Зима иде какви зеленчуци ядете

_V

11.09.04
14:01

Бех искъл да попитам какви зеленчуци ядете през зимата, как ги приготвяте.
Чувал съм че броколите били много добри аз лично досега не съм ял и незнам как да ги приготвям. Накой от вас ал ли е и да кажи как ги приготва и по колко яде на ден.
Айде с здраве

11.09.04
19:00

И на мен ми е интересен този въпрос. Също ако някой може да каже дали, или по-скоро в каква степен замразените зеленчуци губят ценните си съставки. Относно броколите, в нета много ги хвалят, но моето лично мнение, че е по-добре да си ядеш български зеленчуци - зеле, моркови, ряпа и т.н., при това в суров вид, с малко сол, зехтин и оцет. Като салата към пилешка пържола от гърди е направо идеално.

12.09.04
19:56

Ами мисля, че когато се замразят все още пресни, зеленчуците запазват хранителната си стойност без промяна. За броколите знам, че най-вкучни стават задушени с вода без сол или подправки. Стават за гарнитура с пилешко например.

12.09.04
20:21

При замразяване голяма част от витамините се унищожават.. точно колко незнам  :roll:

12.09.04
22:00

[quote author=“perlsite”]При замразяване голяма част от витамините се унищожават.. точно колко незнам  :roll:

И аз така си мислех. Надявам си само на влакнините да не им става нищо при замразяването - те са много ценни, защото регулират храносмилателно-отделителната система, това го знаете да. Иначе за витамините - едва ли някой тренира сериозно без да взема мултивитамини, а съм чел че на практика разлика между витамините от хран. продукти и добавките няма.

12.09.04
22:11

Ами нещата са доста сложни (както винаги).. Първо трябва да си намериш добри витамини (има доста с ниско качество... които просто не си струват). Второ ефективността на усвояване: повечето витамини се нуждаят от други витамини и минерали за да се усвояват добре. За това витамините се пият комбинирани и не на гладно - с храна се увояват по-добре.. например след сутришната закуска.
Дали се запазват влакната и по-точно тяхната функционалност.. нямам си идея  :(

13.09.04
01:24

Ти как си представяш, че на влакнините може да им стане нещо...
Не, че имам някаква идея де :) Ама предполагам, че няма проблем.
За витамините е ясно, че трябва да се приемат ВИНАГИ! с храната.
В зеленчуците, които консумираме днешно време надали в суров вид има кой знае колко витамини, така че дали са замразени и сурови имам чиството, че е все в ***. Зеленчуци който не яде... тралала бабини трънцини пълни с нитрати и химикали разни... Дори доматито от градинката незнаеш къф мутант е вече :(

13.09.04
02:35

[quote author=“gotcha”]Ти как си представяш, че на влакнините може да им стане нещо...
Не, че имам някаква идея де :) Ама предполагам, че няма проблем.

Притесняват ме структурните, респективно функционалните (т.е. способността им да задържат вода) промени които настъпват поради много ниските температури..

DM

13.09.04
11:44

Здравейте , ами много от витамините са термо неустойчиви, и се разграждат при висока или ниска температура, а за замразени продукти при размразяването се губят 30 до 50% на веществата които се се съдържат в тях , щом толкова искате витамини зимата , вземаите мултивитамини , на някоя добра фирма,
Стан

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1