нощ. Такива неадекватни решения вземах, а само с една порция ориз, мозъка ми се освежаваше. Определено ДА, нмого е тягаво за мозъка!
[quote author=“morphey”]
tpd каза:”Ако от сериозно спортуване/имам в предвид повече от ниво 2 пъти в седмицата да се изпоти човек/ се затъпява, то няма да е свързано със самото физическо натоварване, а по-скоро с това, че ще отнема много време през което прмерно няма да се учи нещо друго. “
Ами ако учиш 5-6 часа на ден ,а тренираш два пак ли ще затъпяваш???
Това за мозачните клетки кой ти го каза цитирай ,а не по спомени...
НЕ мога да разберя защо всеки представя професионалните спортистите като добродушни селяндури които не знаят колко е 2+2
Според мен има много ,ама наистина много интилигентни хора които са и добри спортисти.
Интелект е едно знания друго.
За мен директна връзка между спорт на ниско ниво и затъпяване изобщо няма. Но индиректната такава е очивидна, всеки ден я срещаме.
На теория и философия нещата са по един начин, а как човек в същност действа ... :wink:
Иначе намаляне на въглехидратите дотолкова колкото е при повечето НВД, отражения като “затъпяване” ще има, и са особенно осезатилни при интензивна интелектуална работа.
темата е ГЛУПАВА всички ние знаем когато тялото ни е уморено, какво да правим , мозъкът - не е свръх естествено нещо !!!
Съгласен... Аз пък ще ви кажа, че мисленето пречи на тренировките - след умствен труд (работа, изпити, учене и т.н.), постиженията в залата са доста по-ниски. И е съвсен нормално след тренировка да искаме да се отпуснем и да релаксираме, а не да мислим, защото тялото и мозъка са едно цяло. Едни от най-великите философи и математици и въобще хора на науката са отделяли значително внимание на тялото си. И някой веднага да се обади на Веско Топалов, да му каже да спре да тренира, че току-виж “затъпял стандартно, вследствие на фитнеса”... :shock:
14.06.06
17:54
да бе верно!
ама то и шаха се води спорт, ако не се лъжа!?
1. Пооправи малко цитатите, че съвсем си ги омазал. (оправих ги. manson)
2. Да, спорт е (умствен), а Топалов се подготвя и физически чрез фитнес и плуване, от които явно не затъпява.
3. Без повече опити за заяждане, моля!
Сега сериозно кажете, отразява ли се по някакъв начин на умствената дейност НВД-то. Мисля лятото да комбинирам ученето и фитнеса и да минавам на НВД, ще се готвя за кандидат-студентски изпити и ако има такъв ефект по-добре да не почвам НВД.
Отразява си се,постоянно си скапан,бавно визстановяваш и не ти се учи изобщо,дори и малко да е,пак има негативен ефект върху мозъчната дейност(не че ставаш тъп,но по-бавно загряваш)
14.06.06
19:39
[quote author=“Azazel”]Сега сериозно кажете, отразява ли се по някакъв начин на умствената дейност НВД-то. Мисля лятото да комбинирам ученето и фитнеса и да минавам на НВД, ще се готвя за кандидат-студентски изпити и ако има такъв ефект по-добре да не почвам НВД.
По-добре не рискувай да ти кажа. Учи си за унито пък после праи НВД след каря на юли.
Е добре, един ден не съм влизал и почти никой не епрочел внимателно какво написах, повечето са се хванали за една дума. А явно не са чели внимателно 3тия пост в темата. Изразил съм се малко по-образно, добре, толкова ли беше сложно да не издребнявате и да се стои в релсите на дускусията.
Като гледам повечето отговори са за това, че НВД пречи на добрата работа на мозъка, освен от (както ми се струва) хора с повечко опит, при които е по-очаквано да могат да балансират нещата. Но явно за начинаещи не е дорба идея например при подгоовка за изпити да са на НВД.
Мерси за отговорите, няма да почвам НВД, но ще ям балансирано и без изпадане в крайности. Имам един въпрос, дано не се отклонявам много от темата :oops: . Та като съчетавам учене и фитнес, говоря за сериозно учене от порядъка на 6-7 часа, фитнеса кога е по-добре да го практикувам: сутрин или следобяд. :?
“посряд нощ тренирай” - “аве отличник културист” - мини си на НВД намали тежестите та дори тренировките до 2 седмично , ходи тичай - и ти гарантирам че ще си ок по изпитите :wink: просто трябва да си отделяш времето за да учиш сега, нека тренировките да са на 2-ри план но да не се занимаряваш прави това което ти казах по горе!!!
15.06.06
15:41
тъкмо ще постигне нервномоторен баланс!